Principalele posturi de televiziune britanice, între care BBC, au fost constrânse să transmită poliţiei imagini de la revoltele recente din această ţară pentru a ajuta anchetatorii să identifice responsabilii, au anunţat vineri presa şi poliţia, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Am fost nevoiţi să recurgem la justiţie pentru a obţine aceste imagini” nedifuzate de posturile de televiziune Sky News, BBC şi ITN şi surprinse în timpul revoltelor care au afectat mai multe cartiere din Londra şi alte oraşe britanice la începutul lui august, a anunţat un purtător de cuvânt al Scotland Yard.
„Cerem presei să colaboreze cu poliţia pentru a face în aşa fel încât (cei care au provocat tulburări) să fie aduşi în faţa justiţiei”, a explicat el, în timp ce jurnaliştii sunt reticenţi să se vadă transformaţi în personal auxiliar al poliţiei, temându-se în special pentru siguranţa lor pe teren.
„Au imagini pe care noi nu le avem (…) Nu avem camere în toate colţurile străzilor şi imaginile presei sunt utile”, a subliniat purtătorul de cuvânt al poliţiei.
Cel puţin 3.450 de persoane au fost arestate în urma revoltelor, faţă de care premierul David Cameron a decretat „toleranţă zero”. Sute de poliţişti sunt desemnaţi să vizioneze circa 40.000 de ore de înregistrări video, pentru a-i găsi pe cei vinovaţi de jafuri şi violenţe.
BBC şi Sky News au confirmat că vor respecta o decizie a justiţiei, în timp ce ITN nu a dorit să facă vreun comentariu cu privire la acest caz particular.
„Cerem ca solicitările privind imaginile nedifuzate să fie făcute de un judecător”, a explicat un purtător de cuvânt al BBC.
„Politica noastră este să nu furnizăm imagini poliţiei fără decizia justiţiei”, a declarat postul de televiziune Sky News. „Dar atunci când, aşa cum a fost cazul cu imaginile pe care le-am înregistrat în timpul revoltelor, justiţia ne ordonă să le transmitem, la cererea poliţiei, ne supunem”, a adăugat postul de televiziune.