9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialTalciocul, târgul medieval al Galațiului

Talciocul, târgul medieval al Galațiului

Talciocul, târgul de sâmbătă și duminică în care se vând de la mașini SH la accesorii auto, scule, haine vechi, telefoane, monede, medalii, etc., există în toate marile orașe, chiar și în cele din vest. Chiar dacă este un spațiu al lucrurilor la mâna a doua, talciocul trebuie să ofere un minimum de condiții, fie și numai pe considerentele că este un spațiu care aparține unui mare oraș și că este administrat de o primărie care încasează bani din taxele de intrare.

La Galați, cel puțin, talciocul este un spațiu aflat la marginea orașului și la propriu și la figurat. Este plin de hârtoape, în care când plouă se adună apa. Când nu plouă, sunt pline de praf. Și într-un caz și în celălalt, cei care calcă prin bălți, noroaie, praf, cioburi de sticlă și sârme ruginite, sunt gălățenii care pentru asta mai și plătesc SC Gospodărire Urbană SRL, societate a Consiliului Municipal Galați, o taxă de intrare de 2 lei. Din 2002, când a fost mutat în actuala locație de pe șoseaua de centură, Primăria Galați a încasat din bilete de intrare la talcioc peste 6,5 milioane de lei, însă din acești bani nu a fost alocată nici măcar a zecea parte pentru construirea unei platforme betonate, pentru ca cei care plătesc taxa de intrare să nu calce prin noroaie. 

Talciocul are o suprafață de 15.149 mp de teren. Despre amenajarea extinderii Talciocului se vorbeşte încă din mandatul fostului primar Dumitru Nicolae. În acea perioadă, Consiliul Municipal a votat cel puțin două proiecte de hotărâri prin care se alocau bani pentru extinderea talciocului. Chiar s-au și cheltuit 161.200 de lei, dar extinderea talciocului a „demarat” numai pe hârtie. În 2012, tot pe vremea fostului primar, a fost alocată o sumă de 2,5 milioane de lei pentru dublarea suprafeței talciocului. Cum la vremea aceea talciocul aducea în fiecare an la bugetul local cel puțin 500.000 de lei, era alocată o sumă echivalentă cu încasările pe 5 ani. De fapt, prin extinderea suprafeței se urmărea creșterea numărului de comercianți de ocazie și implicit a numărului de plătitori. Edilii nu pomeneau nimic de vreo minimă modernizare, măcar de o betonare a suprafeței de teren pe care funcționează talciocul.

În loc de modernizare, creșterea taxei de intrare

În 2013, după un an de mandat, actualul primar, Marius Stan, a obținut voturile consilierilor locali pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate a obiec­tivului  „Amenajare extindere Talcioc”, dar a urmat încă un an în care nu s-a întâmplat mai nimic. Pe 2 iunie 2014, Consiliul Municipal a apro­bat, „Regulamentul privind închirierea prin licitaţie publică a spaţiilor şi terenurilor date în administrarea SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi”, adică Plaja Dunărea, malul Lacului Vânători şi suprafețe de teren de la Talcioc, pentru „desfăşurarea de activităţi comerciale”. Tariful de închiriere pentru teren sau spaţiu pentru activitate comercială porneşte de la 32,20 lei/mp/lună fără TVA şi, respectiv, 5 lei/mp/lună în extrasezon. În aceeași ședință, consilierii municipali au aprobat și majorarea taxei de intrare la talcioc de la 1,5 la 2 lei, majorarea fiind justificată prin „recuperarea cheltuielilor efectuate cu utilităţile, materialele şi manopera pentru întreţinerea şi funcţionarea investiţiilor noi, respectiv a clădirii şi toaletelor publice”. „Investițiile noi” au rămas numai pe hârtie, singurul rezultat fiind creșterea încasărilor la 750.000-800.000 de lei pe an. 

Intențiile bune, întotdeauna numai pe hârtie

În 2015, primarul Marius Stan și-a amintit că una din promisiunile din campania electorală din 2012 viza modernizarea talciocului și-a amintit și de studiul de fezabilitate aprobat în 2013. Pe 26 februarie 2015, primarul Galațiului a propus Consiliului Municipal aprobarea modificării studiului din 2013. Prin hotărârea Consiliului Municipal nr. 58/26.02.2015, a fost modificată hotărârea Consiliului Local nr. 201/2013, prin care era aprobat Studiul de Fezabilitate pentru obiectivul „Amenajare extindere Talcioc”. Dar a mai trecut încă aproape un an în care nu s-a întâmplat nimic și e foarte posibil nici să nu se mai întâmple ceva până la alegerile locale din iunie. Așa că gălățenilor care și-au făcut un obicei de a merge sâmbăta sau duminica la talcioc le rămâne de admirat doar proiectul ce va rămâne pe hârtie. Valoarea totală a lucrărilor ar fi de 7.297.157 de lei, fără TVA. Vor fi instalate 90 de containere, 14 pentru spații de alimentație publică, patru pentru birouri și 72 pentru spațiile comerciale. Va mai fi și o hală destinată comercianților, dar și o parcare acoperită pentru 96 de autoturisme.

 

Talciocul din Galați, un maidan cu gard și câteva tarabe

Cele mai citite

Vladimir Putin este deschis să discute despre un acord de încetare a focului, dar fără concesii teritoriale

Putin insistă ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, au declarat surse pentru Reuters Vladimir Putin este deschis să discute cu...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...
Ultima oră
Pe aceeași temă