13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialTara noastra are "in cea mai mare parte economie neliberalizata"

Tara noastra are „in cea mai mare parte economie neliberalizata”

Romania ocupa locul 92 din 157 in clasamentul privind gradul de libertate al economiei realizat de Fundatia Heritage si „Wall Street Journal”, fiind incadrata in categoria „in cea mai mare parte economie neliberalizata”, in urma unor tari ca Moldova, Senegal, Namibia, Mali si Cambodgia.
Potrivit celui de-al 12-lea indice privind libertatea economica, Romania a realizat un progres important in anul 2005, fiind clasata pe locul doi in ceea ce priveste cea mai mare imbunatatire, dupa Pakistan.
Clasamentul este intocmit pe baza unor ratinguri, cuprinse intre unu – care reprezinta cel mai mare grad de libertate economica si cinci – cel mai redus grad de libertate, acordate pentru 10 criterii. In functie de ratingul obtinut, cele 157 de tari sunt clasificate in patru categorii, respectiv „economie libera”, „in cea mai mare parte libera”, „in cea mai mare parte neliberalizata” si „controlata represiv”. Dintre criteriile care au fost luate in calcul fac parte politica comerciala, cheltuielile guvernamentale, interventia statului in economie, politica monetara, fluxurile de capital si investitiile straine, sistemul bancar si financiar, dreptul de proprietate.
Punctajul primit de Romania este de 3,19, ceea ce reprezinta o imbunatatire cu 0,39 puncte fata de clasamentul anterior. Romania a obtinut un scor ridicat la politica comerciala, respectiv 3,5, ceea ce inseamna un nivel ridicat de protectionism, in conditiile in care coruptia si o serie de reglementari care trebuie armonizate cu legislatia europeana sunt obstacole pentru libertatea comertului. Si la capitolul politica monetara, punctajul s-a apropiat foarte mult de limita maxima, nivelul ridicat al inflatiei contribuind la acordarea a 4 puncte la acest criteriu. Acelasi punctaj a fost obtinut de Romania la capitolele drepturi de proprietate, piata informala si mediul de reglementare.
In ceea ce priveste drepturile de proprietate, Romania ofera un grad redus de protectie, in timp ce reglementarile se modifica prea des, potrivit autorilor studiului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă