3.2 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialTechirghiol, statiunea-fantoma

Techirghiol, statiunea-fantoma

In comparatie cu anii '90, in momentul de fata Techirghiol arata oarecum a urbe a secolului XXI, dar din pacate, continua sa fie uratit de vile vechi de mai bine de jumatate de secol, strambe si coscovite, care nu pot atrage pe nimeni in pragul lor.
Situatia turismului local a devenit dramatica in ultimii ani, iar in prezent, verile pline de vilegiaturisti care se cazau pe unde apucau au ramas doar o amintire frumoasa.
Imobilele nationalizate de comunism si care au intrat in circuitul turistic ofereau inainte de 1989 in jur de 500 de locuri de cazare. Imediat dupa revolutie, vilele respective au fost transferate de la IHR Eforie la Comixtur SA Techirghiol, care a devenit astfel administratorul bazei din statiune. Nereusind sa intretina cladirile asa cum trebuia si nici sa isi plateasca datoriile catre stat, firma respectiva a inceput sa vanda acest patrimoniu. Mai bine de 25 de vile au ajuns astfel in proprietatea unor SRL-uri sau persoane fizice care aveau intentia sa scoata profit din exploatarea lor turistica. Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, multe imobile au cazut in ruina, intrucat costurile de reabilitare si modernizare erau prea mari. Unii din proprietari s-au multumit sa le tina in conservare, sa le mai dea din cand in cand cate o spoiala de vopsea dar, treptat, turistii au inceput sa evite aceste spatii, preferand sa se cazeze la Eforie Nord si sa faca naveta la Baile Reci din Techirghiol.
Alti detentori din anii '90 au fost si mai indrazneti, daramand efectiv vilele vechi, pentru a construi alte cladiri in loc sau pentru a exploata terenul in alte scopuri. In anul 2001, la capatul unor sezoane estivale tulburate de zvonuri alarmante, Guvernul Romaniei a promulgat Legea 10, cea care prevedea retrocedarea imobilelor nationalizate catre adevaratii proprietari, mostenitorii celor care le detinusera inainte de nationalizarea din '50. Chiar daca a fost o masura indreptatita si legitima, aparitia acestei norme a reprezentat lovitura de gratie pentru turismul din Techirghiol, care supravietuia numai datorita vilelor sale de o stea insirate prin tot orasul.
Adevaratii proprietari s-au trezit insa ca imobilele lor nu mai sunt la stat, ci au intrat in proprietatea unor terti de buna-credinta, care cumparasera cladirile pe bani grei. Au inceput, astfel, litigiile in instanta intre doua tabere de proprietari, cateva din aceste batalii continuand si pana in prezent. Unii din beneficiarii Legii 10 au acceptat terenuri in compensare, in zone bune ale orasului, dar altii au insistat in obtinerea proprietatilor mostenite. De cealalta parte, cumparatorii din anii '90 nu au vrut sa renunte la vilele achizitionate licit, dar obositi de bataliile din instante au lasat vilele in paragina, evitand sa faca investitii costisitoare. Treptat, legea cea noua a obtinut castig de cauza si cladirile istorice, precum Vila Scena, au intrat in proprietatea celor favorizati de Legea 10. In prezent, mai multe vile din Techirghiol (Bucuresti, Smardan, Marea Neagra) continua sa fie disputate in instanta, in timp ce putinele imobile cu o clara situatie juridica sunt la un pas sa se darame singure.

 

Oferta foarte saraca
Reprezentantul unei firme de turism ne-a declarat ca exista cereri pentru cazare la Techirghiol, insa oferta este extrem de saraca. "Exista doar vreo doua-trei pensiuni nou-construite, cu maximum
20 de locuri de cazare, care se incadreaza standardelor. Am identificat pe teren si alte vile ramase in circuitul turistic, clasate la o stea (Arad, Transilvania, Campina, Bicaz etc.), dar ne ferim sa le recomandam. Este mai usor sa recomandam cazare in Eforie Nord, de unde turistii pot ajunge imediat la Techirghiol"
Aurel N., reprezentant agentie de turismSPECIALISTUL
Oferta foarte saraca
Reprezentantul unei firme de turism ne-a declarat ca exista cereri pentru cazare la Techirghiol, insa oferta este extrem de saraca. "Exista doar vreo doua-trei pensiuni nou-construite, cu maximum
20 de locuri de cazare, care se incadreaza standardelor. Am identificat pe teren si alte vile ramase in circuitul turistic, clasate la o stea (Arad, Transilvania, Campina, Bicaz etc.), dar ne ferim sa le recomandam. Este mai usor sa recomandam cazare in Eforie Nord, de unde turistii pot ajunge imediat la Techirghiol"
Aurel N., reprezentant agentie de turism

Legenda batranului pastor turc Techir a fost mereu de natura sa confere orasului o aura de mister, care a atras mii de turisti din intreaga lume. Primarul orasului, Gheorghe Zamani, ne po-vesteste ca primul ministru Mihail Kogalniceanu a detinut aici case si pamant, iar Mircea Eliade, Tudor Arghezi, Cezar Petrescu sau Ionel Teodoreanu isi petreceau pe malul lacului sarat fiecare sezon estival. "Marele actor Constantin Tanase a contribuit financiar la Sanatoriul pentru Artisti (actuala Vila Scena), iar in prezent, noua Casa de Cultura a orasului (n.r. – cea veche a fost data fostilor proprietari) ii poarta numele", a mai declarat Zamani.

 

Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă