Arheologii au descoperit ruinele unui templu solar din Egipt sub o piata de vechituri din Cairo, informeaza AP. Este vorba de cel mai mare templu solar descoperit vreodata, situat in districtele Aim Shams si Matariya, unde in Antichitate era situat orasul Heliopolis, centrul religios al Egiptului.
Printre obiectele descoperite in sit se numara o statuie din granit roz, in greutate de 4-5 tone, ale carei trasaturi seamana cu cele ale faraonului Ramses al II-lea, o statuie de aproximativ 1,6 metri inaltime a unei persoane asezate, incrustata cu trei casete de hieroglife, dintre care una contine numele lui Ramses si un cap de trei tone al unei statui regale. A fost dezgropat, de asemenea, pavimentul din piatra verde al templului. Descoperirea a fost facuta de o echipa formata din arheologi germani si egipteni.
Ramses al II-lea sau Ramses cel Mare, rege din cea de-a 19-a dinastie, a domnit 67 de ani, intre 1270 si 1213 i.Hr. Este considerat unul dintre cei mai prolifici faraoni, in toate sensurile. A avut un numar neprecizat de sotii, dintre care cea mai frumoasa era Nefertari, si vreo suta de copii. A facut pace cu hittitii – si a ridicat numeroase temple zeilor egipteni, in special zeului Soarelui, Ra, al carui nume il purta.
Cea mai cunoscuta dintre ctitoriile sale este insa templul de la Abu Simbel, situat la granita de sud a Egiptului de astazi. Imaginarul colectiv a facut din Ramses al II-lea faraonul Exodului, dar nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca faraonul infruntat de Moise ar fi Ramses.
Descoperirea de duminica de la Heliopolis este cu atat mai importanta cu cat ne-au parvenit foarte putine obiecte din ceea ce a fost odata cel mai sacru oras egiptean. Nu ca egiptenii n-ar fi construit trainic, ci ca piatra templelor a fost, ulterior, jefuita.