3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialSuspectii de serviciu

Suspectii de serviciu

Daca la capitolul arestare, capturare ori eliminare de teroristi rezultatul a fost zero, aresturile s-au umplut in zilele Revolutiei de militari ori de civili arestati „dupa ochi”. Unii pentru ca aveau asupra lor arme si munitie din cele impartite pentru apararea diverselor obiective. Altii au fost arestati deoarece nu aveau acte de identitate asupra lor, detineau documente sau bunuri sustrase, erau instabili psihic ori pur si simplu se aflau „prin apropiere”. Printre ei, vopsitori, motostivuitori, mecanici de intretinere, medici, ingineri, ori „ciorditori” de profesie. Pentru nici unul dintre cei ale caror cazuri le prezentam in continuare nu s-a putut proba preocuparea sau desfasurarea de actiuni cu caracter terorist.

Dobrescu Emilian – consilier, cu rang de ministru secretar de stat la Comitetul Central. In ziua de 22.XII.1989, a intrat in sediul Comitetului Central cu intentia de a-si oferi serviciile noii conduceri. Ion Iliescu l-a convocat la etajul IV, dar nu a mai aparut la sedinta anuntata si a plecat la domiciliu. La 24.XII.1989, in jurul orelor 8,30 a fost arestat pe Soseaua Kiseleff.
Alexandrescu Cristian – medic la Policlinica C.F.R. din Gara de Nord. In ziua de 22.XII.1989, s-a prezentat la sediul Comitetului Central, unde a ajutat la ingrijirea ranitilor si transportul mortilor. A fost arestat la 24.XII.1989 in sediul Comitetului Central pe baza denuntului calomnios al unei asistente pe care o prinsese ca a sustras medicamente.
Nica Leon – inginer la Intreprinderea de Amenajare Complexa si Exploatare a Raului Dambovita. A participat la demonstratia din 21.XII.1989, fiind unul dintre animatorii acesteia, iar in seara respectiva, in zona Universitate – Intercontinental, manifestantii au fost atacati de armata, care a tras cu trasoare. Pe 22.XII.1989, a intrat in cladirea Comitetului Central si impreuna cu administratorul cladirii au asigurat protectia centralei telefonice. In ziua de 23.XII.1989, a executat activitati de insotire a persoanelor din comandamentul militar si a reparat telefoanele defecte. Tot atunci, prin radio-telefonul din biroul respectiv a facut apel pentru incetarea focului in sediul Comitetului Central, deoarece multi civili aveau arme si trageau la intamplare, creand confuzie in randul soldatilor. A propus sa fie dezarmati civilii, dar colonelul Radulescu si Dumitru Mazilu s-au opus. In dimineata zilei de 24.XII.1989, fiind surprins ca colonelul Nae si col. Lazarescu erau legati, a cerut explicatii colonelului Radulescu. Acesta l-a lovit cu patul armei si a dat dispozitii sa fie arestat.
Popa Constantin – sef compartiment aprovizionare la Intreprinderea de administrare a cladirilor, sectia lucrari speciale pentru Comitetul Central. Pe 23.XII.1989, a intrat cu alti colegi in sediul Comitetului Central, punandu-se la dispozitia C.F.S.N. si a executat diferite insarcinari primite. La 24.XII.1989 a fost arestat ca suspect.
Datcu Gheorghe – instalator sanitar si fochist la sediul Comitetului Central. La 23.XII.1989, seful sau – Voicu Manea – l-a chemat la serviciu din dispozitia noilor autoritati. La sediu a primit o legitimatie semnata de Dumitru Mazilu. A ajutat pe militari sa baricadeze usile de acces din apropierea incaperii unde se aflau membrii C.F.S.N. A fost arestat din dispozitia col. Radulescu.
Mihalache Valeriu – mecanic la Ocolul Silvic Ploiesti. La 22.XII.1989, a intrat in sediul Comitetului Central unde, la etajul IV – a primit arma. A executat paza diferitelor incaperi si a raspuns cu foc atacurilor din afara. A fost arestat la 25.XII.1989 in timp ce intentiona sa predea un pistol si o mapa de piele, care apartinusera lui Ion Dinca.
Epure Alexandru – lacatus mecanic la Intreprinderea de Motoare Diesel. In ziua de 23.XII.1989, conducand o autospeciala tip pompieri, apartinand intreprinderii mentionate, a transportat diferite persoane in zona unde exista schimb de focuri. Pe strada Antiaeriana au fost atacati de armata. Fiind ranit, a fost transportat la Spitalul Militar, iar la 27.XII.1989 a fost arestat.
Mohamed Abdel Wahab Abdel Jawad al Safri, cetatean iordanian, student la Facultatea de mecanica fina a Institutului Politehnic Bucuresti. In ziua de 24.XII.1989, in timp ce calatorea cu o masina particulara spre locuinta concubinei sale, in dreptul magazinului „Favorit” a fost retinut.
Petre Petre – instalator, fara ocupatie. In ziua de 26 decembrie 1989 a plecat de la domiciliu cu intentia de a face o vizita unui unchi din comuna Popesti-Leordeni. Ajungand in dreptul Institutului de Metrologie, a fost retinut de un muncitor din garzile patriotice, care l-a condus la o unitate militara din apropiere.
Prisecaru Ioan – macaragiu la Uzina de Reparatii Bucuresti. In seara de 24 decembrie 1989 s-a deplasat in zona Pietei Palatului pentru a participa la revolutie. In jurul orei 21,30, in timp ce se inapoia spre locul de cazare, a fost arestat de un grup de militari, in apropierea Palatului Telefoanelor.
Negrescu Cezar-Cristofor – motostivuitorist la Intreprinderea de Vinuri si Rachiuri Bucuresti. Incepand cu data de 22 decembrie 1989, a participat la revolutie, ajutand la depozitarea unor obiecte de valoare din cladirea Muzeului de Arta si la aprovizionarea Armatei cu alimente. La 25 decembrie 1989, in camera de garda, aflata in subsolul cladirii muzeului, a gasit mai multe acte personale (buletin de identitate, permis de conducere si o legitimatie militara), pe care si le-a insusit. In aceeasi zi, s-a deplasat spre domiciliu, iar in zona strazilor Brezoianu – C. Mille a fost retinut de catre doi civili care, gasind asupra sa actele ce nu-i apartineau, l-au predat autoritatilor militare.
Calin Nicolae, vopsitor la Intreprinderea „Petromar” Constanta. In seara de 23 decembrie 1989, impreuna cu un grup de circa 70 de persoane, s-a deplasat, cu trenul, de la Constanta la Bucuresti, pentru a participa la revolutie. In zona Hotelului „Union”, a acordat ajutor la aprovizionarea Armatei cu alimente si la evacuarea unor batrani din blocul „Romarta”. Fiind gasit cu o geanta de voiaj, pe care pretinde ca intentiona sa o predea, a fost arestat de militari in zona Pietei Palatului.
Chirculescu George – mecanic de intretinere la Intreprinderea de Termoficatii, Reparatii si Instalatii Termice Constanta. A facut parte din grupul de persoane sosit din Constanta in dimineata de 24 decembrie 1989. In zona Pietei Palatului, a ajutat la distribuirea hranei pentru militari. A fost retinut in dupa-amiaza aceleiasi zile, in dreptul Cinematografului „Luceafarul”, de o patrula a garzilor patriotice, avand asupra sa o sacosa cu diverse articole de papetarie, despre care pretinde ca a fost abandonata de un tigan.
Luca Marian – fara ocupatie. In ziua de 22 decembrie 1989 a patruns in sediul fostului Comitet Central, unde a participat la diverse actiuni in sprijinul C.F.S.N., avand asupra sa un pistol mitraliera, gasit in incinta cladirii. La 23 decembrie 1989, in timp ce se intorcea de la Politia Capitalei, unde condusese un grup de suspecti, a fost retinut de un ofiter din Ministerul Apararii Nationale, in apropierea Palatului Telefoanelor.
Nuta Tudor – paznic de vanatoare la A.G.V.P.S. Cernica – Sectorul Agricol Ilfov. La data de 24 decembrie 1989, trecand prin fata Consiliului Popular al comunei Cernica, a fost oprit de catre un subofiter de politie si apoi predat unui grup de militari din Ministerul Apararii Nationale, pe motiv ca este nepotul generalului NUTA si ar putea cunoaste ceva despre locul unde se afla acesta.
Manica Mihai – mecanic masini si utilaje, fara ocupatie. In ziua de 23 decembrie 1989 s-a deplasat in Piata Palatului pentru a veni in sprijinul revolutiei. In incinta Directiei de securitate si garda a primit un pistol mitraliera, un pistolet si munitie, dupa care a participat la transportarea unor obiecte de valoare din cladirea respectiva in sediul fostului Comitet Central al P.C.R., precum si la unele actiuni de aparare. A doua zi, afland din zvon public ca in Hotelul „Palace” ar exista teroristi, s-a deplasat in holul acestuia si a tras cinci focuri de pistol intr-un candelabru. Plecand apoi sa anunte militarii pentru a interveni, a fost arestat de o patrula a Ministerului Apararii Nationale, in apropierea Palatului Telefoanelor.
Vasile Vasile – electrician la Spitalul Clinic „Coltea”. In ziua de 22 decembrie 1989 a patruns in sediul fostului Comitet Central al P.C.R., fiind angrenat la asigurarea pazei si ordinii in cladire. A intrat in posesia unui pistolet, a unui radiotelefon si a unui cutit, pe care le-a dus si lasat la domiciliu. Revenind spre Piata Palatului, a fost retinut de militari pe str. Stirbei Voda.
Nuca Andrei – fara ocupatie. In perioada 22-24 decembrie 1989 s-a aflat in sediul fostului Comitet Central al P.C.R., de unde a sustras un sigiliu. La plecare spre casa a fost retinut de militari, intrucat nu avea acte de identitate.
Tudor Viorel – lacatus la Casa Republicii. In ziua de 23 decembrie 1989 a fost arestat de militari in apropierea statiei de metrou „Piata Sudului”, intrucat mergea in apropierea unui civil inarmat.
Lazia Victor, electromecanic la Centrul de Control Radiocomunicatii Constanta. In ziua de 23 decembrie 1989 a venit de la Constanta la Bucuresti pentru a acorda ajutor la Directia de radio si televiziune din Palatul Telefoanelor. La intrarea in cladire, a fost arestat de un ofiter din Ministerul Apararii Nationale, pe motiv ca ar avea calitate de cadru activ la USLA.
Pasculea Blaju, croitor la Cooperativa „Sporul” din Bucuresti. In ziua de 24 decembrie 1989 a intentionat sa se puna la dispozitia unui comandant militar, dar a fost arestat in dreptul Intreprinderii de Motoare Diesel.
Cristea Daniel – faiantar la ICRAL „Berceni”. In zilele de 22 si 23 decembrie 1989 s-a aflat in sediul fostului Comitet Central al P.C.R., acordand sprijin pazei. La 23 decembrie 1989 a fost arestat vis-'-vis de Palatul Telefoanelor, gasindu-se asupra lui 3 cartuse, 2 casti audio si un fragment de rama aurita pentru tablou. Palasan Daniel-Gheorghe, pensionar, bolnav psihic, a fost retinut la 25 decembrie 1989 in apropierea Spitalului Vitan-Barzesti.

Cele mai citite

Mario Rondon se retrage din fotbal! „E timpul”

Atacantul venezuelean, în vârstă de 38 de ani, și-a încheiat cariera profesionistă, după ce a câștigat șase trofee în România cu CFR Cluj și...

Rusia, dispusă să ofere tehnologii spațiale Coreei de Nord în schimbul armelor pentru războiul din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Rusia este pregătită să furnizeze Coreei de Nord tehnologii avansate în domeniul spațial și...

Tragedie în Italia: O româncă ucisă de soțul său italian, care, apoi, s-a sinucis

Cei doi erau căsătoriți de 8 luni și nu aveau copii Eliza Ștefania Feru, o româncă de 30 de ani, a fost împușcată mortal de...
Ultima oră
Pe aceeași temă