13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialTecău a tras ultimul glonţ... pe lângă ţintă

Tecău a tras ultimul glonţ… pe lângă ţintă

Un sezon plin de probleme se putea încheia senzaţional pentru Horia Tecău şi Max Mirnîi, parteneri în ATP Doubles şi una dintre perechile bine văzute în circuit. După o serie incredibilă de turnee complet ratate, cuplul şi-a revenit exact pe ultima sută de metri şi a avut şanse la calificare pentru Turneul Campionilor până în penultima zi în care se mai putea forţa calificarea. Ajutaţi şi de şansă (adversarii direcţi au fost eliminaţi prematur), cei doi n-au reuşit însă să facă a treia surpriză la rând în capitala Franţei şi a trebuit să se recunoască învinşi de favoriţii numărul 2, Alexander Peya şi Bruno Soares.

Un turneu de excepţie

Şi totuşi, turneul Masters 1000 de la Paris a fost unul extraordinar pentru Tecău şi Mirnîi. Obişnuiţi cu evoluţii oscilante, suporterii celor doi au avut de ce să se bucure pentru că jocul s-a ridicat la acelaşi nivel cu prestaţiile din China, iar longilinii tenismeni au fost mereu în cărţi. Început cu un dublu 7-6 în faţa cuplului Robert Lindstedt – Lukas Kubot, turneul parizian a continuat cum nu se putea mai bine după ce principalii contracandidaţi la ultima poziţie calificantă pentru Londra, polonezii Mariusz Frystenberg – Marcin Matkowski, au părăsit prematur competiţia. Din acel moment, matematica a devenit simplă, trei succese garantându-le lui Max şi Horia un loc la Londra.

Pe hârtie, lucrurile trebuiau să fie grele pentru că toate partidele urmau să fie împotriva unor favoriţi, însă cei doi şi-au depăşit condiţia în meciurile cu David Marrero – Fernando Verdasco (6) şi Marcel Granollers – Marc Lopez, ajungând, total neaşteptat, în semifinale, şi la un joc de o calificare improbabilă la Turneul Campionilor.

Meciul cu Peya şi Soares n-a fost deloc unul slab pentru Tecău şi Mirnâi. Au reuşit să ia un prim set entuziasmant, au avut o scădere evidentă în al doilea, şi au sucombat din cauza a şapte greşeli în al treilea. În total, punctele s-au împărţit aproape egal, 50 pentru Tecău şi Mirnîi, 54 pentru Peya şi Soares, dar tabela a fost durearoasă pentru primii: 6-3, 2-6, 3-10, paradoxul fiind că favoriţii au obţinut calificări similare în toate cele trei meciuri disputate la Paris.

Cum s-a ratat?

Financiar, turneul francez este un bonus generos cu cei 38.000 de dolari premiu şi cele 360 de puncte ATP pprimite de român şi bielorus, dar prestaţia celor doi areadus în atenţie seria incredibilă de rateuri fără de care, Tecău şi Mirnîi ar fi fost la Londra.

Hria şi Max au ieşit în turul 1 la US Open, deşi şi-a propus finală. Au ieşit în primul tur la Shanghai, deşi le ardea buza pentru un rezultat bun. Au ieşit în turul 1 la Basel în ceea ce părea ultima şansă la un bilet de Londra, şi apoi s-au agăţat de o serie neaşteptată de evenimente favorabile pentru a da impresia unui final de sezon ghinionist. N-afost deloc aşa, zicala cu porcul îngrăşat în ajun fiind valabilă şi în tenis.

Tecău şi Mirnîi au câştigat doar trei dintre cele 5-6 titluri prognozate şi n-au trecut de turul 3 la niciun turneu de Mare Şlem, despărţirea fiind una… normală. Din ianuarie, Tecău va face preche cu batavul Jean julien Rojer, un tip al cărui stil de joc pare mai potrivit cu cel al românului. Ajuns pe 30 mondial, de pe locul 5 ocupat anul trecut, Tecău trebuie să-şi reia urcuşul pentru că la 28 de ani mai are minimum cinci la cel mai înalt nivel în circuitul de dublu.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă