3.3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialPare SF, dar nu e. Tehnici de „suspendare a vieții”, testate pe...

Pare SF, dar nu e. Tehnici de „suspendare a vieții”, testate pe oameni

Dacă vreți să ajungeți pe alte planete, ar fi bine să vă luați un kit performant de „suspendare a vieții” sau „hibernare” (în engleză „suspended-animation”). Ceea ce sună mai degrabă a reclamă dintr-un film SF este mult mai aproape de realitate decât credem, tehnica de încetinire până la oprire a funcțiilor vitale fiind pe cale să fie testată pe oameni, potrivit CNET.

Primele încercări de a-i introduce pe oameni în stare de „suspendare a vieții” vor avea loc la UPMC Presbyterian Hospital din Pittsburgh, Pennsylvania. 10 pacienți cu răni foarte grave vor fi aduși într-o stare în care funcțiile vitale sunt suspendate, pentru a oferi suficient timp chirurgilor care încearcă să îi salveze.

Metoda presupune înlocuirea sângelui cu o soluție salină, aflată la temperatură mică. Nici pentru oamenii de știință nu este ușor să găsească numele potrivit pentru această tehnică.

Deși este imposibil să nu te gândești la filmele și cărțile SF atunci când auzi despre metodă, oamenii de știință ar dori ca inovația lor să fie cunoscută, mai ales, pentru potențialul de a salva vieții umane, motiv pentru care se feresc să o numească animație suspendată. Ei și-ar dori ca procedurii să i se zică, mai degrabă, conservare de urgență.

Tehnica de care vorbim a fost testată pe porci, iar în 90% dintre cazuri animalele au fost readuse cu succes la viață, singurele probleme înregistrate fiind cele cardiace. Suspendarea vieții prin metoda dezvoltată de savanți poate dura doar câteva ore. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă