-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialTariceanu sparge pusculita pentru salariile profesorilor

Tariceanu sparge pusculita pentru salariile profesorilor

Executivul este nevoit sa scoata peste 10 milioane euro din Fondul de Rezerva, destinat situatiilor neprevazute sau de urgenta, pentru a acoperi cea mai mica dintre majorarile salariilor profesorilor: cea de 9%, din octombrie.

Guvernul a scos peste 10 milioane euro (40 milioane lei) din Fondul de Rezerva bugetara pentru a acoperi salariile profesorilor din invatamantul preuniversitar. Acest fond se afla la dispozitia Executivului pentru a acoperi cheltuielile neprevazute in bugetul de stat sau cele de urgenta, precum plata pagubelor din urma calamitatilor sau a dezastrelor naturale. "Fondurile alocate sunt necesare pentru acoperirea influentelor financiare rezultate din majorarea salariilor cadrelor didactice cu 9% incepand cu luna octombrie", si-a justificat Cabinetul Tariceanu masura, in conditiile in care aceasta majorare salariala este cea mai mica dintre cele pentru profesori. Banii din Fond sunt destinati cadrelor didactice din Bucuresti si din 21 de judete, in conditiile in care salariile acestora au intarziat sau nu au mai fost platite in aceasta luna.

 

Analistii economici spun ca aceasta masura a Guvernului nu inseamna mare lucru in bani, dar se numara printre primele confirmari ca vistieria statului este goala si ca politica fiscala de pana acum a fost dezastruoasa. "Demonstreaza lipsa de sustinere a acestor majorari salariale si lipsa de viziune si de strategie in politica bugetara, care s-a facut mereu pe genunchi si a esuat grav", spune Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicata. Pentru analist este de neinteles cum Guvernul a luat sute de milioane din bugetul Educatiei, la ultima rectificare bugetara, pentru ca acum sa ajunga sa scoata bani din Fondul de Rezerva. Analistul economic Ilie serbanescu spune ca banii au inceput sa lipseasca din octombrie. "Aceste cresteri salariale nu puteau fi oricum sustinute si vor trebui inghetate. Ele se bazau pe prognoze care spuneau ca banii vor continua sa vina la buget.

 

Faptul ca unele majorari au fost aprobate in plina criza le face doar mai caraghioase", socoteste serbanescu. Cei doi specialisti sustin insa ca aceasta situatie in care a ajuns Guvernul nu are legatura cu criza financiara, ci este doar agravata de aceasta. "Romania are o constructie bugetara atat de subrezita incat la prima scadere mai semnificativa a incasarilor au aparut astfel de situatii. Criza se va face simtita abia la anul", spune Voinea. Ilie serbanescu sustine ca incasarile la bugetul de stat au scazut in luna decembrie la 25% din ceea ce era programat. "E un dezastru care trebuia sa vina dupa cresterea aceasta nesanatoasa, bazata numai pe deficit extern. Criza nu face decat sa creasca nota de plata", explica serbanescu.

» Nesabuinta
Liviu Voinea spune ca "am ajuns la acest deficit fara sa stim pe ce s-au dus banii. Nu poti sa spui ca s-au facut investitii, ci s-au marit salariile si s-au facut cheltuieli de capital, precum cumpararea de masini". Ilie serbanescu spune ca nu criza este principalul vinovat, ci ca Guvernul s-a intins mai mult decat ii era plapuma: "Chiar imi pare rau ca a venit aceasta criza internationala, pentru ca, daca nu venea, o criza interna s-ar fi declansat oricum in Romania. Atunci s-ar fi vazut clar cine sunt vinovatii. Acum e simplu: toti ies in public si zic ca a venit criza internationala" .

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă