» Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi este asaltata de reclamatii ale taranilor care au dat terenurile in arenda catre diferite societati agricole.
Taranii ieseni reclama la Directia pentru Agricultura faptul ca in acest an au primit, in schimbul arendei, grau incoltit. "Suntem refuzati la moara si vin samsarii si ni-l cumpara la preturi derizorii, sub 50 de bani kilogramul", ne-a declarat Vasile Lupasanu din comuna Dagata, care a depus o reclamatie la Directia Agricola Iasi. In multe localitati iesene, firmele agricole care au luat in arenda terenurile taranilor contra unei parti din productie si-au achitat obligatiile fata de proprietari dand numai grau incoltit. "Am primit sute de astfel de sesizari de la numeroase persoane care au acuzat firmele care le-au luat in arenda terenurile ca le-au oferit in schimb numai grau incoltit, acesta neputand fi utilizat ca produs alimentar. Le-am explicat agricultorilor ca DADR Iasi nu poate interveni in disputa dintre arendas si proprietar, deoarece intre acestia a fost incheiat un contract.
Taranul care a dat terenul spre a fi exploatat de catre aceste firme poate refuza cantitatea de produse oferite in schimbul arendarii, asa ca nu-l obliga nimeni sa ia ceea ce i se ofera", ne-a declarat Neculai Olariu, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. In judetul Iasi activeaza peste 30 de firme agricole care au arendat de la proprietarii ieseni peste 50.000 hectare de teren arabil in schimbul unei cote din recolta obtinuta. Marile firme care exploateaza terenurile taranilor nu recunosc insa ca au dat grau calamitat proprietarilor. "Anul acesta nu am avut nici macar o tona de grau incoltit, asa ca nu stiu despre ce vorbiti. Am avut de treierat in total 600 de hectare de grau, din care am obtinut o productie de 2.500 de tone", a declarat Popa Karleta, inginer la SC Orgapic Iasi, una dintre cele mai reclamate firme.
Taranii din comunele Coarnele Caprei, Fantanele, Vladeni, Gropnita, sipote, Focuri si Borsa sustin, in schimb, ca au primit de la Orgapic numai cantitati de grau incoltit. Oamenii nu au putut macina graul primit, asa ca l-au folosit ca hrana la animale sau l-au vandut la speculanti cu 35 de bani kilogramul. Pe listele Directiei Agricole Iasi sunt 12 firme care au dat cantitati mari de grau incoltit satenilor din majoritatea zonelor judetului.