11 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialSute de oameni din Petrosani traiesc ca in anul 1900

Sute de oameni din Petrosani traiesc ca in anul 1900

Sute de oameni care locuiesc in Colonia Daranesti din judetul Hunedoara se plang ca traiesc ca in anii de inceput ai mineritului, fara ca autoritatile sa intervina in vreun fel, in ciuda numeroaselor memorii depuse. Localnicii sunt de parere ca autoritatile isi bat joc de ei, in conditiile in care nici macar drumul nu a fost curatat de zapada.
Oamenii, in marea majoritate pensionari, primesc regulat tichete de calatorie din partea Consiliului Local Petrosani, dar nu le pot folosi, din cauza ca in zona lor nu ajunge nici macar un microbuz. In plus, nu au nici macar un drum de acces direct care sa ajunga in Colonia in care traiesc peste 300 de familii.
In urma cu cativa ani, compania de Cai Ferate Romane (CFR) a decis inchiderea unei linii ferate care ajungea in Triaj si blocarea acesteia cu o bariera fixa, dar bariera a blocat si drumul care traversa sinele. Acum, pentru a ajunge cu un mijloc de transport in oras, oamenii trebuie sa ocoleasca kilometri intregi.
Cea mai tragica situatie se inregistreaza in cazul unui convoi mortuar. Traditia spune ca persoana decedata nu poate fi lasata singura pana la cimitir, astfel ca sicriul este trecut in brate, peste linia ferata, iar apoi convoiul asteapta rabdator dricul, care este nevoit sa aleaga ruta ocolitoare pentru a ajunge la cimitirul aflat chiar peste drum de Colonia Daranesti.
Pe de alta parte, o problema cu care se confrunta localnicii de ani de zile este cea a gunoiului. Oamenii sustin ca, zilnic, masini incarcate cu gunoi descarca pe malul raului Jiu. „In schimb, noi am fost amenintati ca vom fi amendati daca mai depozitam cenusa rezultata de la foc pe mal. Dar ce sa facem. Nu exista nici macar un tomberon in zona, iar pentru ridicarea gunoiului angajatii de la firma care se ocupa cu asta vin odata pe saptamana. Ce sa facem cu cenusa, cand noi scoatem cam trei galeti pe zi?”, a spus cu amaraciune Camelia Taian, care locuieste pe strada Transilvaniei.
De asemenea, un alt localnic ameninta ca nu vor mai plati impozitele locale atata timp cat „ni se pune gunoiul in poarta”.
Nici problema curentului electric in zona nu a fost rezolvata. Circa 60 de case, precum si locatarii din Blocul Triaj, nu pot folosi nici macar aparatura electrocasnica, pentru ca cineva si-a batut joc de ei, dupa cum reclama oamenii. Astfel, in urma unor lucrari efectuate de „Electrica” la stalpii CFR, oamenii au primit energie electrica de 1.800 W, care nu ii ajuta cu nimic, iar situatia nu a fost remediata, desi – sustin ei – s-au plans in repetate randuri furnizorului de energie electrica.
Cele 300 de familii asteapta acum o rezolvare din partea autoritatilor si s-au saturat sa fie bataia de joc a autoritatilor, care ii ignora. „Traim ca in anul 1900 si nimeni nu se gandeste la noi”, a afirmat un fost inginer in cadrul CFR, acum pensionar.

Cele mai citite

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...
Ultima oră
Pe aceeași temă