La Spitalul Clinic de Pediatrie „Sf. Ioan” din Galaţi a avut loc un experiment de realizare a unor ecografii la distanţă, în baza unui soft creat de specialişti francezi, ecografiile fiind transmise unui centru medical aflat la o distanţă de 2.500 km, la Tours, în Franţa, unde este stabilit diagnosticul. Proiectul „Arcis” este finanţat de Agenţia Spaţială Europeană (ASE) şi a debutat în 2010, fiind implementat de Centrul Regional Universitar Tours, Spitalul Regional Universitar din Tours şi Spitalul Clinic de Pediatrie „Sf. Ioan”. Este un proiect important pentru medicina viitorului, pentru că presupune realizarea unor ecografii în situaţii în care medicul specialist şi pacientul sunt la distanţe de mii de kilometri unul de celălalt. Ecografia este realizată cu ajutorul unui dispozitiv care „citeşte” datele la comanda medicului, acestea fiind apoi transmise prin satelit.
Ideal pentru cei aflați în spațiu și… la sate
Noua tehnologie este ideală pentru nave militare aflate în zone izolate, pentru cei aflaţi în spaţiu, dar şi pentru localităţile izolate şi fără medici specializaţi pe astfel de investigaţii. Se pot face ecografii de la distanţe de mii de kilometri, folosind un „centru expert“, la care se află un medic specialist, şi un „centru pacient“, unde se află pacientul, respectiv un dispozitiv, un braţ robotic, care, printr-un joystick, este controlat de la „centrul expert“. Cadrul pe care se află braţul robotic este menţinut fix de orice persoană, cu sau fără pregătire medicală, în timp ce prin joystick expertul poziţionează corect braţul robotic şi se face ecografia la distanţă şi este citit rezultatul. „Când am iniţiat primul proiect, cu tele-ecografia robotizată, am avut probleme. Spre exemplu, aveam pacientul în faţa aparatului, dar nu puteam face transmisia din diverse motive. Nu aveam internet sau transmisia era foarte proastă. Am realizat, în timp, că putem face acelaşi lucru fără să fie prezent şi un specialist. Fără să avem nevoie de instalaţia respectivă, una foarte scumpă şi complicată”, a declarat prof. dr. Philipe Arbeille, coordonatorul proiectului.
A contat lobby-ul unui medic român din Franţa
Spitalul Cinic de Pediatrie „Sf. Ioan” din Galaţi a fost inclus ca partener în acest proiect în urma lobby-ului dr. Monica Georgescu, de la Centrul Regional Universitar din Tours. „Am preferat Galaţiul pentru că eu sunt din Galaţi şi îmi face plăcere să venim să facem o colaborare cu colegii noştri din Galaţi. Aici sunt nişte specialişti buni, care ne pot confirma că diagnosticul pe care-l dăm noi este diagnosticul real”, a declarat Monica Georgescu. Ea a plecat în Franţa pentru a-şi pregăti doctoratul, dar a mai rămas acolo câţiva ani pentru a se specializa în ecografie. Aşa a ajuns să lucreze în grupul de cercetători coordonat de profesorul Philipe Arbeille.
Etapa a doua a proiectului „Arcis“
Acest sistem poate fi introdus în practica medicală doar în baza unui aviz al Ministerului Sănătăţii, dar, deocamdată, medicii vor să îi verifice eficienţa. În prima etapă a proiectului, Spitalul “Sf Ioan” a fost “centru pacient”, lucrând cu “centrul expert” de la spitalul din Tours. Acum, centrul de la Galaţi va deveni “centru expert”, urmând să realizeze ecografii la distanţă pentru “centre pacient” din judeţul Galaţi şi judeţele limitrofe.
Utilitate. O metodă importantă pentru medicina viitorului
Din punctul de vedere al specialiştilor români, metoda realizării tele-ecografiilor la distanţe de sute sau mii de kilometri este de o foarte mare utilitate, pentru că acest sistem poate fi utilizat pentru pacienţii din localităţile rurale, foarte mulţi medici de familie având ecografe mai mult sau mai puţin performante. „Acesta este marele avantaj. Adică, până la urmă, noi suntem cei care trebuie să punem diagnosticul, nu cel care transmite imaginea, el fiind neecografist”, a declarat dr. Victoriţa Ştefănescu, directorul Spitalului Clinic de Pediatrie „Sf. Ioan”.