La Spitalul de Recuperare Iasi se asigura tratament cu toxina botulinica pentru copii.
Afectiunile tratate sunt epilepsie, paralizii cerebrale si <ntarzieri neuromotorii.
Tratamentul este asigurat printr-un program al Ministerului Sanatatii.
la spitalul de recuperare Iasi se desfasoara un program al Ministerului Sanatatii prin care se asigura tratament cu toxina botulinica pentru copiii cu epilepsie, paralizii cerebrale si <ntarzieri neuromotorii. >n cadrul programului "Diagnosticul si tratamentul precoce al epilepsiilor, paraliziilor cerebrale si <ntarzierilor neuromotorii la copil si prevenierea complicatiilor acestora", copiii diagnosticati cu infirmitate motorie centrala, cunoscuta si sub numele de paralizie cerebrala, pot beneficia de injectii intramusculare cu toxina botulinica. >n mod normal, un flacon cu aceasta substanta costa <n farmacii peste 1.500 RON, <nsa programul asigura gratuitatea tratamentului. "Injectiile cu toxina botulinica nu vindeca paralizia cerebrala, <nsa, folosite <n asociere cu fizioterapia si kinetoterapia, pot <mbunatati mobilitatea copilului si pot preveni scurtarile musculare si deformarile permanente ce survin mai tarziu. De asemenea, ele ofera posibilitatea amanarii sau chiar a evitarii interventiilor chirurgicale de corectie", a precizat dr. Doru Baltag, director medical la Spitalul de Recuperare Iasi. >n acest moment 15 copii, cu varste <ntre 8 si 17 ani, cu infirmitate motorie centrala sunt monitorizati de medicii de la Spitalul de Recuperare, iar 10 dintre ei urmeaza un tratament cu toxina botulinica.
"Efectele injectarii toxinei botulinice, care are efect de a relaxa musculatura puternic spastica a copilului, ne-au ajutat sa evoluam <n exercitii, sa perfectionam mersul, echilibrul care era deficitar", a declarat Cristina Persoiu, kinetoterapeut.
Tratament pentru 50 de copii
Medicii de la Spitalul de Recuperare Iasi ar dori ca mult mai multi copii sa beneficieze de acest tratament. "Pana la sfarsitul acestui an putem include 50 de copii <n program, iar de anul viitor vom cere si mai multe fonduri de la Ministerul Sanatatii. Iata de ce am vrea ca medicii si parintii din <ntreaga zona a Moldovei sa stie de existenta acestui program", a declarat dr. Cristina Dobre, managerul Spitalului de Recuperare Iasi.