» La prima editie a Targului estival participa 40 de edituri si cativa distribuitori care reprezinta alte 100 de edituri.
Pavilionul expozitional din statiunea Mamaia gazduieste, in perioada 17 iulie – 16 august, prima editie a Targului estival, dedicat publicului larg prin trei teme de interes: cultural, didactic si suveniruri. Organizatorii evenimentului, Accente Noi, Editura Eikon, Editura Ex Ponto, Universitatea "Ovidius" si Arhiepiscopia Tomisului, promit o luna incarcata de evenimente deosebite. Mai precis, 25 de lansari de carte si momente artistice care sa imbie iubitorii de cultura la standurile special amenajate. La acest targ gama, de produse culturale si educationale este diversificata. Gasim la standuri carte, muzica, jucarii educative, obiecte de anticariat, gravuri, fotografii etc. Nu lipsesc de la Targ reducerile de pret, la unele produse ajungand chiar la 60%.
"Evenimentul in sine este generos, in primul rand, pentru ca evantaiul este larg. Eu de regula ma ocupam de carte, insa se gasesc la Targ multe alte exponate care tin tot de spatiul spiritual si de creatie. Se incearca acum un alt model de targ. Speram sa aducem si mari scriitori ai Romaniei aici. De asemenea, vrem sa acordam si niste premii la final, pentru artisti plastici si edituri, dar asta o vom hotari in ultima saptamana", a spus directorul Targului estival si presedinte de onoare, Ion Popisteanu. Cele mai cautate carti sunt din domeniul psihologiei si cele practice, cum ar fi cartile de bucate, decoratiuni interioare, sfaturi pentru ingrijirea corpului etc.
"Cartile practice au luat-o inaintea literaturii. Observam acum un reviriment al cartilor spirituale, pentru ca, in fond, criza in care ne aflam acum a debutat spiritual. Deci e normal sa revenim la carte, la spiritualitate, pentru a o combate. Lectura este mijlocul cel mai la indemana pentru a stimula neurogeneza. Suntem cu cativa pasi inaintea alzheimerului", a precizat partener in organizarea Targului estival si director al Editurii Eikon, Valentin Ajder.
Organizator
» Motivatie
Ion Popisteanu: "Interesul pentru lectura a scazut foarte mult. Chiar la studentii nostri ma uit de foarte multe ori. Intra in salile de lectura si iau doar cursurile care ii intereseaza. Intra pe internet si rezolva niste probleme, insa nu mai exista acea emulatie care era in alta perioada. E un reflux. Speram sa ne revenim. Tinerii nu mai citesc. Merg in baruri si discoteci, merg oriunde. A crescut, in schimb, numarul editurilor in Romania".