In vreme ce ministrul Justitiei vrea sa-i schimbe pe procurorii DNA, inalti oficiali americani si europeni lauda activitatea DNA si se declara "ingrijorati" in privinta continuarii luptei anticoruptie.
Ambasadorul Statelor Unite, Nicholas Taubman, s-a intalnit ieri cu seful DNA, Daniel Morar, prilej cu care a laudat activitatea acestuia. In comunicatul Ambasadei SUA se scrie ca "este vital, pentru credibilitatea Romaniei (…) ca acest progres sa se mentina". Facand referire la intentia de schimbare a procurorului anticoruptie Doru Tulus, Taubman precizeaza ca "ultimele evenimente au ridicat unele semne de intrebare, atat in Washington, cat si in unele capitale europene, cu privire la directia actuala a eforturilor anticoruptie ale Romaniei". Aceeasi ingrijorarea razbate dinspre Bruxelles. Potrivit purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, Frisco Roscam Abbing, mesajul comisarului pe justitie, Franco Frattini, este ca legile anticoruptie adoptate de Romania si Bulgaria "sa nu ramana litera moarta". In acest sens, "autoritatile trebuie sa se asigure ca legile dau rezultate si ca actiunile procurorilor intentate in justitie se finalizeaza cu condamnari". Potrivit lui Abbing, Frattini a "insistat" sa fie tinut la curent in permanenta, atat scris, cat si verbal, de catre autoritatile din cele doua tari cu privire la evolutiile pe plan intern in domeniul reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei. Exact in acest context, liberalii Rusanu si Hasotti au cerut demiterea lui Daniel Morar.
» Scrisoarea intelectualilor
Peste 750 de intelectuali au trimis o scrisoare inaltilor oficiali europeni Barroso, Poettering si Frattini. Semnatarii scrisorii isi exprima indoiala ca noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, va sprijini "solutionarea cu maxima celeritate a dosarelor privind revolutia si mineriada" avand in vedere ca, "recent, a cedat in fata presiunilor politice". Prin urmare, ei cer sprijin pentru ca Parlamentul Romaniei sa adopte legile recomandate de raportul Tismaneanu.