» Administratia Barack Obama a dat semnale privind noua politica externa a Statelor Unite, in cadrul careia securitatea ocupa un loc special. In context, se pare ca urmeaza o apropiere de Rusia in vederea reducerii stocurilor de arme nucleare, Washingtonul renuntand la instalarea elementelor scutului antiracheta in Europa.
Ieri, Rusia a salutat angajamentul noii administratii americane de a renegocia Tratatul de dezarmare nucleara, START, vicepremierul rus Serghei Ivanov precizand ca Washingtonul "este gata sa inceapa negocieri si sa ajunga, in termen de un an, in cadrul unui calendar foarte strans, la semnarea unui nou tratat ruso-american privind limitarea arsenalelor de arme strategice de atac". Secretarul american de stat, Hillary Clinton, s-a angajat in ianuarie sa renegocieze foarte rapid cu Rusia Tratatul de reducere a numarului armelor strategice START-1, semnat in timpul razboiului rece.
Presedintele american, Barack Obama, si-a fixat ca obiectiv al mandatului sau "o lume fara arme nucleare", desi Pentagonul privilegiaza un arsenal nuclear modernizat. Potrivit The Times, Obama doreste reangajarea negocierilor cu Rusia pentru ca fiecare parte sa reduca cu pana la 80% stocurile de arme nucleare. Publicatia arata ca este vorba si despre o revizuire a planurilor presedintelui Bush referitoare la scutul american antiracheta in cele doua state din estul Europei, Polonia si Cehia, menit sa protejeze SUA de posibile rachete iraniene.
Se stie ca Rusia se opune cu inversunare acestui proiect, iar analistii estimeaza ca Washingtonul va anunta curand un moratoriu.
Amplasarea elementelor antiracheta din Europa de Est ar costa SUA 4 miliarde dolari anual, fara a mai vorbi despre faptul ca ar reprezenta un impediment major in cooperarea cu Rusia in vederea reducerii stocurilor nucleare.
Reduceri
Senatorul american Carl Levin a confirmat intentia presedintiei Obama de a reduce cheltuielile Pentagonului pentru inarmare, dar nu a precizat despre ce program este vorba. Casa Alba si-a afisat clar pozitia, declarand pe internet ca "Barack Obama si (vicepresedintele) Joe Biden vor fixa obiectivul unei lumi fara arme nucleare si vor urmari acest obiectiv", afirmand, in acelasi timp, ca "Obama si Biden vor mentine mereu o importanta forta de disuasiune atata vreme cat exista arma nucleara". "Nu voi inarma spatiul, voi incetini dezvoltarea unui viitor sistem de lupta", preciza noul presedinte american.