12.8 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialSuspiciuni neconfirmate de gripa aviara

Suspiciuni neconfirmate de gripa aviara

La nivelul judetului Constanta s-a creat o adevarata isterie generala legata de gripa aviara. Populatia este atat de speriata de virusul H5N1 incat cel mai mic semn de imbolnavire este pus pe seama „gainilor ucigase”. Asa s-a intamplat si marti noapte, cand doua persoane s-au prezentat la Serviciul de Urgenta al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta. Medicii au fost alarmati de faptul ca acestia sustineau ca este posibil sa se fi imbolnavit de gripa aviara. Potrivit declaratiilor directorului acestei unitati sanitare, conf. univ. dr. Sorin Rugina, nici unul dintre cei doi pacienti nu prezenta simptomatologia afectiunii incriminate si nici circumstantele care ar fi putut sa ridice anumite suspiciuni.

Marinar venit din Turcia

Primul pacient, navigator de meserie, este din Mangalia. Marinarul s-a imbolnavit in urma cu aproximativ o luna de zile, in timpul unui voiaj in Siria. „El lucreaza la cazane si a trecut brusc de la cald la rece. Este vorba despre diferente de temperatura foarte mari si, bineinteles, s-a imbolnavit. Din cate stim de la pacient, s-a tratat pe vapor cu medicatie orala”, a explicat conf. dr. Sorin Rugina. Suspiciunea a venit in momentul in care pacientul a povestit ca, la intoarcerea in tara, a trecut in apele teritoriale ale Turciei si a stat 3 zile in rada. Pe nava a urcat, de mai multe ori, un cetatean de origine turca. „Cu toate acestea, nu exista contextul care sa ne duca cu gandul la gripa aviara. Pacientul nu a coborat de pe vas si nici nu a consumat carne de pasare din aceasta tara”, a mai afirmat directorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta. La intoarcerea in tara, pacientul s-a prezentat la medicul din Mangalia deoarece expectora purulent. Pe biletul de trimitere catre unitatea constanteana, medicul respectiv a trecut ca diagnostic bronhopneumonia si suspiciune de TBC. Suspiciunea de gripa aviara a fost creata din cauza personalului de pe ambulanta care purta masti de protectie si manusi. „Sunt elemente de precautie necesare. Nu exista motive de ingrijorare”, a mai afirmat dr. Rugina.

Pasare moarta in curtea rudelor

Cel de-al doilea pacient s-a prezentat la spital tot in cursul noptii de marti. El a povestit ca s-a intors de la o nunta din Iasi. Desi localitatea nu este zona de pericol pentru gripa aviara, pacientul era alarmat din cauza faptului ca in curtea unuia dintre participantii la nunta a vazut o pasare decedata. Pentru ca se imbolnavise, a facut legatura intre gripa sa si pasarea moarta, tragand concluzia ca este vorba despre H5N1. „El a venit la noi cu viroza respiratorie. Probabil ca a povestiti amanuntul cu pasarea moarta medicului sau, care s-a alarmat in zadar”, a explicat dr. Rugina. Acesta a mai afirmat ca personalul medical al spitalului pe care il conduce este foarte atent in ceea ce priveste alerta de gradul III declarata la nivelul Dobrogei, insa nu este cazul ca lucrurile sa degenereze si sa creeze o panica gratuita in randul populatiei.

Rezerve si echipe speciale de epidemiologi

Spitalul Clinic de Boli Infectioase este pregatit pentru a face fata unor eventuale cazuri de gripa aviara. Masurile luate de conducerea unitatii sanitare sunt valabile si in eventualitatea izbucnirii unui focar de gripa umana. Astfel, au fost reevaluate dotarile spitalului, s-a organizat un stoc de rezerva de medicamente ce vor fi folosite doar in cazurile extreme si, de asemenea, a fost desemnat un sector special pentru cazurile de gripa aviara sau umana, cu un circuit separat.
Este vorba despre un filtru care dispune de 2 paturi si un altul, pentru internari, cu 5 paturi. Acesta din urma poate fi extins cu pana la 60 de paturi. „Am selectat o echipa speciala care sa intervina in astfel de cazuri. Este formata din 3 medici epidemiologi, 4 asistente si 4 infirmiere. Pentru mobilizarea rapida a echipei in cazul aparitiei cazurilor de gripa aviara sau a gripei umane, am dezvoltat si un sistem comunicational adecvat”, a conchis directorul general al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta, conf. dr. Sorin Rugina.

Cele mai citite

Medic de la ATI, rănit grav într-un accident rutier. Se afla pe marginea drumului

Virginia Armega medic în cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a fost rănită în urma accidentului din localitatea Țicleni, care...

Medic de la ATI, rănit grav într-un accident rutier. Se afla pe marginea drumului

Virginia Armega medic în cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a fost rănită în urma accidentului din localitatea Țicleni, care...

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...
Ultima oră
Pe aceeași temă