5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialSUSPECT DE EBOLA ÎN ROMÂNIA. VIDEO. UPDATE. Un bărbat din Ploiești, adus...

SUSPECT DE EBOLA ÎN ROMÂNIA. VIDEO. UPDATE. Un bărbat din Ploiești, adus la Institutul „Matei Balş”. Bărbatul a fost în Nigeria și apoi în Vama Veche. Streinu-Cercel: Ne îndepărtăm 90-99% de Ebola

UPDATE 18.05: Managerul Institutului ”Matei Balș”, Adrian Streinu – Cercel, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că este foarte puțin probabil ca bărbatul din Ploiești să fie infectat cu virusul Ebola.

”Monitorizăm cu mare atentie circulatia virusurilor hemoragice, in 2014, s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri din aceasta zona. Nigeria este departe de a înregistra focare pe teritoriul său, deci contextul epidemiologic este zero. Este vorba de doua boli succesive (ale bărbatului din Ploiești,n.red.), cea de-a doua boală este cea care a ridicat această suspiciun. Ne îndepărtăm cu 90-99% de Ebola, mai cu seamă și că persoana respectiva  alucrat doar munca de birou, deci nu a intrat în contact cu persoane care aveau boala”, a arătat Streinu-Cercel.

 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/48dd7c4652d30c9d7556fa5002cc88ce/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE 17.04: MAE a precizat că Ambasadele României în Africa de Vest NU au fost informate despre cetățeni români afectați de Ebola.

UPDATE 16.42: Bărbatul a lucrat în Nigeria ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

El nu ar fi părăsit capitala Nigeriei în perioada în care a lucrat acolo.

Focarul infecţiilor cu Ebola din Nigeria este localizat în sudul ţării, în zona celui mai populat oraş al ţării – Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se află în centrul ţării.

Totodată, autorităţile au declanşat o anchetă epidemiologică, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în ţară.

UPDATE 16.17: Familia ploieșteanului suspect de Ebola, respectiv soția și fiul său de 15 ani, a fost izolată la domiciliu, informează Mediafax. Măsura preventivă a fost dispusă de autoritățile sanitare prahovene până în momentul în care va exista un diagnostic clar în cazul bărbatului.

Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova, nici unul dintre cei doi membri ai familiei bărbatului nu are simptomele pe care acesta le acuză, măsura izolării la domiciliu fiind una preventivă.

Un bărbat de 51 de ani suspectat că este infectat cu virusul Ebola va fi transferat, duminică, de la Spitalul Judeţean din Ploieşti la Institutul Naţional ""Matei Balş" din Bucureşti, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”, a declarat pentru gandul.info că  analizele pentru Ebola vor fi trimise la un laborator din Germania. "Singurul laborator pentru depistarea Ebola în Europa este la Frankfurt. Rezultatul analizelor nu este dat mai devreme de 72 de ore", a declarat Streinu Cercel.

Managerul de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” a spus că echipa sa de medici este peregătită să îl trateze pe bolnav dacă se va dovedi că are Ebola. "Noi avem posibilitatea pentru a pune la dispoziţie un pavilion întreg pentru a fi în siguranţă.

Potrivit surselor citate, bărbatul a venit din Nigeria la 25 iulie şi a fost internat la Ploieşti cu diaree şi scaune hemoragice.

Initial, nu a spus cadrelor medicale că a fost în Nigeria, ci doar că a fost în vacanţă la Vama Veche şi că în urmă cu trei zile a început să se simtă rău şi să aibă scaune cu sânge.

Potrivit descoperirilor medicale, persoanele care nu prezinta simptome ale bolii nu sunt contagioase. Ebola nu este o boala respiratorie, deci nu se transmite prin aer. Mai mult, Ebola nu se poate transmite prin fructe sau apă contaminate.

"Nu are febră. I se vor face investigaţii complete la 'Matei Balş' ", au mai spus sursele citate.

Medicii iau în calcul şi ca bărbatul să fie suspect de malarie, în condiţiile în care, până în prezent, nu a făcut febră.

Contactat telefonic, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Cătălin Vişean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul a intrat în camera de primiri urgenţe a spitalului şi nu a luat contact cu niciun alt pacient.

Acesta a spus că deşi boala nu a fost confirmată, în condiţiile în care cazul pacientului este unul ”deosebit”, spitalul a intrat în carantină.

”Cel puţin în cursul zilei de astăzi (duminică – n.r.) nu va fi permis accesul vizitatorilor în spital. Noi am dezinfectat imediat spaţiul în care pacientul a fost primit şi acesta nu a intrat în contact cu alţi bolnavi, însă este o măsură de precauţie”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Ploieşti.

Autorităţile au declanşat o anchetă epidemiologică în cazul bărbatului suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în ţară.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, dr.Victor Olsavszky, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România.
Tot vineri, Ministerul Sănătăţii informa că probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de acest tip.
Virusul NU se transmite pe calea aerului. Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Perioada de incubare – adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome – este cuprinsă între 2 şi 21 de zile.
STIRE IN CURS DE ACTUALIZARE.

Cele mai citite

Meghan Markle, înapoi pe social media

Meghan Markle, Ducesa de Sussex, a revenit pe Instagram, fiind prima postare din 2020 încoace. Aceasta a deschis un cont oficial pe platformă, @meghan,...

Nvidia domină sectorul AI: Investiții de 1 miliard de dolari în start-up-uri tehnologice în 2024

Nvidia și-a consolidat poziția de lider în industria AI, investind 1 miliard de dolari în preluarea și finanțarea a 50 de start-up-uri în 2024,...

Jandarmii montani au oprit o cursă de off-road în Munţii Gutâi

În Munții Gutâi, jandarmii montani au întrerupt o cursă off-road ilegală desfășurată de patru tineri din județul Sălaj, conform informațiilor oferite de Anca Gherasim,...
Ultima oră
Pe aceeași temă