Potrivit unui raport de evaluare privind achiziţiile publice efectuate în 2009 la Administraţia Bazinală de Apă Mureş pe vremea când aceasta era condusă de Mihai Covaci (PSD), arată faptul că mai multe produse cumpărate din bani publici au avut preţurile „umflate”. Astfel, un boloboc de zidărie 200 cm a fost achiziţionat cu 319,99 lei de la o firmă din Bucureşti, în timp ce preţul pe piaţa locală era de 99,9 lei, de asemenea, potrivit raportului, un cric hidraulic pentru 20 de tone ar fi fost cumpărat cu 820 de lei, în timp ce pe piaţă acelaşi produs costa circa 119 lei, un disc diamant 180 a fost cumpărat cu 382,50 lei, iar pe piaţa locală acesta costa 75,50 lei, în tiomp ce pentru un set de chei inelare s-a plătit 462 de lei, preţul acestora pe piaţa locală fiind de 89,90 lei.
Cea mai mare diferenţă de preţ a fost constatată pentru un dispozitiv de ridicare cu lanţ pentru care ABA Mureş a plătit 1700 de lei, preţul acestuia pe piaţa locală de la Târgu-Mureş fiind de doar 319 lei. „Selecţia, atât a furnizorului cât şi a produselor pentru realizarea comparaţiei de preţuri a fost aleatorie, iar preţurile de la furnizorul local au fost obţinute pe baza cererii de oferte transmisă prin fax. De menţionat totodată faptul că produsele furnizorului local sunt predilect realizate de producători de marcă (Bosch, Nakita), iar cele achiziţionate provin în bună măsură de la firme precum Stilson (fără menţiunea ţării de origine), se arată în raportul întocmit de firma de consultanţă şi care a fost transmis conducerii Administraţiei Bazinale de Apă de la Târgu-Mureş. În documentul cu pricina se mai arată că procedura de achiziţie publică de la Apele Române Mureş a fost afectată şi de alte deficienţe în 2009, referatele de necesitate fiind semnate doar de o parte din cei implicaţi şi fără a se preciza în ele scopul pentru care sunt cumpărate produsele cu pricina.
Actuala conducere aşteaptă o anchetă serioasă
Actualul director al ABA Mureş, Teodor Giurgea (PDL) a confirmat existenţa raportului realizat de evaluatorul extern şi spune chiar că documentele au fost trimise mai departe. „Noi am sesizat toate organele de acolo înainte n-au decât acestea să îşi facă treaba”, a declarat Teodor Giurgea potrivit căruia a fost sesizată inclusiv Agenţia Naţională pentru evaluarea licitaţiilor, de unde nu s-a primit răspuns nici până astăzi vizavi de problemele sesizate de auditorul extern.
Surse din ABA Mureş, sub protecţia anonimatului, spun că auditul pentru achiziţiile din 2009 ar fi fost solicitat chiar de angajaţii instituţiei care ar fi sesizat neregulile girate de fostul manager şi care au vrut astfel să se asigure că revenirea PSD la guvernare nu va avea ca efect readucerea acestuia la cârma ABA Mureş. Asta în condiţiile în care în perioada când Mihai Covaci a fost director relaţiile acestuia cu angajaţii nu au fost dintre cele mai bune.