-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialTavanul ucigaș, iepurașii de plastic și lavaliera lui Gâdea | OPINIE

Tavanul ucigaș, iepurașii de plastic și lavaliera lui Gâdea | OPINIE

Evenimentul numă­rul 1 al săptămânii trecute nu a fost nici întâlnirea Iohannis-Trump de la NATO, nici schimbarea becului din arhiva SIPA de către o comisie cu SRI-ist în frunte, ci prăbușirea tavanului de la Școala 141 din București.

Cu toate acestea, incidentul a avut parte de o mediatizare anemică la televiziunile de știri. Pentru unele, pur și simplu nu a existat. Altele l-au expediat într-o știre banală, de cel mult un minut. O tăcere asurzitoare s-a așternut în jurul nenorocirii care i-a pândit pe sute de elevi între 6 și 15 ani și pe profesorii lor de la Școala 141. Prăbușirea tavanului putea să omoare zeci sau sute de copii, dar televiziunile nu au avut timp de asta, au fost ocupate cu petardele lansate de tribul penalilor, prin diversionistul Andronic.

A fost o demonstrație clară a abandonării interesului public în favoarea interesului personal al unui grup infracțional organizat. Cu puține și firave excepții, televiziunile de știri se comportă ca un aparat de propagandă aflat în slujba unei bande de răufăcători. Nu doar că neglijează evenimentele importante și le gonflează pe cele margi­nale, dar le îmbracă pe toate acestea în haina minciunii și le dospesc în aluatul diversiunii.

Prăbușirea tavanului de la Școala 141 putea fi un moment critic pentru anu­miți politicieni, mai ales din administrația locală. În mod normal, Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 5 aveau de dat explicații serioase. Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele și Daniel Florea ar fi fost puși în mare dificultate. Furia publică i-ar fi strivit sau chiar spulberat: în fond, doar Dumnezeu a făcut ca școala din cartierul Rahova să nu devină un Colec­tiv 2. 

Tavanul nu s-a prăbușit într-o zi de cursuri, ci într-una din săptămâna programului „Școala Altfel“. Elevii și profesorii nu se aflau în clădire. Acesta le-a fost marele noroc. Ei nici nu știau că trăiesc cu securea deasupra capului.

Aici și-au intrat în rol televiziunile de propagandă. Niciuna nu a organizat vreo dezbatere pe marginea posibilei catastrofe. Misiunea lor a fost să facă uitat cât mai repede cazul tavanului prăbușit.

În acest timp, vrăjitoarea de la Primăria Capitalei tace strategic, iar șobolanul de la Primăria Sectorului 5 nu-și arată fața. Firea așteaptă probabil, cu lavaliera la rever, o nouă vizită-surpriză a lui Gâdea sau a altui propagandist bine plătit, care să constate că la Primărie se muncește cu spor și că, în sfârșit, suntem pe mâini bune. Mare noroc ne-a lovit cu doamna primar!

Mizerabilele televi­ziuni nu au timp să dezbată cauzele unei tragedii amânate. Așa cum nu au timp să-și amintească o știre recentă: în bugetul pe 2017, Primăria Capitalei a alocat de opt ori mai mulți bani pentru distracție şi biserici decât pentru instituțiile de învățământ. Mai mulți bani pentru recreere decât pentru sănătate. Asta spune totul despre filosofia actualei administrații PSD-iste. Pentru doamna Pandele, totul este un spectacol pe bani mulți, asortat cu moaște și cu trupe rock. Smerenie bine regizată și țopăială pițiponcească. Un bal mascat cu viețile oamenilor.

Dacă ar fi căzut tavanul unei închisori… vai de mine și de mine, ce tămbălău ar fi făcut propagandiștii! Gâdea ar fi scos flăcări pe nas… Badea ar fi ținut-o din șpagat în șpagat… Crețuleasca ar fi răcnit în slovenă… Ciutacu ar fi lătrat gutural… Săriiiiiți, criminaliiiii!… Astea-s lagăre de exterminare!… Ne mor patrioții prin pușcăriiiii!…

Urmare a indolenței criminale a Primăriei Sectorului 5 și a Primăriei Capitalei, sute de copii și profesorii lor au trăit într-un permanent pericol de moarte. Dacă se întâmpla o tragedie, primarul Florea, primărița Firea și Guvernul Grindeanu ar fi fost acum amintire. Ar fi fugit care-ncotro, ca șobolanii. Acum doar se ascund ca șobolanii, să nu li se pună vreo întrebare despre tavanul-capcană.

Vorba unui părinte: „Trebuie să se întâmple o tragedie ca să facă ceva Primăria? Dacă nu era «Școala Altfel», era un carnagiu“. Și disperarea unui dascăl: „Lucrăm în condiții mizere, pereții sunt scorojiți, plini de mucegai, cu tencuiala căzută… E îngrozitor când mă gândesc că puteam muri striviți cu toții – și elevi, și profesori“.

Să fie clar: tavanul Școlii 141 s-a prăbușit sub greutatea șpăgilor încasate de Oprescu și de Vanghelie de-a lungul câtorva mandate. Firea și Florea fac anul în curând, dar mecanismul a rămas același. Ba mai rău: pentru reabilitarea școlilor au fost alocați tot mai puțini bani, ca să crească bugetul pentru paranghelii. 

Amănunt important: Școa­la 141 era inclusă într-un proiect de reabilitare care trebuia finalizat în 2008, însă termenul a fost prelungit nejustificat aproape un deceniu, fără șanse de a deveni realitate. Acum, probabil, vor fi mobilizate resurse masive pentru reabilitarea acestei școli din Rahova, dar multe altele vor fi neglijate. 

Administrația PSD nu e interesată de rezolvarea temeinică a problemei, ci de un show televizat cu umflarea mușchilor: Uite, dom’le, primărița lucrează, primărița repară, primărița rezolvă! Cam cum a rezolvat cu deszăpezirea și cu traficul infernal: în primetime, cu zeci de camere TV mobilizate pe firul scurt. Pentru Vrăjitoarea din Voluntari contează ce se dă la televizor, nu ce se întâmplă în realitate. De aceea bucureștenii au parte de ouă-gigant și iepurași de plastic care călăresc găini mutante, în timp ce copiii lor pot muri striviți în școli nerenovate. Primărița e preocupată să-i salveze de Balena Albastră, nu de tavanul rânced de deasupra capului.

Nu-i nimic, Gâdea are grijă să-i monteze lavalieră permanentă. 

Nici Pandele nu i-o poate da jos, în somn.  

 

Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă