15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialTaximetriştii şi studenţii greci se pregătesc pentru proteste împotriva reformelor

Taximetriştii şi studenţii greci se pregătesc pentru proteste împotriva reformelor

Taximetriştii se aflau în grevă, joi, în Grecia pentru a protesta faţă de un proiect de liberalizare a activităţii lor, în timp ce studenţii urmau să manifesteze la Atena împotriva reformei universităţilor, votată recent, relatează AFP, citat de Mediafax.

După aproape trei săptămâni de grevă în iulie, proprietarii de taxi, majoritatea patroni de mici afaceri artizanale, au lansat un apel la organizarea unei greve de 24 de ore joi, pentru a denunţa un proiect de lege care face parte dintre reformele structurale solicitate de creditorii Greciei, în vederea relansării economiei.

Federaţia lor, Poeiata, afirmă că această lege „aneantizează sectorul” şi serveşte „intereselor mairilor antreprenori”.

Publicat la începutul săptămânii de ministrul Transporturilor Yannis Ragoussis, proiectul de lege deschide calea înfiinţării de societăţi de taximetrie şi instituie condiţii pentru achiziţionarea şi vinderea licenţelor, o tranzacţie care în prezent este opacă şi favorizează circulaţia banilor la negru.

Proiectul prevede totodată criterii de obţinere a acestor licenţe, cu scopul de a ameliora serviciile de taximetrie, cunoscute pentru slaba lor calitate.

De asemenea, studenţii de stânga, dintre care unii participă la ocuparea unor departamente universitare din mai multe oraşe greceşti, urmează să manifesteze în capitală împotriva unei reforme votate în august în Parlament.

Aceasta aliniază diplomele la sistemul european, orientează facultăţile spre piaţa forţei de muncă şi finanţări private şi prevede încetarea gestionării în comun a universităţilor, împreună cu organizaţiile studenţeşti.

Cele mai citite

Aproape jumătate de milion de șomeri în România

Rata șomajului a urcat în august la 5,5% Noi date vin de la Institutul Național de Statistică. Rata şomajului în formă ajustată sezonier a urcat,...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...
Ultima oră
Pe aceeași temă