» Targul de Sfantul Dumitru organizat de Muzeul Satului din Bucuresti se va desfasura, in acest weekend, sub zodia cartofului. Adica, unul dintre evenimentele de seama va fi expozitia dedicata Anului International al Cartofului.
» Mesterii artizani veniti din toate colturile tarii, precum si spectacolele folclorice, teatrul, gastronomia traditionala si produsele bio vor face deliciul celor trei zile de targ.
Este vorba despre "cartoful-mama", o expozitie realizata in colaborare cu Ambasada Peru in Romania, cu prilejul Anului International al Cartofului, decretat de ONU la initiativa Guvernului Republicii Peru, tara de origine a cartofului. Vernisajul, a avut loc ieri o data cu vernisarea expozitiei de fotografie "In cautarea incasilor", realizata tot in Peru, de Dragos Nedelcu si Stelian Pavalache.
Aventura celui mai popular aliment pare sa fi inceput cu circa 8.000 de ani in urma. Oamenii de stiinta au descoperit ca era cultivat de comunitatile de vanatori si culegatorii din apropierea lacului Titicaca – aflat in zona inalta a muntilor Anzi, in Peru, la granita cu Bolivia. Treptat, cultura a fost adaptata mai multor regiuni geografice si forme de clima. In Peru exista un Centru International al Cartofului care a identificat, in zona andina, in jur de 4.300 de varietati diferite de cartof. Pe la anul 1532 il descopera si spaniolii, la invadarea Perului, fiind adevarata comoara cu care s-au si ales. In urmatorii 300 de ani, acesta a devenit principala cultura in Europa, incepandu-si, totodata, calatoria in Orient. Astazi, cartoful ocupa locul 4 in lume, dupa porumb, grau si orez, fiind cultivat pe o suprafata de circa 192.000 kilometri patrati. In 2007, productia mondiala a depasit cifra de 320 milioane de tone.
Dar sa revenim la evenimentele gazduite de Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" in perioada 24-26 octombrie la Targul de Sfantul Dumitru, eveniment din cadrul programului "Anotimpuri la Muzeul Satului – Toamna". Nu vor lipsi mesterii artizani veniti din toate colturile tarii, precum si spectacolele folclorice, teatrul, gastronomia traditionala si produsele bio, care vor face deliciul celor trei zile de targ.
Un moment special va fi intalnirea cu Nicolae Voiculet si orchestra sa, sambata, la ora 16.00, in scena din poienita. Virtuozul naiului Nicolae Voiculet este cunoscut in toata lumea pentru talentul deosebit cu care da viata acestui stravechi instrument. Duminica, de la ora 12.00, va avea loc vernisajul expozitiei "Romano traio – Viata romilor", din curtea gospodariei Berbesti. Aici va fi prezentat un habitat rom, cu principalele componente traditionale – cort, caruta cu coviltir si fara coviltir, precum si exponate de gospodarie. Momentul este insotit de expozitia de fotografie "Radacinile durerii", semnata de Romeo Tiberiade din Craiova. Nu va lipsi muzica lautareasca, interpretata de taraful "Grigoras Dinicu" al Centrului National de Cultura al Romilor, cu solista vocala Mihaela Mihalache.