La o primă vedere, piaţa centrală a Talinului este o reproducere la scară mai mică a unora dintre oraşele româneşti.
După ce am ieşit din micul aeroport al Talinului, unde nu aterizează şi decolează mai mult de 15-20 de zboruri pe zi, am dat nas în nas cu prima realitate estoniană: frigul! La începutul lunii decembrie, temperaturile de -12 grade erau mai mult decât normale: degetele îţi îngheaţă prin mănuşi, frigul se simte prin geaca destul de groasă, iar fesul pe care-l porţi pe cap este ca şi cum nu ar exista.
Temperaturile continuă să scadă până spre final de martie, când încep, treptat-treptat, să mai crească. Cert este că perioada ideală de a vizita capitala Estoniei este între lunile mai – septembrie, considerate cele mai călduroase din an, cu temperaturi între 15 şi 28 de grade (maximul atins în ultimii ani). Aşa că dacă vreţi să scăpaţi de temperaturile româneşti ce bat spre 40 de grade, vara aceasta trebuie să mergeţi la Talin.
Vizitasem în urmă cu trei ani, pentru două săptămâni, Vilniusul, capitala Lituaniei, iar ideea de a vizita şi capitala ţării vecine nu mă entuziasma foarte tare. Asta pentru că mă aşteptam să găsesc un oraş mai mult sau mai puţin similar. Trecând peste similitudinile existente – să nu uităm totuşi că istoria ţărilor baltice a fost una comună timp câteva sute de ani – capitala estoniană reuşeşte să îl impresioneze chiar şi pe turistul care a văzut atât Vilniusul, cât şi Riga.
Un oraş medieval veritabil
Spre deosebire de multe capitale europene, Talinul este una dintre cele mai bine conservate. Dovada este chiar Oraşul Vechi, înconjurat şi astăzi de zidurile medievale, cu ale sale 46 de turnuri. Construcţia acestora a început în jurul anului 1265, iar până la începutul secolului al XVI-lea avea o lungime de 2,4 kilometri şi o înălţime de 14-16 metri. Astăzi, aceste ziduri înconjoară unele dintre cele mai importante obiective turisitice ale capitalei estone.
În momentul în care ajungi în piaţa centrală (Raekoja plats 1) îţi pui o singură întrebare: mă aflu la Braşov sau la Sibiu? Influenţele germane se văd în aproape toate clădirile construite în stil gotic, iar la o primă vedere piaţa este o reproducere la scară mai mică a unora din oraşe româneşti. În piaţă se află şi primăria – o clădire construită la începutul anilor 1400 pentru a servi „burgermeister”-ilor, foştii conducători germani ai oraşului – şi este una dintre cele mai bine conservate clădiri gotice din nordul Europei.
De aici, trecând pe sub una din porţile oraşului şi urcând încet pe strada Dunkri, continuând apoi, pe lângă zidurile interioare ale cetăţii pe Rataskaevu şi apoi pe Luhike Jalg, ajungeţi la Castelul Toompea (poartă numele dealului pe care se află), iniţial o fortăreaţă construită de cavalerii germani în perioada 1227-29. Fortăreţei i-a fost alipit un corp nou, construit în stil baroc în timpul Ecaterinei cea Mare, Împărăteasa Rusiei. Lucrul care evidenţiază această parte a castelului este culoarea roz folosită pentru pereţii exteriori. Aici se află acum şi Parlamentul estonian, iar castelul poate fi vizitat, însă numai de luni până vineri în intervalul 10-16. Pentru a putea vizita castelul trebuie să trimiteţi un e-mail la adresa ekskursioon@riigikogu.ee, pentru înregistrarea şi confirmarea vizitei, care este gratuită. Turul castelului durează aproximativ 30 de minute şi ghidul vă va vorbi în limba engleză sau rusă.
The Underground
Nu este numele unui local, ci al unei secţiuni a Talinului pe care nu trebuie să o rataţi. Ca orice oraş medieval, sub cetate există o reţea vastă de tuneluri construite în timpul domniei suedeze, la începutul anilor 1600. Se spune că reţeaua cunoscută în momentul de faţă nu este cea completă, în ultimii 10 ani, în urma unor escavaţii, descoperindu-se o serie de alte tuneluri, iar istoricii estoni cred că reţeaua era mult mai complexă. Sovieticii au modernizat tunelele, după cel de-al doilea război mondial, creând un sistem de iluminare electrificat, un sistem de ventilaţie şi câteva linii telefonice. Puteţi vizita tunelurile de marţi până duminică, în intervalul orar 10.30-17.30, un bilet costând 5,75 euro.
Moştenirea sovietică
Strada Pikk, numărul 59. Aici se află una dintre cele mai ocolite clădiri din perioada sovietică: sediul central al KGB din Estonia. Aici „inamicii statului” erau interogaţi sau chiar împuşcaţi, alţii erau trimişi direct în Siberia. Turnul TV (Kloostrimetsa tee 58A) este cea mai înaltă construcţie din ţară, fiind unul o altă emblemă a ocupaţiei sovietice. În apropierea castelului Toompea se află Muzeul Ocupaţiei (Toompea nr. 8, www.okupatsioon.ee), locul unde puteţi afla totul despre viaţa în Estonia în perioada 1941-1991. Este unul dintre locurile care trebuie să figureze ca un „must see” pe itinerariul oricărui turist. Biletul de intrare costă 2 euro, iar programul de vizitare este 11-18, de marţi până duminică.
Cum ajungeţi aici
România nu are conexiuni directe cu Estonia, însă companiile Czech Airlines (CSA), Lufthansa şi Austrian Airlines oferă preţuri destul de bune, pentru zboruri cu conexiune în Praga, Munchen sau Viena. Un preţ minim, pentru biletele cumpărate cu 30-40 de zile înainte de călătorie, poate porni de la 190 euro. Pentru hoteluri puteţi intra pe booking.com sau venere.com, cele mai cunoscute site-uri atunci când vine vorba despre achziţionarea cazării. Preţurile pentru o cameră dublă, într-un hotel de trei stele, încep la 50 euro.