Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a transmis omologului sau de la Roma, Romano Prodi, ca regreta faptul ca ambasadorul roman la Roma, Cristian Colteanu, a semnat impreuna cu reprezentanti a altor cinci tari o scrisoare in care cereau Italiei sa nu isi retraga trupele din Afganistan. El a adaugat ca initiativa ambasadorului roman a fost una personala si ca a aflat din presa despre scrisoarea pe care nu o cunostea nici ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. De asemenea, Tariceanu a cerut Ministerului de Externe o ancheta in acest caz.
Cu toate acestea, ieri, ministrul demisionar al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, l-a contrazis pe primul ministru declarand la postul RFI ca ambasadorul Romaniei in Italia a primit “aprobarea Centralei”, pentru a semna scrisoarea publicata in presa italiana. “Ambasadorul Romaniei in Italia a primit aprobarea Centralei pentru acel gest. Cazul este inchis in momentul de fata, in cea mai buna nota a relatiei dintre Romania si Italia. Textul articolului este benign. El respecta aproape literal concluziile summit-ului NATO de la Riga din 2006. Procedura poate parea neobisnuita, deoarece sunt destul de rare cazurile in care un grup de ambasadori consimt sa isi exprime pozitiile intr-o forma unitara. Acest lucru s-a plasat intr-o nota de relativ risc la adresa relatiei dintre media politica italiana si buna intentie a semnatarilor”, a declarat Ungureanu. În opinia lui Ungureanu, “chestiunea” nu este neaparat o gafa si nu este neaparat sanctionabila.
In ajun, Prodi a confirmat mentinerea trupelor italiene in Afganistan in cadrul fortei internationale care beneficiaza de intregul sprijin al Uniunii Europene si al NATO. Declaratia premierului italian a survenit la scurt timp dupa ce Italia a ridicat tonul la cele sase tari, printre care si Romania, care au semnat scrisoarea.
Prodi a amintit ca in Afganistan “drapelul NATO se afla sub egida Natiunilor Unite” si ca Italia “este de la 1 ianuarie membru al Consiliului de Securitate ONU”, potrivit agentiei Ansa. “O lipsa de angajare din partea noastra fata de Kabul ar fi de neinteles astazi”, a declarat premierul italian.
La randul sau, ministrul italian de Externe, Massimo D’Alema, a trimis o scrisoare de protest celor sase tari aliate ai caror diplomati au semnat textul, exprimandu-si “surprinderea si dezaprobarea”, apreciind ca “interventia publica a celor sase ambasadori acreditati la Roma poate fi interpretata ca o ingerinta exterioara inoportuna in cadrul procesului de luare a deciziei intr-o problema care ramane de competenta exclusiva a guvernului si parlamentului italian”.