Sergentul major Dragos Alexandrescu a murit si alti patru soldati au fost raniti ieri dimineata in Afganistan, dupa ce transportorul blindat (TAB) a trecut peste o mina artizanala. Militarii Batalionului 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele" se aflau intr-o misiune de patrulare pe autostrada care leaga Qalat, orasul unde sunt cantonate trupele romanesti, de capitala Kabul. Din 2002 pana in prezent, Romania a pierdut in total opt oameni in Afganistan, iar alti 28 au fost raniti. Toate cazurile s-au desfasurat, fara exceptie, dupa acelasi scenariu: blindajul TAB-urilor invechite cu care sunt dotate trupele romanesti nu a rezistat la explozii sau atacuri cu armament usor, care nu ar fi putut provoca pierderi de vieti omenesti in cazul unui transportor modern.
Necesarul de transportoare blindate noi pentru trupele romanesti din teatrele de operatii straine este de 600. Ministerul Apararii nu poate nici macar estima cand vor fi inlocuite aceste masinarii depasite din punct de vedere tehnic, care sunt cauza principala a deceselor soldatilor. Un termen optimist este 2020. Pana acum au fost cumparate doar 31 de TAB-uri noi "Piranha", de productie elvetiana. Licitatia a avut loc in 2006. De atunci, in teren nu a ajuns inca nici unul, pentru ca ele sunt livrate esalonat. Zece "Piranha" vor ajunge in Afganistan abia la sfarsitul anului sau la inceputul lui 2009, pentru ca trebuie mai intai testate, iar militarii trebuie sa le deprinda tehnica moderna, conform reprezentantilor ministerului.
"Inca suntem la stadiul de analiza. Este o prioritate urgenta, dar toate categoriile de forte, din nefericire, au nevoi urgente. Cauza este lipsa banilor si faptul ca dotarile armatei trebuie inlocuite toate deodata", ne-a explicat Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii.
Dupa summitul NATO care a avut loc in luna aprilie la Bucuresti, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a avut discutii cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, in legatura cu un posibil contract de achizitie de blindate Dingo 2, privite drept cele mai performante astfel de vehicule. De atunci, nu s-a concretizat nimic. Premierul estima, cu aceeasi ocazie, ca modernizarea completa a echipamentului armatei romane ar costa 15 miliarde de euro. O alta problema a trupelor romanesti din Afganistan, semnalata de ministrul Apararii, Teodor Melescanu, la summitul NATO, este ca acestea sunt cantonate, inca din 2005, in cea mai fierbinte zona de conflict: provincia Zabul, din sudul Afganistanului. Melescanu, dar si presedintele Traian Basescu au dat de inteles atunci ca vor conditiona suplimentarea trupelor romanesti in Afganistan de pozitionarea sau rotatia lor in provincii mai pasnice, pentru a se evita situatia actuala: trupele anumitor tari stau in provincii unde nu exista conflicte, in timp ce alte state, precum Romania, isi tin fara intrerupere soldatii in zone fierbinti.