Palatul Regal din Mamaia filmat cu o dronă, FOTO : arhiva personală Daniel Froni

Tăcerea Ministrului Culturii ruinează Palatul Regal din Mamaia

Zilele trecute am primit la redacția ziarului nostru mai multe imagini video și fotografii, înfățișând Palatul Regal din Mamaia, surprinse cu ajutorul unei drone. Imaginile au fost trimise de Daniel Froni, unul din liderii monarhiștilor constănțeni.

Cătălin Șerban 0 comentarii

Actualizat: 06.04.2021 - 23:27

 Acesta s-a declarat devastat de amploarea dezastrului care a cuprins castelul unde Regina Maria a României obișnuia să-și petreacă timpul când venea la Constanța:
” Se poate afirma că situația monumentului istoric este una gravă. Importanța istorică a acestui edificiu, înscris în seria monumentelor istorice, ne obligă să-i acordăm atenția cuvenită, cu atât mai mult cu cât, se află în patrimoniul național cultural și sub egida UNESCO, ceea ce atrage după sine includerea complexului, în circuitul mondial al monumentelor istorice și, absolut firesc, în circuitele turistice naționale și internaționale.”
Din păcate, adevărul este unul trist. Vila regală din Mamaia este în paragină. În timp ce bulgarii au pus în valoare castelul de la Balcic, păstrându-i nota istorică, România și-a batjocorit monumentele ce ar fi putut să fie emblema noastră, superba clădire în care Regele Mihai și-a petrecut o parte din copilărie, fiind, în zilele noastre, în urmă cu doar câțiva ani, drept ”un alt” club din stațiunea Mamaia, iar în prezent, o ruină. Același lucru s-a întâmplat și cu Pasarela Regală din zona Cazino, ea aflându-se într-o stare avansată de degradare.
Semnificaţia istorică, culturală, arhitectonică a Carei Dalga, cum era cunoscut acest ansamblu acum 90 de ani, fac din acest complex monumental însăşi coloana vertebrală a staţiunii Mamaia, marcând o etapă importantă legată de începuturile şi evoluţia aşezării litorale, un reper însemnat al istoriei naţionale şi al Casei Regale şi un punct de joncţiune al unui traseu al memoriei Reginei Maria care ar trebui să reunească cel puţin Balcicul, Cotrocenii, Branul şi Pelişorul.

Ministrul Culturii tace, iar monumentul se macină ca un castel de nisip aflat în bătaia vântului

Din păcate, aşa cum au arătat multele anchete ale Info Sud-Est, sub ”grija” fostului primar penal al Constanţei, social-democratul Radu Mazăre, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 1755/2003 Palatul Regal din Mamaia şi spaţiile adiacente ale fostelor sale grădini au fost privatizate pentru ridicola sumă de 709.309,60 lei. Cara Dalga a devenit The Castle of Illusion.

În tot acest interval de timp, proprietarii au transformat acest reper al litoralului românesc şi al moştenirii culturale a Casei Regale a României într-o dărăpănătură, l-au expus distrugerii sistematice, incendierii, neglijenţei, fără ca vreun moment Primăria Constanţa sau Poliţia locală să încerce să stopeze operaţiunea de năruire a monumentului istoric înscris în grupa A a listei monumentelor istorice, aşa cum le obliga în realitate Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Anchetele jurnalistice, care au condus la începerea unei anchete penale de către Direcţia Naţională Anticorupţie în anul 2015, au dezvăluit o serie întreagă de nereguli sau suspiciuni atât în ceea ce priveşte modalitatea în care s-a produs înstrăinarea acestui ansamblu, cât şi gestionarea acestui patrimoniu de interes public naţional.

În anul 2018, după o lungă tăcere, Ministerul Culturii, condus atunci de George Ivaşcu a luat o primă măsură care s-ar putea dovedi benefică pentru salvarea complexului şi, eventual, pentru restaurarea şi introducerea sa în circuitul muzeal şi turistic, solicitarea de anulare a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din anul 2003, „întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemţiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare".
Din informațiile existente în dosare, judecătorii au dat dreptate în primele două instanțe, cea de-a treia instanță urmând să se pronunțe, cel mai probabil, până la finalul acestei veri.
Legea 422/2001 permite ca Ministerul Culturii să ceară în instanță și terenul Palatului Regal din Mamaia, așa cum, în 2018, a cerut recuperarea clădirii, invocând neexercitarea dreptului de preemțiune, pentru că atât palatul, cât și curtea de 1,5 hectare au fost vândute ilegal, fără acordul Culturii.
Astfel, deputații constănțeni Bogdan Bola și Marian Crușoveanu au mers în luna februarie la ministrul Bogdan Gheorghiu pentru a-i cere să deschidă o nouă acțiune în instanță.
De atunci, ministrul Culturii tace, iar monumentul se macină ca un castel de nisip aflat în bătaia vântului. Monarhistul constănțean Daniel Froni crede că la mijloc este o dezinformare și că nu își explică altfel cum nu s-a pornit o acțiune pentru salvarea rapidă a ceea ce a mai rămas din acest veritabil lăcaș istoric și cultural.

Comentarii