17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTehnica ne omoară! Serverele au picat în prima zi de înscriere

Tehnica ne omoară! Serverele au picat în prima zi de înscriere

Haos şi dezorganizare. De asta s-au lovit ieri părinţii care au mers să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare. După ce a fost testat mai bine de o săptămână, sistemul informatic a picat încă de la primele ore ale dimineţii, aşa că mulţi dintre părinţi au fost rugaţi să revină mai târziu sau în zilele următoare. „Era oarecum previzibil că se va întâmpla aşa ceva, din moment ce sistemul este unul nou”, ne-a declarat unul dintre părinţii care au mers să îşi înscrie copilul la clasa pregătitoare.

Sistemul informatic a fost pus la punct de firma SIVECO, deja celebră pentru contractele pe bani publici nu doar cu Ministerul Educaţiei, ci şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ori cu Ministerul Agriculturii. Incidentul a fost rezolvat în aproximativ două ore, însă este păcat că şi de această dată Ministerul Educaţiei a călcat cu stângul, după ce a promovat intens „clasa pregătitoare”.

Enel: Nu au fost căderi de tensiune

Ulterior, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a intervenit public, şi-a cerut scuze şi a explicat că problemele au fost cauzate de două pene succesive de curent. „Acestea au dus la blocarea serverului. Am găsit o soluţie alternativă, în cazul în care vor mai apărea astfel de probleme”, a spus Cătălin Baba. Ministrul a ţinut să precizeze că nu firma Siveco se face vinovată pentru incidentul produs şi, mai mult, acesta a precizat că proiectul a fost realizat gratuit. „Nu am ce să le reproşez celor care se ocupă de soft, pentru că problema a ţinut de căderile de tensiune”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, reprezentanţii Enel resping ipoteza avansată de Ministerul Educaţiei. „Nu au fost căderi de tensiune sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică. De asemenea, nu au fost înregistrate sesizări în call-centerul tehnic din partea abo­naţilor din această zonă sau din partea Ministerului Educaţiei, nici în cursul nopţii de 4/5 martie, nici în cursul dimineţii de 5 martie 2012″, au arătat repre­zentanţii companiei într-un comunicat de presă.

Liviu Marian Pop, de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, susţine că Ministerul Educaţiei nu are nici un interes să clarifice incidentul, cu atât mai puţin dacă vina este a firmei Siveco. „Atât timp cât există relaţii de complicitate între această companie şi Ministerul Educaţiei, nu cred că vom primi lămuriri”, susţine Pop.

Reprezentanţii companiei Siveco au intervenit de asemenea public şi au promis „un plan B”, care să protejeze serverele şi să le ajute să nu se mai defecteze.

La clasa pregătitoare se învaţă prin joc

La clasa pregătitoare vor fi înscrişi copii începând cu vârsta de 6 ani şi vor învăţa după o programă care se vrea „modernă şi europeană”.

Astfel, cei mici vor învăţa să vorbească despre propria persoană, să ofere informaţii despre ceea ce este în jur, să participe la dialoguri scurte, să recunoască câteva cuvinte scrise cu litere de tipar, să identifice semnificaţia unor simboluri din mediul înconjurător (M – metrou, H – spital). La Matematică vor învăţa să numere, să recunoască cifre şi forme geometrice, să rezolve adunări şi scăderi simple, iar la religie vor participa la discuţii despre rolul lui Dumnezeu în viaţa omului şi despre sărbătorile creştine. Vor învăţa foarte mult prin joc şi prin simboluri, într-un stil diferit de cel de până acum.

PROGRAM

Calendarul înscrierilor

5-16 martie – sunt înscrişi copiii care vor studia la şcolile din cartier

20-27 martie – depun cererile părinţii care vor ca micuţul să studieze în altă şcoală decât cea din cartier

2 aprilie – şcolile afişează listele cu copiii care provin din alte circumscripţii

23-25 aprilie – sunt înscrişi cei care nu au fost admişi în a doua etapă

2-9 mai – vor fi înscrişi, la unităţile dorite, copiii ai căror părinţi au solicitat înscrierea la altă şcoală decât cea de circumscripţie

11-18 mai – vor fi înscrişi copiii care nu au fost cuprinşi în nici o unitate de învăţământ în etapele trecute

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă