Ambasada Statelor Unite la Bucureşti făcea încă din august 2007, potrivit unor telegrame diplomatice care au intrat în posesia Rl, un „top cinci” al oligarhilor români: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Ioan Niculae, Gigi Becali, dar şi un clasament al baronilor locali, în fruntea căruia tronează senatorul UDMR, Atilla Verestoy.
Consilierul politic al ambasadei americane, Theodore Tanoue, explica într-o depeşă către Departamentul de Stat de la Washington, existenţa acestui top pornind de la faptul că după 1989 doar „un mic grup de indivizi”, conectaţi la informaţii provenite din fosta Securitate au reuşit să profite de marile privatizări, iar în paralel o serie de baroni locali au putut să-şi impună influenţa folosind acelaşi tip de pârghii. „Nici unul dintre aceştia nu este legat exclusiv de un singur partid, chiar dacă unii dintre ei chiar sunt membri ai unor formaţiuni politice” precizează diplomatul american, adăugând că mulţi dintre oligarhii şi baronii români au legături subterane cu foşti ofiţeri de securitate sau cu persoane din actualele servicii secrete şi-şi promovează propriile interese prin trusturile media pe care le deţin.
Iată ce spune consilierul Theodore Tanoue despre mogulul Dan Voiculescu:
Senatorul Voiculescu conduce Partidul Conservator, este acţionar principal în grupul de afaceri Grivco şi controlează trustul media Intact (care deţine trei posturi de televiziune proeminente, ziarul cu al doilea tiraj din ţară – Jurnalul Naţional şi ziarul Săptămâna Financiară, pe lângă alte bunuri ).
În iunie 2006, el a fost declarat oficial un colaborator al Securităţii ce avea numele de cod „Felix”, dezvăluire ce l-a împiedicat să deţină funcţia de vice-premier. Deşi a declarat că rolul său din trecut în cadrul Securităţii nu se deosebea de cel al unui român tipic şi că şi-a servit ţara pentru că a câştigat valută grea, poziţia sa din era comunistă ca manager al unei companii sub acoperire a Securităţii sugerează că el era un ofiţer cu grad înalt, nu doar un colaborator.
Un oponent virulent al lui Băsescu şi unul dintre liderii mişcării pentru suspendarea şi înlăturarea preşedintelui, Voiculescu a fost acuzat în 2007 de spălare de bani. Prima motivaţie a lui Voiculescu şi principalul scop al partidului său este de a proteja interesele sale din zona afacerilor. Lui Voiculescu îi lipseşte un program politic clar sau o ideologie şi îşi conduce partidul în mod oportunist.
Voiculescu nu este singurul politician care operează având ca scop principal îmbunătăţirea averii personale. George Copos, un aliat al lui Voiculescu din Partidul Conservator şi vice-premier are o avere de 420 de milioane de dolari şi este de aceeaşi factură ca şi Voiculescu, deşi averea sa a fost dobândită în principal pe baza industriei hoteliere. Probabil că el este cunoscut mai ales pentru că deţine una dintre echipele de fotbal de top din România- Rapid.
Familia lui Voiculescu are o avere estimată la aproximativ 500 de milioane de dolari în 2006.