2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialSurse: Administraţia Barack Obama a avut contacte secrete cu regimul sirian

Surse: Administraţia Barack Obama a avut contacte secrete cu regimul sirian

Administraţia Barack Obama a menţinut încercat, mai mulţi ani, să limiteze violenţele în Siria şi să-l determine pe Bashar al-Assad să renunţe, prin intermediul unor interacţiuni secrete cu elemente ale regimului sirian, informează Wall Street Journal, citat Mediafax.

Spre deosebire de canalul secret de comunicare al Casei Albe cu Iranul, efortul vizând Siria nu a luat amploare, iar comunicaţiile au fost limitate. Potrivit unor oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal, comunicaţiile cu regimul sirian s-au concentrat pe probleme specifice. Uneori, oficiali de rag înalt discutau direct unii cu alţii, alteori trimiteau mesaje prin intermediari ca Rusia şi Iranul, principalii aliaţi ai lui Assad.

În 2011, când regimul a început să reprime protestele şi soldaţii au început să părăsească armata, oficialii americani din serviciile de informaţii au identificat ofiţeri din secta alawită a lui Assad care ar fi putut aduce o schimbare de regim.

Citeşte şi: Interviu cu directoarea biroului regional al German Marshall Fund: Cel mai mare pericol din Siria – Rusia și SUA să intre accidental în coliziune

„Politica din 2011 a Casei Albe era să ajungă la o tranziţie în Siria prin găsirea unor crăpături în regim şi oferirea de stimulente oamenilor pentru a-l părăsi pe Assad”, a declarat un fost oficial din administraţie.

Însă coeziunea regimului a rezistat, iar represiunea a continuat. În august 2011, Obama i-a cerut public lui Assad să renunţe la putere. Dar în loc să-l convingă pe Assad să plece, comunicaţiile secrete ar putea să-i fi alimentat simţul legitimităţii şi impunităţii.

De-a lungul conflictului, două elemente-cheie ale strategiei administraţiei privind Siria, presiunea politică şi cea militară, au ajuns adesea în impas şi au determinat schimbări repetate de tactică. Până în vara lui 2012, strategia Casei Albe de a orchestra schimbarea regimului a eşuat. SUA au trecut atunci la sprijinirea rebelilor, dar efortul a demarat prea lent.

În vara lui 2012, administraţia l-a avertizat pe Assad, prin intermediul unor oficiali ruşi şi iranieni, să nu folosească arme chimice. Oficiali americani au discutat de asemenea direct cu omologii sirieni. Secretarul de Stat adjunct William Burns, care s-a retras anul trecut, l-a sunat de două ori pe ministrul sirian de Externe, Walid al-Moallem, pentru a reitera aceste avertismente. Cu toate acestea, atacuri cu gaz sarin au avut loc în august 2013, provocând moartea a 1.400 de persoane.

Citeşte şi: SUA acuză Rusia pentru atacurile din estul Siriei. Guvernul sirian le-a atribuit coaliţiei coordonate de Statele Unite

În următorii doi ani, Washingtonul şi-a schimbat mesajele către Damasc pentru a se concentra pe limitarea conflictului.

Un alt motiv pentru menţinerea comunicaţiilor este dispariţia sau detenţia a cinci cetăţeni americani în Siria. Secretarul de Stat adjunct Anne Patterson a discutat de două ori despre ei cu adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Mekdad.

Ulterior, administraţia Obama a trecut din nou la calea diplomatică, pentru a aduce Guvernul sirian la masa negocierilor. În centrul acestui efort s-a aflat un om de afaceri apropiat lui Assad, Khaled Ahmad, care a fost principalul om de legătură între liderul sirian şi oficialii occidentali, inclusiv americani, în ultimii ani.

Extinderea grupării Stat Islamic în 2013 a luat prin surprindere administraţia SUA, iar Assad a profitat de acest lucru pentru a se prezenta drept partener în lupta împotriva terorismului din regiune, care afectează şi Occidentul.

Citeşte şi: Anunț oficial de la Washington: SUA trimite trupe terestre în Siria

În prezent, când Washingtonul vrea să notifice Damascul unde trimite combatanţi sirieni antrenaţi de SUA pentru a lupta împotrva grupării SI, Samantha Power, emisarul american la ONU, trimite un adjunct să discute cu emisarul sirian, Bashar Jaafari.

Casa Albă subliniază că aceste notificări nu înseamnă o colaborare cu regimul sirian, dar Assad le-a folosit în avantajul său.

 

Cele mai citite

Protestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația creată

Iau amploare protestele după intrarea în turul doi a lui Călin Georgescu. Mii de tineri au ieşit din nou în stradă, aseară, şi i-au...

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...

Elena Lasconi consideră că anularea turului I al alegerilor prezidenţiale ar fi o încălcare gravă a democrației

Candidatul USR la Preşedinţie, Elena Lasconi, a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă