22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialSute de galateni au condus-o pe Claudia pe ultimul drum

Sute de galateni au condus-o pe Claudia pe ultimul drum

In timp ce autoritatile incearca sa se disculpe pentru lipsa conditiilor de siguranta pentru spectatorii care au asistat la cursele de viteza de la „Motorock”, cateva sute de galateni, intre care si 20 de motociclisti, au condus-o ieri pe ultimul drum pe Claudia Stoica, adolescenta de 12 ani care a murit in accidentul produs sambata.

Toti avizeaza, toti se acuza!

Autoritatile incearca sa se disculpe pentru neasigurarea conditiilor de siguranta pentru spectatori, aruncand intreaga vina pe organizatori, desi avizul a fost dat de o comisie formata din reprezentantii Primariei, Politiei si Jandarmeriei. „In momentul in care vrei sa organizezi o astfel de manifestare si ii ceri aprobare primarului ca iti iei toate masurile si ca tu raspunzi, este treaba ta mai frate! Ce sa-ti fac?!”, sustine acum primarul Galatiului, Dumitru Nicolae. Sambata, imediat dupa producerea accidentului, viceprimarul Constantin Dumitriu, spunea insa ca sunt vinovate Politia si Jandarmeria, care trebuiau sa opreasca desfasurarea curselor in momentul in care au constatat ca nu sunt intrunite conditiile de siguranta.

Politistii comunitari, de florile marului…

Mai rau de atat, de-a lungul trotuarului de pe traseu, chiar si in zona in care a avut loc accidentul, cei care aveau grija ca spectatorii sa nu depaseasca zona de siguranta erau cei de la Politia Comunitara, aflata in subordinea municipalitatii. Sambata, erau plasati dupa norma „unul la doi pomi”. Acum primarul spune ca de fapt erau pe acolo de florile marului: „Au fost, dar nu au avut nici un fel de raspundere. Nu incercati sa rastalmaciti! Raspunderea a avut-o cel care a scris aici: competitia respectiva se desfasoara cu respectarea tuturor normelor si reglementarilor in vigoare pentru astfel de activitati”. Mai mult, primarul Dumitru Nicolae sustine ca politistii comunitari erau acolo „din proprie initiativa si nu pentru ca au fi avut vreo obligatie”.

Nu exista norme legale pentru cursele de viteza!

Comisia formata din reprezentantii Primariei, Politiei si Jandarmeriei, se ocupa mai mult cu aprobarea mitingurilor si concertelor, dar in cazul curselor de viteza nu are baza legala pentru impunerea conditiilor de desfasurare, avizul fiind unul de principiu. Practic, desi in textul aprobarii primite de organizatorii curselor de viteza de la „Motorock” scrie ca organizatorii se obliga la respectarea „normelor si reglementarilor in vigoare, stabilite pentru astfel de activitati”, aceste norme nu exista! Primarul Galatiului, Dumitru Nicolae spune ca ele ar trebui stabilite prin lege: „Nu exista norme. Dar daca nu sunt, nu scrie acolo nu-mi asum raspunderea, pentru ca atunci nu primeau aprobare. Un regulament trebuie sa il faca altcineva, sub forma de lege. Dar nu este singura activitate care nu are norme. Ca stiti ce se intampla? Facem o comisie ca sa organizeze manifestarea, se gasesc sponsori, dar de fapt comisia pe ce baza s-a organizat si ce respecta?”. De aceeasi parere este si seful IJP Galati, comisarul sef Felician Vasiliescu.

Ultimul drum pentru Claudia

In fata blocului C5, din cartierul Tiglina 2, au venit ieri sa isi exprime compasiunea, prieteni, colegi de scoala, profesori, dar si galateni care nu au cunoscut-o. Printre ei, au fost si peste 20 de motociclisti galateni, care au avut curajul de a trece peste acuzatiile nedrepte ce li se aduc in aceste zile. Claudia va fi insotita dincolo de moarte de cel mai bun prieten al sau, un ursulet de plus, pe care mama sa l-a pus in sicriu. Ieri, Claudia si-a luat ramas bun, de la toti cei care au iubit-o si pe care i-a iubit.

Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă