20.5 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialTaci si-nghite!

Taci si-nghite!

Dupa alegerile din 7 iunie am ramas la fel de confuz ca inainte in ceea ce priveste locul nostru in peisajul politic european. In primul rand, la acest scrutin au venit mai multi tarani decat oraseni. Mult mai multi. De ce? Sa intelegem ca in satele si comunele patriei este un interes mai mare fata de Uniunea Europeana si Bruxelles decat in orase? Cetatenii din Teleorman au un spirit european mult mai dezvoltat decat bucurestenii, codasi in clasamentul participarii la vot? Eu cred ca nu. Raspunsul este foarte simplu: votarea s-a desfasurat, ca in toti anii din urma, pe baza manipularii oamenilor, in primul rand, a celor de la sate. Rolul principal in acest sens l-au avut primarii si primariile. Ele au fost fermentul electoral, cu grija dozat de la judet de cate un baron local, indiferent de culoarea lui politica.

Alegerile de duminica trecuta s-au desfasurat ca aplicatiile militare, la ordin: "Atentie, comanda la mine! Primarii si neamurile lor din consilii vor scoate militarii la vot, de dimineata, organizati pe plutoane. Pana in ora 12.00 sa fie cucerite pozitiile inamice. La fiecare sectie se va vota conform unei liste dinainte stabilite pentru candidata noastra independenta, fiica partidului. Daca este cazul, plutoanele de votanti pedestri, dar si motorizati, se vor deplasa in mars fortat la sectiile de votare vecine care intampina greutati in lupta cu dusmanul politic, mai numeros si mai bine determinat. Se vor folosi toate armele din dotare, in principal solda electorala, cate 50 de lei de caciula pentru fiecare vot tintit si doborat. Cine nu raporteaza incheierea misiunii pana la ora 12.00 va fi degradat, scos de pe linie de partid si pus pe linie moarta. Traiasca Partidul, traiasca democratia, traiasca Europa!". Cam asa ar suna ordinul de zi pe unitate lansat de comandantii armatelor de votanti trimisi la lupta pentru cucerirea Parlamentului European. Asa s-au votat marile partide din competitie.

Macar Becali si Vadim Tudor au castigat voturile de la publicul lor, cinstit, fara smecherii. Grupul lor de simpatizanti a renascut o data cu criza, belelele si somajul. Cel mai bun agent electoral al lui Vadim a fost Becali, iar al lui Becali a fost puscaria. Iata de ce eu cred cu putere ca, in viitor, cei care vor sa faca succes sigur in alegeri trebuie sa aranjeze cu DNA propria arestare. Doua saptamani de arest te pot face presedinte. Gratis, pe toate posturile de televiziune.
Ce-ati zice de Mircea Geoana cu catuse pentru ca s-a retras ilegal din CSAT, sau Traian Basescu in duba fiindca a condus noaptea fara frane si fara volan, dormind pe bancheta din spate? Doamne, ce reportaje, ce emisiuni, ce valva! Iar la vot, rezultate pe masura. Castiga cel cu arestarea mai spectaculoasa.
Am auzit multi indivizi, educati si subtiri, plangandu-se, dupa bunul obicei stramosesc, de tara in care traiesc: "Cum a fost posibil sa castige EBA, Becali si Vadim? Asta nu-i tara, e balamuc…" Dar tu pe cine ai ales, prietene? "Pe nimeni, ca n-am pe cine. Mi-e sila de politica!" Atunci taci si-nghite. De cine ti-e sila, de aia nu scapi.

PS. Ca sa ia pulsul electoratului, in preziua alegerilor din 7 iunie, Ministerul de Interne a dislocat in restaurantele, barurile si berariile din tara politisti in civil cu scopul de a intra in vorba cu cetatenii si a afla eventualele intentii de fraudare a scrutinului. In urma acestei actiuni de anvergura nationala s-au inregistrat 2.380 de agenti beti morti, care au uitat pentru ce au fost trimisi in misiune, 1.879 de agenti batuti pentru ca s-au dat de gol cerand de baut pe gratis si 1.237 de fraude pe care nu le-a depistat nici un agent. Rezultatul actiunii: fraudele s-au facut singure, nu exista vinovati.

Toni Grecu
Toni Grecuhttp://toni-grecu
Toni Grecu, comentator
Cele mai citite

Crimă în Capitală: cadavrul unei fete de 17 ani, găsit într-o cameră de hotel

Cadavrele unei fete de 17 ani și al iubitului acesteia, de 24 de ani, au fost găsite într-o cameră a unui hotel din Capitală. Anchetatorii...

Kremlinul afirmă că Rusia intenționează să reducă relațiile cu Occidentul

Rusia ia în considerare să reducă relațiile cu Occidentul din cauza implicării mai profunde a Statelor Unite și a aliaților lor în războiul din...

Probleme pentru un satelit rusesc. S-a dezintegrat și a generat peste 100 de resturi şi fragmente pe orbită

Un satelit rusesc s-a dezintegrat în cursul nopții, generând peste 100 de fragmente și resturi pe orbită, conform anunțului făcut de agențiile spațiale americane. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă