3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialSuntem contribuabili sau supusi?

Suntem contribuabili sau supusi?

In afara multor bucurii ce ne-au venit pe cap la inceput de ianuarie, presa ne informeaza ca in acest an se vor majora taxele locale; in speta, bucurestenii vor plati cu 15% mai mult pentru terenul, casa sau automobilul ce le apartin. Spun ca am aflat din presa, pentru ca eu unul nu am mai primit prin posta instiintarea de plata, ca in anii trecuti (s-or fi terminat la alegeri banii de plicuri).

O fi mult, o fi putin 15%? Pentru multi n-ar fi mare lucru, ca doar se plateste doar o data pe an. La urma urmei, sunt banii din care ni se vor asfalta strazile, ni se vor repara scolile, ni se vor deszapezi drumurile (pardon, domnule Vanghelie, pe astia va rog sa nu mi-i treceti mie pe nota de plata, caci pe strada mea nu a trecut nici un plug in iarna asta, ba chiar v-as ruga sa mi-i returnati pe cei platiti anul trecut, stiti dvs. de ce). Numai ca, daca eu sunt cel care platesc, am pretentia sa mi se explice pentru ce mi se cer bani in plus. Ca doar inflatia nu a fost 15% anul trecut si nici anul asta nu ni s-a spus ca va fi asa mare.

Daca platesc cu 15% mai mult, ma astept sa am cu tot atat mai multa lumina pe strada, strazile sa fie mai curate, mai multe locuri de parcare (sau macar placutele cu "aceasta parcare a fost reparata prin grija d-lui primar…" sa fie cu 15% mai mari), sa astept la ghiseu mai putin etc. Eventual, sa fiu intrebat daca nu cumva, pentru ca e criza si mie mi-au scazut veniturile, nu m-as multumi si cu balustrade de fier in parc, in locul celor de inox, sau daca nu m-as lipsi de bancile de pe spatiul verde dintre sensurile de circulatie, platind taxe cu 5% mai mici.
Cu alte cuvinte, ceea ce ma nemultumeste este mai ales relatia dintre autoritate (in cazul de fata, cea locala) si cetatean. Maria Sa Autoritatea porunceste sa platim atat (cu 15%, sau cu 55%, sau cu 150% mai mult, care-i diferenta?), iar noi, supusii, ce altceva sa facem decat sa ne supunem si sa ne scoatem cu umilinta caciulile in fata functionarului? Numai ca eu credeam ca noi nu suntem supusi pe o feuda, ci contribuabili, ca alesii si functionarii administratiei sunt platiti de noi, ca sa ne administreze bunurile si banii. si ca, daca tot ii platim, ei sunt cei care ar fi datori sa ne dea socoteala de felul in care ne cheltuiesc banii. De exemplu, m-as astepta ca – deoarece finalizarea Pasajului Basarab a intarziat cu mai mult de un an (desi eu mi-am platit taxele la vreme) si pentru ca in acest an eu am ocolit astfel zilnic trei km pana la serviciu – primaria sa-si ceara scuze si sa-mi scada contravaloarea benzinei irosite din taxa pentru automobil.
Macar sa se osteneasca sa puna pe site-ul primariei o explicatie privind motivele pentru care ni se cer mai multi bani. Evident ca spun prostii, site-ul respectiv este o oglinda a respectului pentru contribuabil – de exemplu, Programul de reabilitare a strazilor din administrarea PMB cu finantare de la bugetul local a ramas inghetat din 2008.

Dar vinovati nu sunt functionarii publici (in limba in care s-au scris fundamentele democratiei – public servant) de rang mai inalt sau mai mic. Vinovati suntem noi, contribuabilii, pentru ca avem apucaturi de supusi. Daca toti cei care s-au inghesuit la ghisee in dimineata de 3 ianuarie pentru a fi primii care-si platesc taxele locale s-ar fi mutat in anticamera primarului, pentru a-i cere socoteala, cred ca lucrurile ar fi stat altfel. Poate ca in urma explicatiilor primite ar fi platit aceleasi taxe, dar nu in calitate de supusi, ci de contribuabili.

P.S. Cand am scris mai sus ca taxele s-ar putea la fel de bine majora cu 150%, am incercat o hiperbola. Citind mai atent stirile, am constatat ca era un biet eufemism: taxele de parcare se majoreaza cu 200%.

Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă