-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialTaiati padurile! Vin boierii!

Taiati padurile! Vin boierii!

Acesta a fost indemnul PSD pe Valea Trotusului (judetul Bacau) pe perioada campaniei electorale, dar si dupa ce a pierdut alegerile. Padurile familiilor vechi de boieri au fost rase de pe fata pamantului Abuzul a fost legalizat prin Legea 400/2002, initiata de Viorel Hrebenciuc. Pamanturile lui Sturdza, Ghica, Rosetti au ajuns in posesia locuitorilor de pe Trotus, desi nu aveau dreptul potrivit legii de reconstituire a dreptului de proprietate.
Scopul acestei legi a fost insa altul: terenurile forestiere sa ajunga pe mana firmelor pesediste din zona. Intreaga afacere a presupus o adevarata retea bine pusa la punct: primarul – comisia locala de improprietarire – comisia judeteana de improprietarire – parlamentari PSD. Iar varful aisbergului: seful statului de atunci, Ion Iliescu, cel care a promulgat Legea 400 inainte de a fi elaborata de Parlament. DNA a demarat urmarirea penala in acest caz, care poarta denumirea „Dosarul Valea Trotusului”. In atentia procurorilor se afla parlamentarii PSD, deputatul Gabriel Vlase si senatorul Catalin Mardare. Cei doi erau membri ai comisiei judetene de aplicare a legii de reconstituire a dreptului de proprietate.
O nota de control a Ministerului Agriculturii, intocmita la sfarsitul anului trecut, in urma unor verificari facute de inspectorii silvici in judetul Bacau, constata abuzurile determinate de prevederile Legii 400/2002. 13.000 de ha de padure au fost date spre improprietarire fara un temei juridic real. S-au taiat peste 8000 de ha de padure. Prejudiciul: 2.000 de miliarde lei (aproape 70 milioane dolari). „Modul de punere in posesie pe baza Legii 400 a favorizat un adevarat fenomen al taierilor ilegale de mare amploare, conjugat cu specula de terenuri forestiere”, se arata in actul de control. Nota s-a constituit in plangere penala care initial a fost trimisa Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, ajungand in cele din urma la DNA.

Legea 400, ticluita in laboratoarele PSD Bacau

Legea 400 a fost intocmita special pentru improprietarirea cu teren forestier a locuitorilor din satele Agas, Asau, Brusturoasa, Comanesti si Palanca, adica de pe Valea Trotusului. Actul normativ a fost intocmit in laboratoarele PSD din Bacau si initiat in parlament de Viorel Hrebenciuc. Interesul lui Hrebenciuc a fost extrem de mare fata de aceasta lege: el a condus sedinta din parlament cand a fost dezbatut acest act normativ, in calitate de vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Actul normativ a fost intocmit de catre Hura Gheorghe, secretarul prefecturii Bacau (omul de casa a lui Hrebenciuc) si pus in aplicare de catre directorul directiei silvice, Viorel Ghelasa. Hura a ramas secretar al prefecturii si, dupa cum ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Agriculturii, face presiuni la Bucuresti pentru a bloca ancheta DNA. In nota de control a Ministerului Agriculturii se mai arata ca seful statului de atunci, Ion Iliescu s-a grabit sa promulge Legea 400 inainte ca ea sa treaca prin parlament.

Nici un temei legal

Concluzia inspectorilor silvici: Legea 400 nu avea temei legal! Acest lucru deoarece oamenii din aceasta zona nu au avut niciodata padure! Iar Legea 400 se vroia sa fie un act normativ de completare a legislatiei de reconstituire a dreptului de proprietate. Nota Ministerului Agriculturii consemneaza faptul ca pamanturile date in proprietate prin Legea 400 se suprapun perfect cu terenurile care au apartinut familiilor vechi boieresti Ghica, Rosetti, Sturdza. Este vorba despre 9.000 de ha. Situatia din zona este extrem de dificila deoarece aceste familii si-au revendicat padurile si sunt in imposibilitatea de a le primi inapoi. Mai mult, padurile nu mai exista! Ele au fost rase de pe fata pamantului. Muntii au fost cheliti de copaci. Fapt care a provocat numeroase alunecari de teren si inundatiile de anul trecut. In 2005, toata Valea Trotusului a fost inundata, provocand unul dintre cele mai mari dezastre din tara.

Improprietarire doar cu paduri de 100 de ani

In nota de control se spune ca nu s-a tinut cont in nici un fel de vechiul amplasament la improprietarire, asa cum este stabilit ca regula in legislatia de reconstituire a dreptului de improprietarire. „Un abuz evident al Legii 400”, se spune in Nota. Tot in acest document se explica de ce locuitorii nu au avut niciodata padure. Fapt care a dus la o adevarata bulversare a reconstituirii dreptului de proprietate. Pe baza Legii 400, locuitorii din Valea Trotusului au fost pusi in posesie numai in padurile cu copaci de peste 100 de ani. Ceea ce a provocat un dezechilibru ecologic, se spune mai departe in nota inspectorilor silvici: padurea cu lemn valoros a fost pusa la pamant, ramand in picioare doar palcurile de copaci tineri.
Surse din cadrul Directiei Agricole Bacau ne-au declarat ca a existat chiar un indemn pesedist in perioada campaniei electorale si mai ales dupa, ca padurile sa fie taiate. Locuitorii au fost informati ca mostenitorii familiilor de boieri isi vor revendica padurile si ca este posibil ca actele de proprietate sa fie anulate. Asa ca oamenii, in colaborare cu primarii PSD si firmele clientelare s-au pus pe ras padurile.

Scopul electoral

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Agriculturii, scopul Legii 400 a fost dublu: unul electoral, altul rezultat din interesele economice ale firmelor pesediste de exploatare lemnoasa din zona. Sursele citate ne-au spus ca cele mai multe acte de punere in posesie pe baza Legii 400 au fost eliberate in 2004, in perioada campaniei electorale. Aceleasi surse au afirmat ca primarii PSD de pe Valea Trotusului, ca sa fie alesi din nou, conditionau eliberarea titlului de votul dat acestora.
In ce priveste primul motiv, PSD a avut in vedere calmarea spiritelor din zona ca urmare a unor revolte a localnicilor care nu aveau nici o sursa de venit. Pe aceasta cale si atragerea acestora spre partid. Locuitorii din aceasta zona au reprezentat mereu un pericol social, se arata in nota de control a ministerului Agriculturii. „Conform unor ordine ale Prefecturii judetului Bacau din 1945, rezulta ca locuitorii din Valea Trotusului au ocupat abuziv padurile ai caror proprietari erau Ghica A. Rosetti, Ioan Sturdza, Elisabeta Varlam, Ioan Sturdza, trecand la taieri samavolnice”, citam din Nota. Tot in actele de control se spune ca povestea se repeta si dupa 1989: localnicii au furat lemn din padurea statului pana in 2002, iar apoi prin Legea 400 au fost legalizate abuzurile, ocupandu-se din nou, in mod „samavolinic” padurile proprietarilor de drept. „Taiati padurile! Vin boierii”, a sunat indemnul PSD, la vestea ca vechile familii boieresti isi revenica terenurile, dupa cum ne-au declarat unele surse din cadrul directiei silvice Bacau. Mai mult, potrivit acelorasi surse, in 2004, an electoral, oamenii au fost lasati sa taie „la liber”. „A fost chiar o intelegere la nivelul PSD, cu inspectorii silvici si cu primarii, sa o lase mai moale cu controalele in paduri, atat la nivelul proprietarului, cat si la firmele pesediste care taiau lemn. Intentia era clar electorala”, au adaugat sursele mentionate. Un inspector silvic chiar a fost mutat „disciplinar” pentru exces de zel. „A venit ordin de la prefect sa fiu dat afara. Am inteles ca decizia venea chiar de la Hrebenciuc. Erau nemultumiti ca faceam controale serioase la o serie de firme si dadeam amenzi cetatenilor care taiau ilegal. Pana la urma nu m-au dat afara, ci m-au mutat in alta parte si mi-au spus ca nu mai am voie sa fac controale pe Valea Trotusului”, ne-a povestit inspectorul in cauza.

Padurile au ajuns pe mana firmelor PSD

O alta motivatie evidenta a Legii 400 a fost una economica: sprijinirea firmelor de exploatare forestiera din zona, aflate sub influenta PSD. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Agriculturii o implicare directa in aceasta afacere ar fi avut-o insusi Viorel Hrebenciuc, care s-ar afla in spatele unei puternice societati de prelucrare a lemnului. Afacerea a fost gandita bine, dupa cum ne-au relatat sursele noastre din cadrul directiei silvice Bacau: se elaboreaza o lege speciala pentru zona Valea Trotusului de improprietarire a localnicilor, care primesc padure de peste o suta de ani; lemnul este vandut firmelor din zona, care apartin pesedistilor locali sau primarilor, tot de la PSD; in alte situatii, padurea este vanduta direct acestor firme. „In urma controlului efectuat constatam exploatarea intensiva, legal si ilegal de catre un grup restrans de oameni de afaceri locali. La preturi foarte mici, care coboara la cinci milioane de lei ha de padure ajunsa la varsta exploatabilitatii, acesti investitori au devenit detinatori ai padurii sau masei lemnoase, utilizand o varietate de forme juridice care sa dea un aspect de legalitate tranzactiilor. Este vorba despre contracte sau precontracte de vanzare-cumparare, contracte de prestari de servicii fara clauze privind raspunderea pentru nerespectarea legilor silvice”, se arata in Nota de control. Tot in acest document se sustine ca „reconstituirea facila a dreptului de proprietate asupra unor suprafete pe care cetatenii respectivi nu le-au detinut a nascut in zona o adevarata industrie a procuratorilor de padure”. Un exemplu prezentat de inspectorii silvici il constuie un contract de vanzare cumparare intre o asociatie familiara Mitrofan si un cetatean Tronale Gheorghe, anterior punerii in posesie: Gheorghe vinde un ha de padure cu 5 milioane lei, cu clauza ca plata se va face „pe masura ce se vor derula procedurile de retrocedare”.

Firma „Libertas”, protejata de Hrebenciuc

Interesante sunt si afacerile facute de firma SC Libertas SRL Brusturoasa, in spatele careia, potrivit unor informatii de la Ministerul Agriculturii, s-ar afla Viorel Hrebenciuc. Aceasta firma deruleaza cele mai mari afaceri din zona, cumparand de la localnici cele mai mari suprafete de paduri pentru exploatarea lemnului. Societatea a derulat o serie de contracte cu SC Dunarea SA Bucuresti. Potrivit unor informatii din presa firma Dunarea ar fi controlata de… vicepremierul George Copos. „Exista o procura prin care SC Dunarea SA Bucuresti il imputerniceste pe Trifonescu Vladimir Octavian sa cumpere padure in Moldova si un asemenea contract de vanzare-cumparare, respectiv pentru 4 ha de la Matei Dorel si Matei Elena. Padurea respectiva a fost exploatata de catre SC Libertas SRL Brusturoasa”, scrie in nota de control. Tot aici se mai arata ca „s-au taiat suprafete in cvasitotalitate, iar lemnul s-a introdus in circuitul economic din lipsa controalelor de exploatare”. „SC Libertas a achizitionat de la proprietari (adeseori prin SC Dunarea SA) foarte multe terenuri”, se mai consemneaza in actele de control. Numeroase ilegalitati sunt evidentiate si in randul altor firme cum ar fi SC MAL ML IMPEX SRL Asau, societate detinuta de consilierul PSD, Boistenu Mihai. Firma a cumparat terenuri de la proprietar pe baza unor acte de vanzare-cumparare care nu au fost legalizate.

Carciuma primarului din Brusturoasa

Un caz aparte il reprezinta primarul independent din Brusturoasa, Drumea Tudorel, dar in sfera de influenta a PSD. Prin firma sa, acesta a achizitionat pe „doi lei” hectare intregi de padure, prin precontracte si conditionari privind improprietarirea. Sursele noastre ne-au spus ca „afacerea primarului este una garantata”: „Primarul a cumparat teren forestier, care este exploatat prin firma sa. Acesta detine singura carciuma din sat si singura brutarie. Localnicii care i-au vandut pamantul acestuia isi cheltuiesc banii primiti pe bautura la bufet si ca sa-si ia paine. Asa ca primarul si-a recuperat banii dati pe padure”, ne-au relatat sursele mentionate.

Deputatul Vlase se explica

Deputatul PSD Gabriel Vlase, fost subprefect si aflat in atentia DNA ca membru al comisiei judetene de improprietarire, da vina pe oamenii din zona pentru situatia in care se afla. El ne-a spus ca locuitorii din Valea Trotusului au furat dintotdeauna si ca este greu de oprit fenomenul infractional din zona. Acesta a specificat ca au avut loc numeroase interventii in forta ale jandarmeriei si trupelor speciale pentru a opri jaful. „Au iesit cu topoarele, cu furcile, au ocupat drumurile si nu am reusit sa rezolvam problema”, a relatat deputatul PSD. Acesta a adaugat ca Legea 400 ar fi fost elaborata pentru a rezolva problemele sociale din zona, oamenii neavand din ce sa traiasca. El se considera nevinovat: „Nu stiu nimic despre neregulile care au avut loc in zona. Eu am semnat 14.000 de acte de punere in posesie. Nu puteam sa controlez fiecare dosar. Am avut in spate decizii luate la nivelul comisiei locale de improprietarire”.

Secretarul Prefecturii Bacau sustine baza juridica a Legii 400


Hura Gheorghe, autorul de drept al acestei legi, explica in nota de control a Ministerului Agriculturii care sunt argumentele juridice ale Legii 400. El sustine ca acest act normativ a avut la baza un act normativ din 1945, care insa nu a fost pus in aplicare. Atunci au fost elaborate liste cu cetatenii din Valea Trotusului pentru improprietarirea acestora. Listele au constituit baza juridica a Legii 400. Totodata, Hura mai spune ca vechile familii boieresti ar fi fost dezimproprietarite in 1945 pentru ca localnicii sa primeasca pamant.
Precizam faptul ca nu am reusit sa luam legatura cu senatorul Mardare Catalin. Viorel Hrebenciuc ne-a promis ca va raspunde la intrebarile noastre dupa ce se va intoarce de la Budapesta. Din pacate, la inchiderea editiei nu am primit nici un semn de la liderul PSD.

Urmarile Legii 400

Acum in zona situatia este din nou disperata. Oamenii care au fost improprietariti pe baza Legii 400/2002 au ajuns din nou in sapa de lemn. Si-au vandut padurile, si-au baut banii. Muntii au fost goliti de copaci, iar localnicii nu mai au ce taia ca sa scoata bani. Firmele le-au dat inapoi terenurile forestiere rase. Dar nu mai prezinta nici un interes. Anul trecut inundatiile le-au luat casele, animalele, tot ce aveau. Valea Trotusului arata ca dupa razboi. Aici nu s-a reconstruit nici o casa. Anul acesta se asteapta noi inundatii. Mai mult, alunecarile de teren reprezinta alt pericol. Muntele chel poate veni peste sat in orice moment. Basca, familiile vechilor boieri isi cer padurile inapoi. Au tot dreptul, potrivit Legii 247/2005. Dar Directia Silvica Bacau nu are de unde sa le dea. Iar daca le-ar da inapoi, vor primi paduri rase. Asa arata tabloul lasat in urma de PSD in Bacau, drept consecinta a Legii 400.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă