17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialŢăranii, victime colaterale ale războaielor de pe autostradă

Ţăranii, victime colaterale ale războaielor de pe autostradă

Lucrările au început de acum o lună, însă plăţile sunt blocate de disputele firmei de stat cu avocaţii ce ar trebui să facă exproprierile.

Cei aproximativ 5.000 de proprietari ai terenurilor necesare construirii autostrăzii Orăştie-Sibiu nu au încasat nici măcar un leu de la stat, în pofida faptului că utilajele constructorilor au pătruns pe terenurile lor şi au început să sape. Constituţia României afirmă că exproprierile pentru cauze de utilitate publică nu se pot face decât cu „prealabilă despăgubire”. Juriştii afirmă că, dacă ar contesta constituţionalitatea Legii 255/2010, care a permis începerea lucrărilor în absenţa plăţilor, proprietarii ar putea avea câştig de cauză, iar întreg proiectul ar putea pica. Legea menţionată, votată fără multă vâlvă anul trecut, permite începerea lucrărilor chiar dacă proprietarii nu şi-au primit banii în conturi, ci doar dacă s-a constituit un fond aferent la Ministerul Finanţelor.

Contractul avocatului Stan Dragomir cu CNADNR datează încă dinainte de 2005. Tariful iniţial stabilit era unul piperat, de 1.300 de euro pe imobilul expropriat. În urmă cu un an, părţile renegociau un nou tarif, de 644 euro pe imobil. Compania semna procesul verbal de negociere, însă refuza apoi semnarea actului adiţional care con-sfin-ţea înţelegerea, invocând lipsa banilor.  Negocierile au eşuat în final, iar Dragomir şi Asociaţii s-au adresat Curţii de Apel solicitând executarea CNADNR pe suma care i se cuvenea. Firma de avocatură a câştigat, iar CNADNR, în loc să plătească avocaţilor 644 de euro pe dosar, le-a dat, obligată de Justiţie, 1.300 de euro pe imobilul expropriat.

Trebuie spus că banii nu pot fi încasaţi de proprietari până nu se face intabularea terenurilor pe numele statului român, urmată de dezmembrarea acestora şi apoi o nouă reevaluare a terenurilor, alta decât cea iniţială bazată pe grilele notariale. Potrivit legii sarcinile acestea sunt îndeplinite de comisiile de expropriere, care includ şi doi jurişti din partea expropriatorului CNADNR. De regulă aceştia erau avocaţii angajaţi de companie, însă deoarece contractul cu Dragomir şi Asociaţii e suspendat, compania vrea să înlocuiască avocaţii acestei firme cu propriii jurişti, cu riscul de a plăti noi despăgubiri către Dragomir şi Asociaţii.

Proprietarii: fără bani şi plimbaţi pe drumuri

„Nu am primit nici un leu, doar o avertizare, şi nici măcar actele de proprietate nu ne-au fost luate. Ni s-a spus să venim cu ele la Deva (la secţia de drumuri naţionale – n.r.) însă acolo era doar o secretară care nu ştia nimic şi ne-am întors cu ele înapoi”, spune o localnică din comuna Romos, învecinată cu Orăştie. Familia Gheorghe, al cărei membru este, avea câteva mii de metri pătraţi pe care îi dăduse în arendă la Albalact, de la care primea, la alegere, anual 600 de kilograme de porumb sau de grâu.

Acum, după ce au intrat buldozerele, contractul de arendă a picat. „Sunt nişte gropi”, spune doamna Gheorghe când e întrebată ce e acum pe terenul ei. Pe un total de 9.200 de metri pătraţi i s-au calculat 10.600 de lei. Banii nu sunt în conturile familiei, ci sunt doar cifre pe hârtia Monitorului Oficial unde a apărut hotărârea de expropriere. „Nici  unul dintre proprietari nu şi-a primit banii ca urmare a disputei cu firma de avocatură. Cel târziu în ianuarie se vor face deblocările de sume”, promite un oficial al CNADNR.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă