Premierul a fost in luna februarie cel mai mediatizat politician. O verificare a CNA a constatat ca exista dezechilibre in cazul unor posturi TV in ceea ce priveste ponderea invitatilor de la putere si din opozitie.
Conform unei monitorizari a Consiliului National al Audiovizualului (CNA), premierul Calin Popescu Tariceanu (PNL) a fost cea mai mediatizata persoana din Romania, atat la radio, cat si la televiziune. Perioada de verificare a fost 1-29 februarie si a cuprins majoritatea posturilor TV si principalele radiouri. Tariceanu s-a clasat pe primul loc in topul celor mai mediatizate 25 de personalitati politice in emisiunile de stiri de la televiziuni, cu 114 interventii (2.416 secunde). Aceeasi situatie s-a inregistrat si in emisiunile radio, premierul fiind mediatizat la stiri cu 49 de interventii care au totalizat 1.484 secunde. Pe locurile urmatoare s-au clasat: Traian Basescu – 79 de interventii televizate ce au totalizat 2.404 secunde, Mircea Geoana (PSD) – 83 de interventii si 2.017 secunde, Ludovic Orban (PNL), George Becali (PNG), Emil Boc (PD-L), Ion Iliescu (PSD), Dumitru Dragomir (PRM), Eugen Mihailescu (PNL), Varujan Vosganian (PNL).
In cazul Televiziunii publice, cele mai multe interventii directe ale reprezentantilor partidelor politice in emisiunile de stiri s-au inregistrat din partea PNL (83 interventii, totalizand 1.750 secunde). Liberalii sunt urmati, la TVR 1, de PSD cu 44 interventii, PD-L cu 29 si PRM cu 22 interventii in direct.
In cazul postului Antena 1, dezechilibrele sunt evidente. Reprezentantii PSD au avut interventii in direct de 569 secunde, PNL de 375 secunde, PRM de 262 secunde, Presedintia – 137 secunde, PD-L – 135 secunde si PC – 126 secunde. Antena 3 a permis PNL 91 de interventii in direct, PSD – 49 de interventii, PD-L – 25, PC – 21, Presedintiei – 14.
In cazul postului Realitatea TV, tot PNL conduce in top, cu 86 de interventii, urmat de PSD cu 62, PD-L cu 27, Presedintie cu 12 si PC cu 9 interventii. In cazul celor doua televiziuni de nisa, tot Calin Popescu Tariceanu a fost personalitatea politica cea mai mediatizata.
CNA sustine ca acest gen de monitorizare este cea mai buna varianta, in conditiile in care avem un Guvern minoritar si nu se mai stie exact cine este la putere si cine in opozitie. Legislatia in domeniu interzice orice forma de propaganda electorala inainte de campanie, dar unii politicieni si-au anuntat deja candidatura, gest ce nu poate fi sanctionat. "In timpul alegerilor functioneaza reguli stabilite prin lege (…). In afara campaniei electorale, noi am publicat lunar astfel de rapoarte privind prezenta politicienilor la televiziuni si radiouri. Putem lua decizii doar in cazul posturilor unde se constata dezechilibre majore. E foarte dificil de aplicat niste reguli privind exprimarea politica atunci cand ai un Guvern ultraminoritar", ne-a declarat Gelu Trandafir, membru al CNA.