România este la o răscruce de drumuri fără precedent. Într-o parte este riscul iminent al unui viitor cel puțin la fel de sumbru ca prezentul Ucrainei. În partea cealaltă este continuarea traseului către lumea civilizată.
Ucraina a ajuns o țară sfâșiată de război civil și ușor de invadat de armata neconvențională a dictatorului Vladimir Putin, pentru că a fost o țară controlată de politicieni foarte corupți. România va merge în această direcție, dacă românii vor face duminică o alegere care va aduce corupții la putere.
Nu vorbesc numai de alegerea unui partid sau altul din categoria celor cu lideri vizați de anchete DNA, politicieni penali care urzesc în cârdășie planuri pentru a stopa operațiunile sistemului de Justiție împotriva lor.
Vorbesc și despre alegerea de a nu merge la vot.
Unii spun că nu votează pentru că sunt scârbiți de mizeria din clasa politică. Alții spun că votul lor nu contează. Toți vor da, prin absență, un vot exact politicienilor care le-au făcut cel mai mult rău și le-au blocat dreptul să trăiască într-o țară normală și decentă. Toți vor împinge România căre direcția unui viitor sumbru.
Democrația funcționează cu voturi și cine nu votează îi ajută pe cei care dispun de cel mai mare bazin de susținători disciplinați la vot. De aceea, orice persoană care lipsește din fața urnelor dă o jumătate de vot PSD, partidului condus de condamnatul Liviu Dragnea.
Un infractor cu cazier care are tupeul șocant să pretindă funcția de prim-ministru, va fi cel care va profita cel mai mult de pe urma celor care nu votează.
Cu siguranță că cei mai mulți dintre alegătorii scârbiți de politică, deciși acum să nu voteze, nu i-ar da un vot penalului Dragnea nici cu pistolul la cap. Îi vor da însă jumătate de vot dacă nu merg să aleagă altceva.
Replica cea pe care o primesc cel mai des când discut acest subiect, în rețele sociale sau pe site-urile de știri unde am publicat editoriale, este ”toți sunt la fel, nu ai cu cine”. Cei care gândesc așa greșesc.
Nu toți sunt la fel. Avem acum două tabere foarte bine delimitate.
Într-o parte este tabăra penalilor reprezentată de partide cu lideri aflați în conflict direct cu sistemul de Justiție, condamnați penal sau inculpați în diverse dosare penale.
Sociologul Barbu Mateescu a vorbit despre un patrulater vărgat, format din PSD + ALDE + PMP + UDMR. Eu adaug în grupul infracțional organizat din politică și PRU, partidul inculpatului multiplu Sebastian Ghiță. Toate sunt partide cu lideri care în această campanie electorală au atacat procurorii DNA, pe șefa instituției dar și pe magistrații care au judecat cazuri grave de corupție.
Dragnea, Tăriceanu, Ghiță sau Băsescu sunt toți interesați acum numai și numai de blocarea operațiunilor anti-corupție și de sabotarea sistemului de Justiție pentru a nu ajunge să dea socoteală în fața legii.
Pentru asta s-au aliat în înțelegeri vizibile sau în târguri cu agendă secretă.
Oricine s-a uitat puțin în ultimele luni la televiziunea inculpatului Sebastian Ghiță a văzut cârdășia dintre penali. Și înțelegerile între liderii politici din patrulaterul vărgat nu s-au rezumat doar la ce am văzut la TV. Ele explică voturile pentru protejarea unor parlamentari pentru care DNA a făcut cereri de ridicare a inumității.
Înțelegerile ascunse s-au văzut și după alegerile locale când PMP a ajuns să aducă la putere locală PSD în județe tradițional anti-comuniste. Înțelegerile lui Traian Băsescu cu infractorul Liviu Dragnea au reușit să producă în Banat o situație fără precedent: PSD a ajuns să controleze puterea locală.
Suntem așadar în fața unei cârdășii a penalilor pe care este ușor să o depistăm, toate semnele ei fiind la vedere și ușor de perceput.
Liderii din patrulaterul vărgat nu se întâlnesc pe ascuns, în miez de noapte, în cine știe ce codru. Se întâlnesc la televiziunile inculpaților și condamnaților, unde își strigă planurile în gura mare. Orice vot către partidele acestora se va scurge subtil în direcția condamnatului Dragnea.
În partea cealaltă avem un partid nou, care nu are persone corupte interesate să declanșeze vreo mineriadă juridică împotriva sistemului de Justiție și un alt partid care are și el inculpații lui. Diferența însă este că acest partid și-a asumat la nivel de lideri o atitudine diferită.
Vasile Blaga și Ludovic Orban sunt doar două exemple de lideri care au demisionat în secunda când procurorii DNA i-au luat la întrebări.
Marea probelmă a zilei de duminică nu este numai faptul în sine că niște infractori ar putea iar să aibă acces la resursele României, dacă reueșesc să adune destule voturi ca să-și facă o majoritate.
Românii au reușit 27 de ani să supraviețuiască, până la urmă, cu această cloacă politică putred de coruptă, ar mai putea să tragă patru ani boala asta grea după ei, dacă nu s-ar afla acum într-un context farte complicat.
Problema vine din faptul că acum, spre deosebire de orice alți ani în care au fost alegeri, România riscă mult mai mult decât prelungirea agoniei societății din pricina hoției din politică.
Riscăm să ajungem pe un drum care să ne ducă acolo unde e acum Ucraina. Riscăm să nu mai avem o țară, așa cum o știm, dacă permitem patrulaterului vărgat să obțină mahoritatea parlamentară necesară guvernării.
Nu spuneți că e imposibil, pentru că nimic nu e imposibil. Mai ales când ai în coastă un imperiu al răului care vrea să-și refacă dimensiunile din perioada sovietică. Rusia a reușit cu succes să dezmebreze Ucraina, într-o baie de sânge, pentru că această țară ajunsese sub controlul unor corupți. Exact la fel se poate întâmpla cu România dacă dormim pe noi și lăsăm corupții să-și facă jocurile mâine.
Dacă spuneai cuiva, acum 10 ani, că în 2016 Ucraina va ajunge o țară sfârtecată de la Moscova, spunea că e o nebunie. Uite că nebunia s-a întâmplat sub privirile noastre și noi riscăm să ignorăm acest avertisment al istoriei și să repetăm greșelile care au dus țara vecină in dezastru.
O țară sub controlul unui grup condus de infractorul Dragnea având parteneri ca Ponta, Tăriceanu, Ghiță sau Băsescu este o pradă mult mai accesibilă pentru dictatorul de la Moscova. Ucrainzarea României este posibilă cu un stat parazitat de corupție, sub controlul unor astfel de lideri profund imorali.
De aceea, votul de duminică nu este numai despre a nu lăsa corupții să ajungă iar la putere, este despre mult mai mult.
Este despre un viitor mai sigur pentru România, o direcție în care țara nu poate să fie dusă de personaje ce vor să altereze independența și forța Justiției, pentru a putea să fure ei în continuare sau să scape de consecințele furturilor deja descoperite de procurori.
Nu vom putea să facem față cu succes, ca țară și națiune, ofensivei pe care desportul Vladimir Putin o pregătește pentru Europa de Est, cu țara dată pe mâna unei bande de borfași.
Vin vremuri foarte complicate și tulburi prin care putem trece cu succes numai dacă ne conduc oameni în primul rând onești și în al doilea rând cert atașați valorilor democrațiilor consolidate.