Taximetriştii se aflau în grevă, joi, în Grecia pentru a protesta faţă de un proiect de liberalizare a activităţii lor, în timp ce studenţii urmau să manifesteze la Atena împotriva reformei universităţilor, votată recent, relatează AFP, citat de Mediafax.
După aproape trei săptămâni de grevă în iulie, proprietarii de taxi, majoritatea patroni de mici afaceri artizanale, au lansat un apel la organizarea unei greve de 24 de ore joi, pentru a denunţa un proiect de lege care face parte dintre reformele structurale solicitate de creditorii Greciei, în vederea relansării economiei.
Federaţia lor, Poeiata, afirmă că această lege „aneantizează sectorul” şi serveşte „intereselor mairilor antreprenori”.
Publicat la începutul săptămânii de ministrul Transporturilor Yannis Ragoussis, proiectul de lege deschide calea înfiinţării de societăţi de taximetrie şi instituie condiţii pentru achiziţionarea şi vinderea licenţelor, o tranzacţie care în prezent este opacă şi favorizează circulaţia banilor la negru.
Proiectul prevede totodată criterii de obţinere a acestor licenţe, cu scopul de a ameliora serviciile de taximetrie, cunoscute pentru slaba lor calitate.
De asemenea, studenţii de stânga, dintre care unii participă la ocuparea unor departamente universitare din mai multe oraşe greceşti, urmează să manifesteze în capitală împotriva unei reforme votate în august în Parlament.
Aceasta aliniază diplomele la sistemul european, orientează facultăţile spre piaţa forţei de muncă şi finanţări private şi prevede încetarea gestionării în comun a universităţilor, împreună cu organizaţiile studenţeşti.