5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialTehnologiile viitorului dispar din oferta universitară

Tehnologiile viitorului dispar din oferta universitară

După încheierea sesiunii de vară a admiterii din acest an, la Universitatea de stat „Dunărea de Jos” din Galaţi a venit momentul concluziilor. O parte dintre specializări, deși de viitor, nu mai trezesc interesul celor ce vor să urmeze o specializare universitară și în consecință, conducerea universității va renunța la aceste specializări, înființând altele, de care sunt interesați absolvenții de liceu. Printre acestea se numără ingineria produselor alimentare, ingineria mediului, piscicultura și nanotehnologiile.

„Toate aceste facultăţi beneficiază de toate condiţiile umane şi materiale, de cadre didactice cu producţia ştiinţifică cea mai bună din universitate, dar ele nu mai reprezintă poli de atracţie pentru tinerii de 18 ani. Vom renunţa la nişte specializări. Împingem de la spate nişte programe noi, care vedem că au o mare căutare în ţară. Ne gândim la inginerie medicală, la optometrie, specializări pe care am vrea să le acredităm, pentru că avem tot ce ne trebuie ca să o facem fără mari eforturi. Vom face aceste specializări în locul celor care nu sunt atractive”, a declarat prorectorul Adrian Lungu.

În opinia conducerii univer­sității gălățene, situația s-ar putea schimba dacă anumite companii le-ar oferi burse și perspective de găsire a unui loc de muncă după absolvire studenților care se pregătesc într-un domeniu de care este interesată și compania. Unul din exemple a venit de la administrația combinatului siderurgic din oraș: „Am observat că ArcelorMittal a început să își schimbe atitudinea față de noi, ne-a chemat la discuții și organizează pentru al doilea an un intership, în perioada de vacanță, în care studenții învață, văd ce înseamnă un combinat, realizează un proiect și sunt și plătiți pentru asta, iar la finele școlii, conducerea combinatului poate spune că a cunoscut mai bine potențialii angajați, așa cum și ei au aflat dacă platforma siderurgică este locul de muncă pe care îl doresc”, a adăugat prorectorul Universității ”Dunărea de Jos”.

Deschidere către tinerii din spațiul extracomunitar

În altă ordine de idei, una din intențiile conducerii universității de stat de la Galați este deschiderea porților pentru tinerii din spațiul extracomunitar care vor să urmeze o carieră universitară în țara noastră: „Universitatea va mai face şi altceva, nu doar să propună noi facultăţi sau specializări: îşi va deschide larg porţile pentru studenţii din spaţiile extracomunitare, din Africa de Nord şi Centrală, dar şi din Asia sau Israel. Şi va face acest lucru atât datorită solicitărilor numeroase pe care le are, cât şi taxelor simţitor mai mari, de circa 5.000 de euro anual, pe care le plătesc studenţii din afara Uniunii Europene. Vrem să venim cu nişte programe în limbi străine, pentru că ne preocupă de ceva vreme încoace, extrem de mult, să aducem studenţi străini. S-ar putea ca, pe fondul penuriei de candidaţi la admitere, să fim nevoiţi să deschidem porţile pentru studenţi străini, un lucru care se întâmplă în toate universităţile mari din Apus. Avem deja nişte primi paşi făcuţi, există în momentul de faţă solicitări semnificative din ţările din zona Maghrebului – Maroc, Tunisia, Algeria, Egipt – şi pentru aceştia ne gândim să înfiinţăm nişte programe în limba română. Deocamdată, noi vom avea anul acesta vreo câteva zeci de studenţi care înţeleg că vor ajunge aici în jurul datei de 20-25 august. Sunt studenţi care au făcut anul pregătitor, anul de învăţare a limbii române şi s-au arătat interesaţi în special de medicină şi diverse domenii de inginerii.

Universitatea doreşte să-şi deschidă porţile şi mai mult, dintr-o raţiune dublă: număr mai mare de studenţi, dar este şi foarte convenabil din punct de vedere financiar. Taxele pe care le vor plăti aceşti studenţi sunt mai mari decât alocaţiile bugetare pe care le primim de la minister şi cu mult mai mari decât taxele pe care le plătesc românii. Studenţii străini din comunitatea europeană plătesc taxele pe care le plătesc şi colegii lor români. Asta a fost o condiţie de aderare, aici n-avem loc de întors. Prin urmare, vizăm zone geografice din afara comunităţii europene”, a încheiat prorectorul Universităţii „Dunărea de Jos”.

La Univesitatea Dunărea de Jos dispar mai multe specialități de viitor, care nu sunt însă căutate de studenți

Cele mai citite

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă