1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialSuspectul în cazul crimei pentru care a fost condamnat Ţundrea a fost...

Suspectul în cazul crimei pentru care a fost condamnat Ţundrea a fost arestat preventiv pentru furt

Gheorge Avram, noul suspect în dosarul crimei comise la Pojogeni în vara anului 1992 şi în care Marcel Ţundrea a făcut închisoare pe nedrept, a fost arestat pentru 29 de zile, pentru furt, conducere fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice şi distrugere.

Bărbatul mai este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu şi lovire, după ce a agresat o bătrână din localitatea Ţicleni, Gorj, transmite corespondentul NewsIn.

Gheorghe Avram a fost arestat preventiv miercuri, după ce fusese reţinut marţi seara de poliţiştii gorjeni, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, pe numele său fiind deschise două dosare de urmărire penală.

Judecătorii de la Judecătoria Târgu-Cărbuneşti au admis emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru următoarele 29 de zile. Gheorghe Avram este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţie. De asemenea, Gheorghe Avram mai este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu, lovire şi alte violenţe după ce a agresat o femeie în vârstă.

Cazul Ţundrea a fost redeschis după ce o analiză ADN a stabilit că acesta nu este vinovat de crima pentru care a fost condamnat. Surse judiciare au declarat corespondentului NewsIn ca Gheorge Avram este suspect în dosarul Ţundrea.

O echipă de procurori condusă de Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a venit luni, 31 ianuarie, la Târgu-Jiu, pentru a audia mai multe persoane în dosarul unei crime de acum 19 ani, crimă pentru care a fost închis pe nedrept Marcel Ţundrea.

În vara anului trecut, anchetatorii au făcut public faptul că Marcel Ţundrea a stat închis pe nedrept şi că adevăratul autor în cazul violului şi a crimei de la Pojogeni este liber şi nepedepsit, trăind în Gorj, chiar în satul unde a avut loc omorul.

„Am venit la Târgu-Jiu în legătură cu teribila crimă de la Pojogeni, pentru că în urma probelor am deschis un nou dosar de urmărire penală. În baza probelor am stabilit că autorul crimei este altul decât Marcel Ţundrea. În prezent investigăm această persoană, este pusă sub învinuire. Nu vă pot spune numele lui. Suntem în faza în care audiem martorii, sperăm să finalizăm cercetările repede. Învinuitul a fost chemat la audieri şi la Bucureşti, dar nu a vrut să vină. Va fi chemat şi mâine la audieri. … Vom audia multe persoane, s-ar putea să audiem şi procurorii care au instrumentat atunci cazul. Nu ştim exact. Este mai lesne de cercetat aflându-ne aici, la Gorj, decât dacă eram la Bucureşti”, a declarat procurorul Marius Iacob luni, la sosirea la Parchetul Judeţean Gorj.

Pentru că anii scurşi de la crimă şi până în prezent au dus la prescrierea faptelor de omor în acest caz, procurorul Marius Iacob a precizat că încearcă o suspendare a prescrierii faptelor, astfel încât adevăratul autor al acestora să-şi primească pedeapsa. „Încercăm să creăm un precedent şi să suspendăm prescrierea faptelor pentru a finaliza cazul”, a afirmat procurorul Marius Iacob.

Rudele victimei speră să se facă dreptate şi adevaratul criminal să fie pedepsit. „Dacă sora mea ar trăi, ar avea 33 de ani. Vreau să se afle adevăratul ucigaş, să fie pedepsit. Anchetatorii au avut toate probele sub nas încă de atunci, nu înţeleg cum de au băgat un om nevinovat în închisoare şi criminalul e liber. Acum este proba ADN, care nu minte. În ziua crimei l-am întâlnit pe Gheorghe Avram, despre care se spune că ar fi vinovatul. Nu ştiu ce să zic, îmi doresc să se facă dreptate”, a spus, luni, Cristinel Gherasie, fratele fetei ucise în urmă cu 19 ani.

În anul 1992, Mioara Gherasie, în vârstă de 14 ani, a fost omorâtă pe un câmp din apropierea localităţii Pojogeni, situată lângă oraşul Târgu Cărbuneşti. La data respectivă, dosarul a fost instrumentat de procurorul Ion Diaconescu, iar concluziile trase de acesta au fost clare: Marcel Ilie Ţundrea era vinovat. Acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a executat 12, fiind eliberat în urma efectuării unui test ADN. După ce a fost eliberat, el a dat statul român în judecată şi a cerut despăgubiri, dar a decedat în anul 2007, ca urmare a bolilor contactate în închisoare, fără a primi vreun ban.

Autorul crimei pentru care a fost condamnat Marcel Ţundrea a fost identificat anul trecut de către procurorii Parchetului General după ADN-ul găsit pe trupul victimei. Astfel, anchetatorii au descoperit că ADN-ul de pe trupul fetei de violată şi ucisă în 1992 este asemănător ADN-ului unui bărbat condamnat pentru o faptă similară, care a fost eliberat în 2009.

Marcel Ţundrea, bărbatul care a stat 12 ani în închisoare pentru o faptă pe care nu a comis-o, a decedat pe 18 ianuarie 2007, din cauza unor afecţiuni la plămâni, fiind înmormântat în localitatea sa natală, Pojogeni (Gorj), în acelaşi cimitir în care este îngropată şi fetiţa de 13 ani pe care a fost acuzat că a violat-o şi apoi a omorât-o.

În anul 1992, gorjeanul Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru violarea şi uciderea, cu bestialitate, a unei fetiţe de 13 ani din satul Pojogeni, de lângă Târgu Cărbuneşti, însă acesta a susţinut mereu că este nevinovat. În luna mai a anului 2004, avocatul său, Liliana Clima, a reuşit să-l scoată din închisoare. Decizia eliberării sale s-a bazat pe test ADN efectuat de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, care a demonstrat că acesta nu are nicio legatură cu violul. Ţundrea a fost achitat pentru acuzaţia de viol, iar magistraţii au decis sa redeschidă dosarul în care acesta a fost acuzat de crimă. La scurt timp, Ţundrea a fost pus în libertate, iar procesul a fost mutat la Braşov, unde bărbatul a fost achitat definitiv şi pentru omor.

Cazul Ţundrea a parcurs un drum sinuos în justiţie: dosarul a fost iniţial pe rolul instanţei din Tg.Jiu. A fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu cerea de strămutare, formulată atât de procurori, cât şi de Marcel Ţundrea. La Bucureşti, s-a decis strămutarea la Tribunalul Braşov, care l-a achitat. Procurorii au făcut recurs împotriva achitării, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Braşov. Instanţa a respins încă o dată acuzaţia de viol, păstrând însă acuzaţia de omor. Dosarul s-a întors la Tribunalul Braşov pentru rejudecarea acestei ultime acuzaţii, însă Ţundrea a fost achitat şi pentru omor, decizia fiind menţinută de Curtea de Apel Braşov.

După 12 ani de ispăşire a pedepsei, în care condamnatul a scris numeroase petiţii în care îşi pleda nevinovăţia şi cerea o nouă judecată, medicii legişti au efectuat probe ADN, demonstrând cu Ţundrea nu este autorul violului de care a fost acuzat. În faţa acestei probe, autorităţile au decis, în 2005, eliberarea celui condamnat. După punerea în libertate, procurorul care a instrumentat iniţial acest dosar şi-a acuzat colegul care a admis proba DNA- procurorul Emil Moţa- de fabricare de probe şi a cerut Ministerului Justiţiei să îl pună sub cercetare pe Moţa. O instanţă a Tribunalului Braşov a admis deshumarea cadavrului presupusei victime a lui Ţundrea, Mioara Gherasie, pentru a stabili dacă procurorul Moţa a falsificat sau nu probele care au dus la eliberarea lui Ţundrea.

Rezultatul analizelor a fost făcut public, pe 15 iunie 2005, de către directorul Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici”, profesorul Dan Dermengiu. „Profilul genetic al violatorului este total diferit de cel al lui Ţundrea”, a fost verdictul profesorului Dermengiu, care a mai comentat la acea dată: „N-am înţeles niciodată de ce judecătorul Emil Gherguţ a refuzat cu obstinaţie proba ADN, pentru că nu s-ar fi ajuns aici.”

Cele mai citite

Huja alege România! Fundașul născut în Portugalia, aproape de debutul la națională

Marian Huja, fundașul Petrolului Ploiești, își exprimă dorința de a reprezenta România, deși are posibilitatea de a juca pentru Portugalia, țara în care s-a...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă