Criza loveşte din nou în judeţul Tulcea. Două firme importante din judeţ au întrerupt activitatea de producţie şi au trimis personalul în şomaj.
Luna iulie a debutat în judeţul Tulcea cu concedierea întregului personal al societăţii comerciale Tabco. 170 de salariaţi ai societăţii care deţine cel mai mare abator de carne de porc şi o fabrică de semiconserve şi conserve din judeţul Tulcea au fost trimişi în şomaj. Informaţiile privind închiderea definitivă a societăţii Tabco circulă de mai bine de un an.
Firma a fost cumpărata de la FPS, în 2000, de concernul spaniol Campofrio, dar în ultimii doi ani şi-a diminuat treptat activitatea după un conflict cu Primăria Tulcea. Străzile Orizontului şi Prislav, pe care circulau mijloacele de transport ale firmei Tabco cu materie primă şi produse finite, au fost închise de primărie, în urmă cu aproape doi ani, pentru realizarea unor instalaţii de canalizare şi de alimentare cu apă, iar investiţia nu a fost finalizată nici până acum. Patronii spanioli au acuzat Primăria Tulcea că le periclitează activitatea şi s-au adresat instanţelor de judecată, dar au renunţat la proces. Ulterior au vândut abatorul unei firme din Piteşti care, la scurt timp după ce a preluat fabrica, a închis-o definitiv, motivând că nu este rentabilă.
Combinatul de producere a feroaliajelor din Tulcea a oprit, de asemenea, activitatea de la 1 iulie şi a trimis în şomaj 150 de angajaţi, urmând să disponibilizeze întregul personal, de aproape 600 de salariaţi. Patronii ucrainieni ai firmei Ferco, care administrează acest combinat, au depus memorii la Prefectura Tulcea şi la Ministerul Economiei, în care solicită sprijin pentru negocierea unui contract avantajos de furnizare a energiei electrice. Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, a declarat că patronii ucraineni solicită sprijin motivând că intermediarii de energie au comisioane foarte mari, care fac producţia de feroaliaje nerentabilă. „Va exista o discuţie la Ministerul Economiei, dar solicitarea va fi greu de acceptat pentru că energia electrică se tranzacţionează pe piaţă şi Feral nu a reuşit să încheie un contract cu un producător, ci cu un intermediar”, a declarat acesta.
Există posibilităţi de angajare
Pentru persoanele care sunt disponibilizate există însă speranţe. Prefectul Gudu a mai declarat că în judeţul Tulcea numărul şomerilor nu va creşte foarte mult. Potrivit acestuia, în această perioadă sunt disponibile peste 300 de locuri de muncă pe şantierele de construcţii, în industria confecţiilor şi în turism.