Decizia Ministerului Sanatatii de a aplica o noua taxa pe alimentele procesate este atacata de Romalimenta. Aceasta acuza statul ca are ca singur scop colectarea de fonduri la buget, si nu imbunatatirea starii de sanatate a romanilor.
In plina criza economica, dupa avalansa de disponibilizari, reduceri de salariu, crestere a inflatiei si, implicit, accentuarea starii de saracie a romanilor, Ministerul Sanatatii tot pedaleaza pe ideea introducerii unei noi taxe pe alimente, fapt ce va genera o crestere exploziva a preturilor. Textul de lege prevede faptul ca taxa este aplicabila in cazul tuturor alimentelor procesate, dintre acestea excluzandu-se apa, fructele si legumele. Ministerul sustine implementarea acestui impozit motivand ca astfel va fi diminuat numarul bolilor metabolice grave si al persoanelor ce sufera de obezitate. Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara considera aceasta taxa "o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat, si nu o masura pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei". Introducerea taxei va avea efect direct asupra persoanelor cu venituri mici si mijlocii, a categoriilor sociale defavorizate si, implicit, asupra comerciantilor si a producatorilor, care vor fi nevoiti sa diminueze productia, fapt ce va duce, inevitabil, la concedieri. Se considera ca taxa nu va contribui la scaderea consumului de alimente catalogate "fast-food", deci la schimbarea obiceiurilor alimentare ale consumatorilor, ci ca va influenta doar provenienta alimentelor, care nu vor mai fi achizitionate de pe piata autohtona. Decizia de a aplica acest "oneros bir pe mancarea romanilor" a fost luata de catre Attila Cseke, ministrul Sanatatii, care este acuzat ca nu a consultat patronatele din industria alimentara.