-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialSupapa scumpirilor a fost deschisa

Supapa scumpirilor a fost deschisa

» In mod traditional, cresterea pretului pentru alimentele de baza are loc in Romania de indata ce se anunta scumpiri ale carburantilor, desi niciodata nu are loc procesul invers, nici chiar daca piata petrolului sau a gazelor este in scadere majora.

» Deja destule magazine vand carnea mai scump decat in ultima zi a anului trecut, iar dughenele din toata tara s-au grabit sa creasca pretul tigarilor cu mai mult de 10 la suta, chiar daca toate aceste produse erau in stoc in primele zile ale noului an.

Carnea, painea, fructele si legumele se scumpesc incepand chiar din aceste zile. Pe de o parte, aceste scumpiri fac parte din reflexul aproape neconditionat al distribuitorului roman, obisnuit sa creasca pretul alimentelor imediat ce se anunta scumpiri ale carburantilor si energiei. Pe de alta parte, carnea se va scumpi automat chiar la producator, fiindca Guvernul nu mai are voie sa le acorde subventii fermierilor, potrivit acordurilor care exista intre Romania si Uniunea Europeana. Crescatorii de ovine si bovine preconizeaza o crestere a preturilor de cel putin 50 la suta, pentru ca subventia reprezinta jumatate din costul productiei. In acelasi timp, reprezentantii fermierilor considera ca piata nu va suporta o astfel de crestere, socotind ca salvarea poate veni doar de la Bruxelles, daca accepta o derogare si permite in continuare guvernului autohton subventionarea crescatorilor de animale. Scumpirea carnii de porc este insa sub semnul intrebarii, mai cu seama ca Romania importa aproape 70 la suta din necesar. Cu toate acestea, nu este exclus ca distribuitorul sa-si aplice propria viziune privind scumpirile pentru a tine pasul cu celelalte cresteri de pret. Din cauza eliminarii subventiilor, si carnea de pui se va scumpi cu 20-30 la suta, potrivit specialistilor. In schimb, painea se va scumpi nu doar din cauza ca motorina si benzina vor fi la randul lor mai scumpe cu 5 la suta fata de anul trecut, ci fiindca "2009 nu a fost un an bun", iar pierderile la recolta au fost de 40-50 la suta, dupa cum a declarat pentru Romania libera Dragos Frumosu, presedintele Federatiei din Industria Alimentara. De asemenea, preturile legumelor si fructelor vor creste imediat cu cel putin 5%, fiindca in perioada octombrie-mai acestea sunt aduse din import, iar transportul si depozitarea se vor scumpi la randul lor, fiindca si pretul energiei a crescut cu 4 la suta.

Tigarile s-au scumpit deja cu o medie de un leu pe pachet, fiindca Guvernul a decis la inceputul saptamanii trecute majorarea accizelor la tutun, de la 1 ianuarie 2010, cu 74 de euro pe mia de tigarete. Aceasta crestere a accizelor la tutun nu are legatura cu lantul de scumpiri din tara, ci face parte din calendarul prevazut in Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, prin care Romania s-a angajat sa aduca taxarea tigarilor la 74 de euro pe mia de tigarete pana pe 1 iulie 2010.
Analistul economic Ilie Serbanescu pune scumpirile in val aparute la inceputul anului pe seama unei reactii logice a pietei: "Daca ajustarile anticriza nu s-au facut pe cale administrativa, le face piata. Ca si dupa iesirea din comunism, cand se inchisese supapa preturilor si se acumulasera niste aiureli". Serbanescu se refera la faptul ca Guvernul a folosit banii din imprumuturi pentru a plati pensiile si salariile, in loc sa le reduca, "in acord cu criza", asa cum s-a intamplat in mediul privat. "Nu s-au facut aceste ajustari, le va face inflatia. In mod normal, preturile ar trebui sa stagneze, pentru ca nu exista consum. Insa dezechilibrele acumulate sunt mai mari", spune analistul.
Tinta de inflatie a fost deja depasita pe 2009, iar in 2010 Banca Nationala se bazeaza pe faptul ca inflatia se va incadra in intervalul 2,5-4,5%, estimand o valoare de 2,6%, ceea ce ar insemna cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, deci o limitare semnificativa a cresterii preturilor. Totusi, anul incepe cu un val de scumpiri, deci cu o crestere semnificativa a inflatiei. Ilie Serbanescu socoteste ca acest lucru este, intr-un mod straniu si artificial, pe placul Guvernului: "Timp de 20 de ani, asa s-au facut bugetele, cu inflatia. Ce nu face Guvernul administrativ face inflatia, care este un mecanism de reglare foarte eficient". Analistul explica cum incasarile la buget, din taxe si impozite procentuale fixe, s-ar mari pe hartie, fiind vorba de o baza de impozitare marita. Bazandu-se pe aceste cifre umflate, Guvernul isi poate asigura executia bugetului. Totusi, in mod real, din inflatie nu profita nimeni: nici populatia, care consuma tot mai putin, nici producatorii, care si asa nu vand destul.

In speranta ca bugetul pe 2010 va fi aprobat de Parlament in sedinta extraordinara din 11 ianuarie, Guvernul este in asteptarea transelor trei si patru din imprumutul acordat de Fondul Monetar International (FMI). Acestea vor fi acordate aproape concomitent, in lunile februarie si martie, insumand aproximativ 2,3 miliarde euro. Ilie Serbanescu se intreaba insa ce urmeaza in economia romaneasca dupa acest moment. "Aceste doua transe vor acoperi doar cheltuielile facute pana acum. Daca se continua ca anul trecut, cu pensii si salarii platite din imprumutul de la FMI, este semnatura unui dezastru. Anul acesta incepe rambursarea banilor la FMI. A pus cumva Guvernul bani deoparte ca sa plateasca?", spune Serbanescu.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă