14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTaxe studenţeşti mai mici, plătite în rate

Taxe studenţeşti mai mici, plătite în rate

La facultăţile cu profil economic, medicină şi automatică toate locurile au fost ocupate, în timp ce la fizică, matematică, geologie se înregistrează un deficit.

Nici în sesiunea din toamnă universi­tăţile din ţară nu au avut parte de foarte mulţi stu­denţi la admitere, comparativ cu alţi ani. Înscrierile nu s-au încheiat, iar facultăţi din Târgu-Mureş, Constanţa, Braşov îşi aşteaptă încă studenţii. În Bucureşti, însă, nu vor lipsi studenţii din universităţile de stat. La Academia de Studii Economice (ASE), Medicină şi Universitatea Bucureşti aproape toate locurile s-au ocupat, cu câteva mici excepţii. „Nu au avut căutare Facultatea de Fizică, Geologia, Geofizica, Teologia”, ne-au transmis cei de la biroul de presă al Universităţii Bucureşti, unde şi-au depus dosarele peste 20.000 de candidaţi. Pentru a remedia situaţia din vară, universităţile de stat, dar şi cele private au redus taxele şi au permis stu­denţilor să achite banii în rate.

Nu în ultimul rând, s-au relaxat criteriile de admitere. Spre exemplu, la ASE nu s-a mai dat tradiţionalul examen grilă, ci s-a intrat pe bază de dosar. De amintit şi că au fost universităţi particulare care s-au oferit să mediteze gratuit elevii picaţi la bacalaureatul din prima sesiune.

La economie, taxa e 3.000 lei

La ASE Bucureşti admiterea s-a încheiat, fiind ocupate cele 2.700 de locuri la buget şi cele 1.435 la taxă. „Nu doar că ni s-au ocupat toate locurile, dar am fost nevoiţi să şi suplimentăm cu 800 de poziţii, pentru că cererea era foarte mare. La noi chiar vin studenţii, fiindcă au unde să se ducă apoi pe piaţa muncii şi suntem siguri că vom avea o promoţie de elită, fiindcă s-a intrat cu medii mari”, s-a lăudat Florina Mohanu, purtător de cuvânt la ASE. Deşi nu s-a mai intrat cu examen grilă, Mohanu spune că studenţii vor fi „de o calitate excepţională” pentru că bacalaureatul a fost un examen serios. Taxa la ASE este de 3.000 de lei. Facultăţile cu cea mai mare căutare au fost cele de Finanţe, Bănci, Cibernetică, Relaţii Internaţionale, Marketing.

Ca şi Bucureştiul, oraşul Iaşi va fi, de asemenea, unul plin de studenţi. Aproape toate locurile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” s-au ocupat, după cum ne-a declarat rectorul Vasile Işan. „Nu am găsit suficienţi studenţi pentru facultăţile de fizică, matematică şi chimie, dar situaţia aceasta se regăsea şi în alţi ani”, a explicat rectorul. La buget au existat peste 3.300 de locuri pentru studenţi şi cam tot atâtea sunt cu taxă. „Ca şi la alte universităţi, s-a intrat pe bază de dosar, pe principiul «intră cine vrea, iese cine poate». Criteriile de evaluare pentru studenţi vor fi foarte serioase şi îi vom reclasifica după primul an de studii.

Cei cu medii bune vor putea trece la buget”, a explicat Işan. Deşi admiterea s-a făcut pe bază de dosar, rectorul spune că nu se poate vorbi de o relaxare a criteriilor de selecţie. „Admiterea cu examen scris este de tip sovietic. La universităţile mari ale lumii se intră pe bază de interviu, de portofoliu, iar competiţia este foarte serioasă”, a explicat el. La Universitatea Babes-Bolyai (UBB), din Târgu-Mureş, mai sunt câteva locuri libere la Facultatea de Fizică şi la Filosofie. „Cele cu profil economic, administrativ, dreptul şi Facultatea de Ştiinţe Politice au avut mare căutare. O surpriză a fost şi Facultatea de Istorie în acest an, datorită unei noi specializări pe care am introdus-o, respectiv Studiile de Securitate”, ne-a explicat prorectorul Nicolae Popşan. Admiterea la UBB se va încheia astăzi, după o săptămână în care candidaţii au fost aşteptaţi să îşi depună dosarul. În Constanţa, la Universitatea Ovidiu şi în Braşov, la Universitatea Transilvania admiterea se va încheia abia mâine.

„Suntem acoperiţi în domeniul ştiinţelor, calculatoarelor, medicinei, dreptului, economiei. Au mai rămas în schimb locuri la ingineria materialelor, a lemnului, la muzică şi la matematică”, a explicat prorectorul Constantin Duguleană, de la Universitatea Transilvania. 

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă