Pe lângă studenţi, masteranzi şi lectori, la această ediție participă și pictori consacraţi.
Asociația „Pontul Euxin” a deschis, miercuri seară, la camping-ul GPM Holiday din stațiunea Mamaia, cea de-a doua ediție a Taberei de Pictură. Dacă anul trecut artiştii au surprins în tablourile lor “Briza mării”, acum participanţii se vor muta într-un alt registru plastic, creionând „Creștinismul în Dobrogea”.
“Tabăra din acest an are o particularitate. Dacă prima ediţie a fost organizată cu studenţi, masteranzi şi lectori, din patru centre universitare, de data aceasta am invitat şi pictori consacraţi. Noi ne propunem să facem din această tabără un obicei. Este un act frumos de cultură. Tema din acest an este profundă, generoasă, oriunde ar fi, cu atât mai mult în Dobrogea, care a fost poarta de intrare a creştinismului pe teritoriul patriei noastre. Sper să aibă toţi inspiraţie şi să realizăm un lucru deosebit”, a transmis la deschiderea evenimentului Preşedintele Asociaţiei „Pontul Euxin”, Florin Cârstocea, care s-a ținut de cuvânt și a organizat și a doua ediția a evenimentului.
Excursii de documentare
Pe parcursul unei săptămâni, pictorii vor vizita obiective religioase importante din nordul şi sudul Dobrogei. Prima oprire se va face în spaţiul sacru al mănăstirilor Saon, Cocoşul, Celic Dere, Niculiţel şi al bisericii din Bălteni, apoi vor fi (re)descoperite mănăstirile Sfântul Andrei şi Dervent. Programul taberei cuprinde, pe 4 septembrie, şi conferinţa cu tema „Experienţa estetică şi experienţa religioasă în simţire – epifanie – plasticitate (Pictorul are în cerul gurii gustul Învierii)”, avându-i ca invitaţi pe Daniela Ţurcanu, Mircea Oliv, Mihai Hurezeanu, Dacian Androne şi Sorin Scurtulescu.
Potrivit coordonatorului artistic al taberei, conf. univ. dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu, evenimentul se dorește a fi „o punte de legătură între generații”, iar tema taberei este o adevărată provocare pentru artişti. „Au fost invitaţi să vină la Constanţa, să se documenteze, să mediteze în faţa mării, cei mai importanţi artişti plastici români care şi-au dedicat o viaţă creaţiei pe teme creştine. Dobrogea este locul cel mai potrivit pentru o incursiune în artele plastice pe temele creştine, pentru că aici sunt paşii primilor martiri, sunt practic locurile cele mai autentice. Aici putem fi în faţa cerului, a mării, a nisipului, a dealurilor, aşa cum au fost de la crearea lumii. Ne aşteptăm la o expoziţie cu multe lucrări”, a completat conf. univ. dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu.
Prezent la deschiderea oficială a taberei a fost şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, care a urat, la rândul său, succes tuturor participanţilor. „Am acasă un calendar cu picturile care au fost apreciate ca fiind cele mai reuşite anul trecut. Sper ca această a doua ediţie să aducă ceva mai multă substanţă. Am un sentiment de satisfacţie şi de mândrie că se găsesc în ziua de astăzi oameni care să susţină astfel de acţiuni. Le urez succes tuturor participanţilor şi să ne bucurăm de ceea ce vor realiza aceşti minunaţi artişti”, a spus acesta. Expoziția finală a taberei va fi vernisată pe 5 septembrie, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă din Constanța, prilej pentru participanți de a primi diplome de onoare şi diplome de participare.
CINE
Artişti plastici de renume
Pictorii invitaţi la cea de-a doua ediţie a Taberei de Pictură reprezintă centre universitare de referinţă, precum Cluj, Iaşi, Bucureşti, Timişoara şi Constanţa. Aceştia sunt Mircea Oliv, Mihai Hurezeanu (ambii critici de artă de renume internațional), Silvia Radu, Horea Paştină, Emilia Pop, Daniela Ţurcanu, Dup Darie, Gheorghe Caruţiu, Miruna Budişteanu, Zamfira Bîrzu, Cristian Diaconescu, Andrei Tudoran, Mihaela Mihalache, Dragoş Bojin, Adrian Dica, Radu Augustin Răzvan, Laura Macri, Constantin Flondor, Ariana Nicodim, Marcel Lupşe, Radu Şerban, Mihai Sârbulescu, Dacian Andone şi Sorin Scurtulescu. O parte dintre invitaţi au pictat şi anul trecut. „Vin de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Experienţa de anul trecut a fost superbă. Am mai fost şi în alte tabere, însă organizarea de aici a fost ireproşabilă”, ne-a spus Dragoş Bojin.