Cu o viziune sumbra, dar cat se poate de realista, s-a incheiat sambata, la Poiana Brasov, al 44-lea Congres National de Cardiologie.
„Suntem pe ultimul loc in Europa la proceduri interventionale, cu toate ca acesta este trendul spre care se indreapta lumea medicala din toate tarile civilizate”, a declarat dr. Dan Deleanu, viitorul presedinte al Societatii Romane de Cardiologie (SRC). „Cauza o reprezinta infrastructura deficitara, in tara existand foarte putine centre de cardiologie. Pentru ca situatia sa se echilibreze cat de cat, ar mai trebui inca 10 astfel de centre, dar fondurile necesare sunt foarte greu de obtinut, in conditiile in care numai o sala de cateterism costa 1,5 milioane euro. In judete precum Brasov si Sibiu, ca sa nu mai vorbim de alte zone, se folosesc tehnici de-acum zece ani. Anul trecut s-au facut 800 de proceduri interventionale, iar pentru 2005 am primit fonduri doar pentru 400. Raportat la alte tari europene, unde se realizeaza circa 1000 de proceduri interventionale la un milion de locuitori, la noi se fac doar 200, adica de cinci ori mai putine. Chiar daca pretul unui stent de ultima generatie, de exemplu, poate ajunge si la 2000 de euro, utilizarea sa este cea mai buna si totodata cea mai putin costisitoare metoda de tratament pentru bolnavi”, a adaugat dr. Deleanu.
In Italia, training-uri gratuite pentru ecocardiografie
Cu ocazia Congresului National de Cardiologie, la care au participat peste 1200 de medici din toata tara, a fost ales si noul consiliu de conducere al Societatii Romane de Cardiologie pentru 2005-2007. Presedinte este prof. dr. Radu Capalneanu, care ii urmeaza in functie prof. dr. Carmen Ginghina. La polul opus fata de dr. Dan Deleanu, actualul presedinte al SRC considera insa ca, „din punctul de vedere al cardiologiei, si astazi putem intra in Europa! Ca obiective imediate, societatea se va preocupa in mod special de rezidentiatul in cardiologie, unde sistemul trebuie revigorat. De asemenea, vom incerca sa atragem fonduri europene pentru modernizarea retelei nationale de cardiologie”, a spus prof. dr. Capalneanu. Vicepresedinti ai SRC au fost alesi dr. I. M. Coman si prof. dr. M. Vintila, dar marea surpriza a evenimentului a reprezentat-o desemnarea tanarului dr. Dan Deleanu, la numai 41 de ani, in functia de „presedinte care urmeaza”. Diferenta de voturi intre acesta si contracandidata sa, prof. dr. Maria Dorobantu, a fost remarcabila, de 150 la 80. In cadrul manifestarii au fost lansate sapte carti de specialitate, una dintre ele epuizandu-se inca din prima zi. Este vorba de „Esentialul in ecocardiografie”, semnata dr. Carmen Ginghina, Bogdan A. Popescu si Ruxandra Jurcut. A 44-a editie a Congresului National de Cardiologie a marcat si aniversarea a 10 ani de parteneriat intre societatile romana si italiana de cardiologie. Peste 60 de tineri medici romani au beneficiat de traininguri gratuite in Italia (o luna la Milano), in special pentru ecocardiografie. „Tehnologia noua face minuni, ajuta mult doctorul in obtinerea de rezultate mai precise si in economisirea timpului. E drept, un aparat de ecografie tridimensional care da rezultatele in timp real costa aproximativ 250.000 euro!”, a spus prof. dr. F. Faletra, coordonatorul din partea italiana al programului.
„Spune-mi cat de mare ai burta ca sa iti spun ce risc cardiovascular ai!”
Federatia Mondiala a Inimii si partenerul sau, Sanofi Aventis, au realizat, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, campania „Forma Natiunilor”, la nivel mondial participand peste 16.000 de persoane din 27 de tari. Oamenii au fost incurajati sa isi masoare circumferinta abdominala, ca o masura simpla si usoara de evaluare a riscului de boli cardiace si diabet. Circumferinta abdominala normala este diferita in cazul barbatilor si al femeilor si depinde, de asemenea, de originea etnica. De pilda, pentru Romania (ca, de altfel, pentru intreaga Europa) indicele pentru femei este 80, iar pentru barbati 94. Daca circumferinta este mai mare decat acest indice, ar trebui contactat un medic in legatura cu riscul de boli cardiace si diabet. Rezultatele anchetei au aratat ca cei mai multi oameni par sa fie preocupati mai degraba de greutatea generala decat de locul in care se depune grasimea in exces. „Trebuie sa facem un pas inainte si sa includem masurarea circumferintei abdominale alaturi de masurarea celorlalti factori de risc. Acesta reprezinta un indicator foarte important al riscului cardiovascular”, spune dr. Sidney Smith, presedinte al Consiliului Consultativ Stiintific al Federatiei Mondiale a Inimii.