15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialŢările emergente, victime ale Statelor Unite şi Europei

Ţările emergente, victime ale Statelor Unite şi Europei

Christine Lagarde, directorul FMI, a avertizat asupra riscului „supraîncălzirii”, care ameninţă economiile emergente din cauza  acţiunii băncilor centrale din SUA sau Europa.

 

La încheierea adunării anuale a FMI şi Băncii Mondiale care a avut loc la Tokio, oficialul instituţiei financiare internaţionale a declarat că „politicile monetare de acomodare (în ţările dezvoltate) ar putea alimenta fluxuri de capitaluri volatile spre economiile emergente” . Tendinţa este „accentuată în mod clar” de ratele crescute ale dobânzilor în vigoare în principalele pu­teri emergente, sinonime randamentelor crescute pentru investitori. Conjugarea acestor factori ar putea restrânge capaci­tatea economiilor de a absorbi potenţialele vaste fluxuri de capital, ducând la o supraîncălzire, la formarea de bule financiare şi la naşterea dezechilibrelor financiare, a precizat Lagarde.

Pentru a lupta contra încetinirii creşterii economice, mai multe bănci centrale – FED în Statele Unite, Banca Centrală Europeană (BCE) în Europa,  BoJ în Japonia – şi-au modificat politicile monetare injectând masiv lichidităţi în circuitul financiar  şi scăzând principalele dobânzi directoare la nivele apropiate de zero. Unele state emergente estimează că aceste acţiuni le destabilizează economia, alimentând fluxurile spe­culative în ţările lor şi dopând artificial moneda în detrimentul exporturilor.

În discursul său, Lagarde a încercat un dificil exerciţiu de echilibristică, căutând să menajeze ambele tabere. Punând accentul pe riscurile supraîncălzirii, ea a omagiat acţiunile băncilor centrale „legitime” şi „necesare” pentru relansarea activităţii în ţările bogate. La finele lunii septembrie, la Washington, directorul FMI  estima că programul achiziţionării de obligaţiuni publice anunţat de BCE marchează o turnură în cadrul crizei. La Tokio, ea a recunoscut că impactul acestor politici monetare asupra „credibilităţii” şi „independenţei”  băncilor centrale rămâne incert. Preşedintele FED, Ben Bernanke, a afirmat că „legăturile  cauză-efect între politica monetară de ţară cu economie avansată şi fluxurile internaţionale  de capital sunt mai slabe decât se afirmă uneori”. Dar ministrul brazilian de Finanţe, Guido Mantega, a declarat că efectele colaterale ale acestei politici „vor fi probabil mai rele decât rezultatele directe”. „Ţările avansate nu pot spera să scape de criză pe seama celor emergente”, a precizat el, subliniind că ţara sa va lua toate măsurile pentru a se proteja contra afluxurilor masive  de capital. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă