0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialTabără: Verificările transporturilor de plante vizează toate ţările de provenienţă, nu doar...

Tabără: Verificările transporturilor de plante vizează toate ţările de provenienţă, nu doar Olanda

Verificările transporturilor de plante vizează toate ţările de provenienţă, nu doar Olanda, fiind vorba de o problemă generală, a declarat sâmbătă ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, relatează NewsIn.

„Problema este una generală, nu este adresată doar mărfii venite din Olanda. Nu este vorba numai de Olanda, ci de transporturile de plante vii, pentru ceea ce înseamnă un anumit gen de protecţie ce trebuie asigurat indiferent de ţara de provenienţă a mărfii”, a explicat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Întrebat dacă problema verificărilor transporturilor ar putea face obiectul unor viitoare speculaţii, ţinând cont de anunţul recent al guvernului olandez că va bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen, Tabără a precizat că sunt două chestiuni diferite.

„Nu are niciun fel de problemă chestiunea respectivă, vă asigur de acest lucru. Nu ne-am permite, nici n-am putea să intrăm într-un astfel de joc, ar fi o mare şi gravă eroare. Nu are absolut nimic cu problema verificărilor care sunt la acest moment, nu este vorba numai de Olanda. Aceea este o chestiune, aceasta este alta”, a precizat Tabără.

Ministrul a adăugat că, imediat ce a fost informat, s-a luat decizia de încadrare în alertă, măsură aplicată în situaţii privind suspiciuni de agenţi patogeni de carantină sau dăunători sau de anumite importuri care nu sunt atestate fitosanitar.

În prezent toate mărfurile care vin din domeniul vegetal sunt verificate la intrarea în ţară de echipe de control din care fac parte reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, potrivit ministrului Valeriu Tabără.

„Verificarea este făcută pentru carantină şi pentru eventualele prezenţe ale unor plante sau boli de carantină. Deocamdată verificăm totul, s-au luat probele azi-noapte (vineri noapte, n.r.) şi continuăm investigaţiile. (…) Este vorba de verificări suplimentare faţă de ceea ce se face în mod obişnuit. În astfel de condiţii, când se semnalează sau sunt suspiciuni, sistemele de protecţie intră în funcţiune”, a mai spus Tabară.

Intrarea transporturilor cu produse horticole, seminţe sau flori provenite din Olanda a fost interzisă pe teritoriul României, în cursul zilei de sâmbătă, pe fondul unor suspiciuni privind infestarea acestor plante cu microorganisme de carantină.

Măsura este aplicată la toate punctele de frontieră din ţară, până la finalizarea analizelor fitosanitare.

„Există suspiciuni că transporturile de seminţe, bulbi sau flori din Olanda sunt infestate cu microorganisme de carantină, astfel că preşedintele ANAF a decis ca mărfurile să fie indisponibilizate”, a declarat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sabina Zereş.

Astfel, nu se va permite intrarea în ţară a transporturilor de acest tip până la finalizarea analizelor fitosanitare.

„Din transporturile care vin cu plante şi produse vegetale din Olanda se prelevează probe în vederea analizelor fitosanitare, care durează câteva zile. ANAF a dispus ca, până la primirea rezultatelor, transporturile respective să rămână în indisponibilitate în zonele de trecere a frontierei. Am fost invitaţi să participăm la această acţiune. Rezultate vor veni peste câteva zile”, a explicat la rândul său directorul Agenţiei Naţionale Fitosanitare, Elena Leaotă.

Guvernul olandez a decis vineri să blocheze pentru moment aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. În perspectiva deciziei ce ar urma să fie luată la Bruxelles în 22 septembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale UE. În şedinţa de guvern de vineri a guvernului de la Haga, ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, a spus că, în clipa de faţă, Olanda nu consideră că România şi Bulgaria pot asigura securitatea frontierelor externe ale UE.

Acelaşi ministru spunea joi în Parlamentul olandez că, la nevoie, va utiliza chiar şi un drept de veto la Bruxelles privind extinderea Schengen.

La 22 septembrie, miniştrii de interne ai UE urmează să discute extinderea spaţiului Schengen. Pentru o decizie pozitivă, e nevoie însă de unanimitate. În absenţa ei, decizia extinderii va fi amânată.

În aprilie, presa de la Paris a reacţionat la ştirea rezilierii contractului pe care compania franceză Colas îl avea în România pentru proiectul tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia şi a scris că „România face ca firmele să plătească pentru relaţiile proaste cu Franţa”. Le Monde a publicat în secţiunea online pentru abonaţi un articol sub titlul de mai sus, în prezentarea căruia spunea că „după ce Parisul a solicitat Comisiei Europene, în decembrie 2010, să amâne aderarea România la spaţiul Schengen, mai multe companii franceze şi-au văzut contractele reziliate”.

Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă