7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăPoliticăSurse: jocurile care se fac în PNL, Rareș Bogdan scos din joc,...

Surse: jocurile care se fac în PNL, Rareș Bogdan scos din joc, DNA mutare decisivă

Florin Cîţu ar urma să fie pus sub acuzare de DNA pentru că a semnat, în calitate de ministru interimar al Finanţelor, pentru achiziţia vaccinurilor, în condiţiile în care demisul Alexandru Nazare pusese, anterior eliminării sale din funcţie, o rezoluţie negativă pentru achiziţie, considerând-o inoportună.

Odată Cîţu distrus, next in line pentru a ocupa postul de preşedinte interimar al PNL va fi unul dintre cei patru prim vicepreşedinţi ce se vor allege duminica aceasta.

Pe lista de prim vicepreședinți ai lui Cîţu se regăsesc: Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Iulian Dumitrescu şi Rareş Bogdan. Iulian Dumitrescu, care reprezintă Sudul și Gheorghe Flutur, care reprezintă Moldova, nu au nici o emoție. Dar unul dintre cei doi rămași, Bode sau Bogdan, va trebui să dispară de pe listă. De ce trebuie să dispară de pe listă? Pentru că trebuie introdus Adrian Veştea, influentul liberal brașovean care controlează și mulți parlamentari.

Veştea era în tabăra lui Orban

Sâmbătă seara, Veştea va fi introdus pe lista de prim vicepreşedinţi pentru ca acesta să nu se alieze cu Orban când va pierde şi care luni vrea să facă circ în grupul parlamentar al PNL şi să se izoleze cu acoliții lui într-un grup „independent” în Senat și Camera Deputaților.

Iohannis nu-şi permite să-l lase pe Orban să facă tămbălău şi să rupă din partid, astfel încât îi va încărca pe cei mai valoroşi susţinători ai acestuia cu funcţii pentr a-l lăsa singur.

Rareş Bogdan poate păstra funcţia de prim vicepreşedinte doar dacă președintele Iohannis îşi dă girul

Dar Iohannis NU şi-a dat girul încă şi nici nu sunt semne că o va face, iar prietenul lui Rareş Bogdan, Eduard Hellvig, n-a mişcat un deget. Există o atitudine negativă a Cotroceniului faţă de Rareş Bogdan, care azi este foarte singur.

Chiar şi aşa, dacă ar fi primit, sau ar primi, postul de prim vicepreşedinte, Rareş ar primi un post politic cam lipsit de substanţă, fiindcă în spatele lui nu stă nici o filială, necum vreo regiune istorică, aşa cum e cazul lui Flutur, sau Dumitrescu.

Din punctul acesta de vedere, Lucian Bode ar trebui să fie soluţia raţională pentru Iohannis.

Pentru că Bode are mai multe lucruri de pus pe masă:

  • este susţinut de organizaţiile ardeleneşti. Bode are în spate Ardealul;
  • Bode îl are alături, nu în spate, nuanţă importantă, pe puternicul Emil Boc, care rupe tot în sondaje în ultimele luni;
  • Lucian Bode reprezintă în acest moment două portofolii: Internele şi Justiţia, şi asta înseamnă foarte mult pentru acest moment punctual;
  • Bode va obţine şi sprijinul tacit, dar efectiv, al lui Ilie Bolojan care este extrem de important în această discuţie. Echipa lui Bolojan va vota cu Orban sâmbătă, dar nu îl va sprijini pe Rareş Bogdan pentru scrutinul de duminică. Bolojan nu-l suportă pe Rareş Bogdan, în schimb îl respectă pe Bode, mai ales că acesta i-a dat foarte mulţi bani atunci când a fost la timona ministerelor bănoase.

Normal ar fi ca Iohannis să-l aleagă pe Bode ca prim vicepreşedinte şi, ulterior, ca preşedinte interimar al PNL. Pentru că nu Ludovic Orban este omul periculos care poate rupe partidul, ci chiar Emil Boc.

Emil Boc s-ar putea să iasă nu numai câştigător, ci şi să ia toate medaliile: aurul şefiei partidului, argintul postului de premier şi bronzul candidaturii pentru 2024 la Cotroceni.

Ce nu ştiam eu acum o lună şi jumătate, în naivitatea mea, e că în România nici o desfăşurare politică nu poate fi liniară, nici o analiză politică nu poate sta în picioare bazandu-se pe logică, atunci când intervin procurorii.

Colegul meu Victor Lungu, redactor-şef la Ziar de Cluj, şi el un viclean cu creier de elefant, remarca astăzi un fapt care a scăpat presei naţionale: că Emil Boc s-a întâlnit cu Dacian Cioloş la Cluj unde s-au înţeles ca de la preşedinte de facto al PNL la preşedinte de facto al USR PLUS cum să facă “să fie bine, să nu fie rău”, ca ardeleni, ca să revină cu toţii la guvernare fără scandalagii, ba chiar să le tragă preşul de sub picioare miticilor.

Se dovedeşte încă o dată că Clujul şi, mai ales, Ardealul, insistă să fie mereu la butoanele ţării, urmărindu-şi cu ambiţie îndârjită obiectivele.

Nici Marcel Ciolacu n-ar trebui să rânjească prea tare, fiindcă la întâlnirea dintre ardeleanul Boc şi ardeleanul Cioloş mustăcea pervers şi fantoma ardeleanului Vasile Dîncu.

 Tovarăşi, ăsta este cu adevărat Planul: ardelenii să conducă toate partidele politice importante din România.

PS: Tuluoaie! Ioi! Era să uit care este cea mai importantă calitate a lui Lucian Bode: este sălăjan. Cine mai e din Salaj? Ni, ca v-am fost “facută” o listă cu Grupul din Sălaj:

 1. Dacian Ciolos – prim-ministru al Romaniei in perioada 2015 – 2017. A mai fost comisar european in domeniul agriculturii in Comisia Europeana intre 2010 – 2014, dar si ministru al Agriculturii in perioada 2007 – 2008 in timpul Guvenului Calin Popescu Tariceanu.

2. Daniel Buda – nascut in comuna Romanasi; este europarlamentar si lider marcant in vechiul PDL, actualmente seful  PNL Cluj si omul de incredere al lui Emil Boc

3. Vasile Puscas – nascut in comuna Surduc, este diplomatul care a condus negocierile Romaniei privind aderarea la Uniunea Europeana, membru al Grupului de la Cluj

4. Eduard Hellvig – a fost unul dintre coordonatorii campaniei electorale a presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis. In prezent este seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), functie dobandita in 2015

5. Virgil Magureanu – primul director al SRI in perioada 1990 – 1997. A fost trimis in judecata alaturi de Ion Iliescu in dosarul Mineriada din iunie 1990

6. Virgil “Vulpea” Ardelean – in perioada 1998 – 2007 a fost sef al serviciului secret al MAI – Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI); a demisionat din functie in urma scandalului Omar Hayssam, acuzat de terorism

7. Lucian Bode – liderul PNL Salaj, deputat din 2008, fost ministru al Economiei in Guvernul Mihai Razvan Ungureanu, actualmente presedintele Comisiei de Transporturi si Infrastructura din Camera Deputatilor si vicepresedinte PNL. Sunt dezvăluirile jurnalistului Liviu Alexa pe Strictsecret.ro.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă