» Tinerii care doresc sa urmeze o cariera militara pot aplica, incepand de astazi si pana pe 31 decembrie, pentru unul din cele 2.000 de locuri scoase la concurs de Ministerul Apararii, pentru care vor fi retribuiti cu o mie de lei pe luna.
La un an dupa ce armata a renuntat la serviciul militar obligatoriu, Ministerul Apararii pare sa aiba un deficit de cel putin 2.000 de locuri, pe care le scoate la concurs. Astfel, tinerii, baieti si fete cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani, care doresc sa urmeze o cariera militara, pot aplica incepand de astazi pentru aceste locuri. Potrivit MAp, doritorii sunt recrutati pentru profesia de soldat si gradat voluntar si pot ramane astfel in armata pana la varsta de 40 de ani. Exista, de asemenea, posibilitatea ca, din pozitia de soldat si gradat voluntar, tinerii sa aleaga sa treaca, pana la implinirea varstei de 30 de ani, in corpul subofiterilor. Locurile disponibile sunt la diferite specialitati din Fortele Terestre, Navale si Aeriene, cum ar fi geniu, comunicatii si informatica, auto, rachete si artilerie, infanterie, tancuri, politie militara, aviatie, marina si radiolocatie.
Doritorii trebuie sa aiba minimum zece clase sau sa fi absolvit o scoala de arta si meserii si sa treaca un examen teoretic si unul practic pentru a putea fi recrutati, pe baza de contract cu durata de un an de zile, dar cu posibilitatea prelungirii.
Sociologul Ovidiu
Voicu ne-a explicat ca "este bine pentru publicul lor tinta, faptul ca, la recrutare, nu se cere bacalaureatul", deoarece, in caz contrar, ar fi venit foarte putine persoane din mediul rural.
Purtatorul de cuvant al MAp, Andreea Dumitru, ne-a spus ca "salariul pe care il vor primi cei care doresc sa se inroleze este de 10 milioane de lei vechi, bani in care este inclusa si masa". Surse din MAp sustin ca principalul bazin de recrutare il constituie Moldova, in special persoane din zonele rurale sarace, apoi Muntenia, Oltenia si foarte putin Ardealul. Ovidiu Voicu a argumentat ca cei care sunt vizati de astfel de anunturi sunt "categoriile de tineri care au probleme in a-si gasi un loc de munca. Ei provin din orasele medii sau mari si nu au studii superioare".
De altfel, sociologul socoteste ca tinerii, avand o educatie scazuta si o experienta de munca redusa, "peste cinci ani ar avea foarte putine alternative, iar ceea ce ar gasi ar fi mai rau. Prin urmare, armata este cea mai buna cariera pe care pot sa o faca". In plus, subliniaza Ovidiu Voicu, armata "ofera avantaje importante: este un loc de munca sigur care ofera o perspectiva de 15-20 de ani, cu un venit bun, la care se adauga o retragere cu o pensie mare". Purtatorul de cuvant al MAp ne-a spus ca printre recruti se numara si femei, iar in ultimul an ponderea lor "a crescut simtitor, numai in institutiile de invatamant militare, procentul acestora ajungand la 40%".
» Campania de recrutare
Procesul de recrutare se va desfasura in perioada 1 octombrie-31 decembrie si va beneficia si de o campanie publicitara pe principalele posturi de radio si televiziune. Costul total al campaniei publicitare se ridica, potrivit MAp, la circa 616.000 lei. Pentru a satisface necesarul de 90.000 de angajati ai armatei (atat militari, cat si civili), Ministerul Apararii a precizat ca, in anul 2009, numarul locurilor disponibile pentru posturile de soldati si gradati voluntari va ajunge la circa 4.500.