18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTENSIUNI. Turcia suspendă toate contractele militare cu Israel. Ambasadorul israelian la Ankara,...

TENSIUNI. Turcia suspendă toate contractele militare cu Israel. Ambasadorul israelian la Ankara, expulzat

Turcia a suspendat toate acordurile militare cu Israelul, şi-a redus reprezentarea diplomatică în această ţară şi l-a expulzat pe ambasadorul israelian, relatează AFP, citat de Mediafax. Conform unei declaraţii a ministerului turc de externe, citată de cotidianul israelian Haaretz, ambasadorul Israelului la Ankara şi adjunctul său au termen-limită până pe 7 septembrie pentru părăsirea Turciei.

Aceste demersuri intervin în condiţiile în care raportul ONU privind atacul asupra flotilei umanitare pentru Fâşia Gaza din 2010 subliniază că operaţiunea Marinei israeliene a fost „excesivă”, potrivit textului publicat integral joi de New York Times.

Totuşi, raportul „Palmer” recunoaşte legalitatea blocadei navale impuse de Israel asupra Fâşiei Gaza. În acest context, preşedintele Turciei, Abdullah Gul, a spus, potrivit presei turce, că pentru ţara sa „tratatul ONU este nul şi neavenit”.

Un oficial israelian a declarat vineri, sub acoperirea anonimatului, că Israelul va accepta raportul ONU după ce va fi publicat oficial, dar cu „rezerve punctuale”.

Totuşi, Guvernul israelian a spus, potrivit presei turce, că regretă pierderile de vieţi omeneşti (n.r. în urma raidului asupra flotilei nouă cetăţeni turci şi-au pierdut atunci viaţa), dar că nu îşi vor cere scuze.

Ministrul de externe turc, Ahmet Davutoglu, a spus joi că raportul ONU, care a fost dat publicităii astăzi, este ultima şansa a Israelului de a-şi cere scuze pentru raidul pe care l-a făcut asupra flotilei sponsorizate de Turcia care ducea ajutoare spre Fâşia Gaza, scrie cotidianul turc Hurriyet Daily News. Şeful diplomaţiei turce a anunţat atunci şi sancţiuni care vor fi aplicate Tel Avivului dacă autorităţile israeliene refuză să îşi recunoască greşala.

Potrivit cotidianului turc Hurriyet, cele cinci măsuri pe care guvernul turc le va lua împotriva Israelului sunt conform lui Davutoglu:
1. Retrogradarea relaţiilor diplomatice la rangul de secretar II.
2. Toate acordurile militare vor fi suspendate.
3. Turcia va lua măsuri pentru libertatea deplasării pe mare în zona estică a Mării Mediterane.
4. Turcia nu va mai recunoaşte blocada asupra Fâşiei Gaza şi va merge cu această problemă în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie.
5. Turcia va susţine toate victimele rezultate în urma intervenţiei asupra flotilei, turce sau străine, în justiţie.

 

Cele mai citite

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă