Tehnologia de comunicaţii din generaţia a patra (4G LTE) va introdusă în România în următorii 3-5 ani şi va permite operatorilor să facă faţă creşterii exponenţiale a traficului de date mobile şi să îşi diminueze costurile operaţionale, a declarat, luni, şeful Alcatel-Lucent România, Raoul Ros, citat de Mediafax.
„Pentru ca tehnologia 4G să devină comercială trebuie îndeplinite trei condiţii, şi anume terminale specifice, cerere din partea clienţilor şi alocarea benzilor de frecvenţă. Cred că în următorii 3-5 ani vor fi lansate în România şi astfel de servicii. În Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc în 2010, mă aştept ca Orange Moldova să lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la începutul anului 2012”, a spus Ros.
El a adăugat că Alcatel-Lucent a avut deja discuţii cu grupurile Vodafone, Orange şi Deutsche Telekom cu privire la introducerea tehnologiei 4G în subsidiarele acestora.
Alcatel-Lucent a efectuat, luni, pentru prima dată în România, o demonstraţie publică a capabilităţilor tehnologiei 4G LTE, care permite transferuri de date la viteze de până la 100 MB/s într-o reţea radio. Spre comparaţie, reţelele actuale ale operatorilor locali mobili asigură transferuri de date cu viteze de până la 21,6 MB/s.
Viteza ridicată de transfer a datelor va permite operatorilor să furnizeze prin 4G LTE servicii de video streaming de înaltă definiţie (HD), supraveghere video HD, videoconferinţă HD cu apel video şi apel mobil, jocuri online, acces Internet în bandă largă şi aplicaţii bazate pe media portal.
„Consumatorii vor să poată accesa cu usurinţă aplicaţiile lor preferate oricând şi oriunde prin intermediul oricărui tip de dispozitiv mobil. Cererea tot mai mare pentru acces în bandă largă la un număr tot mai mare de aplicaţii utile şi inovatoare va declansa o explozie a traficului de date pe reţelele existente. Acest fenomen reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă operatorii de reţele mobile”, a spus Ros.
El a adăugat că tehnologia 4G LTE garantează o performanţă mai mare în reţea, viteze mai bune şi asigură o experienţă mai bună pentru utilizatorul final.